Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11.9.16

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη, στην τελετή εγκαινίων του Περιπτέρου της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ (Θεσσαλονίκη

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη, στην τελετή εγκαινίων του Περιπτέρου της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ (Θεσσαλονίκη, 11.9.2016)


Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκρισή σας να παρευρεθείτε στη σημερινή τελετή των εγκαινίων του Περιπτέρου της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, στη 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η παρουσία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στη φετινή διοργάνωση αποτελεί έναν ακόμη σταθμό στα 32 χρόνια διαρκούς προσφοράς της στους Έλληνες της Διασποράς, την οποία επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο.

Αφετηρία στην περαιτέρω ενίσχυση και την εμβάθυνση της σχέσης της μητέρας πατρίδας με τον Ελληνισμό της Διασποράς δεν μπορεί να είναι άλλη από την κοινή μας πορεία με τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Σήμερα, έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στη Θεσσαλονίκη τον κ. Φώτη Φωτίου, Επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Θεμάτων Αποδήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον οποίο εδώ και μήνες έχουμε στενή συνεργασία σε διμερές επίπεδο.

 Κοινός μας στόχος είναι να αναπτύξουμε κοινό βηματισμό στο πεδίο της Διασποράς, συμβάλλοντας στην ενεργοποίηση των Απανταχού Ελλήνων και την αμφίδρομη σχέση τους με το εθνικό κέντρο. Για το σκοπό αυτό έχω επισκεφθεί ήδη δύο φορές την Κύπρο, προκειμένου να δρομολογηθούν σε τεχνικό επίπεδο όλα τα αναγκαία βήματα, ώστε στο τέλος του φετινού έτους να συνυπογράψουμε σύμφωνο συνεργασίας για την από κοινού δράση της ελληνικής και της κυπριακής Διασποράς.

Αυτή η συνέργεια στοχεύουμε να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο στο επίπεδο των τριμερών συνεργασιών της Ελλάδας με άλλα κράτη. Στο σχεδιασμό μας συμπεριλαμβάνεται η υπογραφή τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου- Ισραήλ σε θέματα Διασποράς, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία αναφορικά με τα δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ μητέρας πατρίδας και Αποδήμων.

Ο Ελληνισμός της Διασποράς, άλλωστε αποτελεί στρατηγικό εταίρο της κυβέρνησης μας για την εμπέδωση της δίκαιης και ισόρροπης ανάπτυξης, για αυτό και εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αξιοποιώντας αυτό το μοναδικό ανθρώπινο κεφάλαιο για τη χώρα.

Παράλληλα, επενδύουμε στην ανάδειξη των αξιών του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, καθιερώνοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας. Γνωρίζετε ότι έχουμε πρόσφατα ψηφίσει στο ελληνικό κοινοβούλιο και το νέο θεσμικό πλαίσιο στην Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, εκσυγχρονίζοντας τις ελληνικές σπουδές ανάλογα με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Σε όλη αυτή τη δραστηριότητα μας, συνεργάτες και αρωγοί μας στέκονται οι Κύπριοι αδελφοί μας, με τους οποίους θα αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα μια σειρά κοινών δράσεων, με επίκεντρο και τη Θεσσαλονίκη, με τη συνδρομή και του Προξενείου της Κύπρου στην πόλη μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει, προκειμένου να παραμείνει ζώσα και ουσιαστική η σχέση της μητέρας πατρίδας με τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Σας ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης