Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

25.1.17

Συμμετοχή ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου, στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στη Βαλέττα της Μάλτας (

Συμμετοχή ΑΝΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλου, στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στη Βαλέττα της Μάλτας (23-24 Ιανουαρίου 2017)



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γ. Κατρούγκαλος, συμμετείχε στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στη Βαλέττα, στο οποίο συζητήθηκε το πρόγραμμα της  Προεδρίας της Μάλτας στο Συμβούλιο της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Κατρούγκαλος χαιρέτισε τους στόχους που έχει θέσει για το τρέχον εξάμηνο η Μάλτα, μια γειτονική χώρα με την οποία έχουμε κοινές προτεραιότητες, ιδίως στους τομείς της Μετανάστευσης, της Ενιαίας Αγοράς, της ναυτιλίας και των σχέσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες της περιοχής.
Υπογράμμισε, περαιτέρω, ότι η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας υπαρξιακής στιγμής, οφείλοντας να αντιμετωπίσει τις ευθύνες λανθασμένων πολιτικών που οδήγησαν στην παρούσα, σοβούσα κρίση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι αντιδραστικές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις ενισχύονται ακριβώς επειδή το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, τον φόβο και το αίσθημα αβεβαιότητας των πολιτών για το μέλλον. Αντιθέτως, εφαρμόζονται, μέχρι σήμερα, πολιτικές λιτότητας που αποδομούν το κοινωνικό κράτος, συρρικνώνουν τη μεσαία τάξη και διευρύνουν τις ανισότητες. Για την υπέρβαση αυτής της κατάστασης πρέπει να  εξισορροπηθεί η χρόνια ασυμμετρία μεταξύ της κοινωνικής και οικονομικής διάστασης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με την άμεση λήψη μέτρων που θα ενισχύουν τον κοινωνικό και δημοκρατικό χαρακτήρα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης.
Ο κ. Κατρούγκαλος χαιρέτισε τη διοργάνωση Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής στη Σουηδία, τον προσεχή Νοέμβριο, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο ενωσιακός χαρακτήρας και η λογοδοσία των οικονομικών εργαλείων της οικονομικής διακυβέρνησης. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και των Εθνικών Κοινοβουλίων στο λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», ενώ θα πρέπει να προωθηθούν ρυθμίσεις για ενδυνάμωση της κοινωνικής ατζέντας, με την αποδοχή προτάσεων των ευρωπαϊκών συνδικάτων, όπως η καθιέρωση ελαχίστου κατωτάτου μισθού σε σχέση με το μέσο μισθό σε κάθε χώρα, ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης κατά της ανεργίας, η κατάρτιση ενός νέου πρωτοκόλλου κοινωνικών δικαιωμάτων, η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας με γνώμονα ουσιαστικούς δείκτες ανάπτυξης κλπ. Όσον αφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ, θα πρέπει να υπάρξει νέος σχεδιασμός με διευρυμένα στοιχεία αναδιανομής, που θα αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες αποκλίσεις μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών κρατών.
Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο προσφυγικό πρόβλημα ως θέμα άμεσης προτεραιότητας, για την αντιμετώπιση του οποίου πρέπει να εφαρμοστούν οι ήδη ειλημμένες αποφάσεις και να ισχύσουν παγίως δεσμευτικοί κανόνες αλληλεγγύης.  Τα ευρωπαϊκά κράτη οφείλουν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου για μετεγκατάσταση, τις πρόνοιες της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και να διαμορφώσουν ένα κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, το οποίο δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τα κράτη πρώτης υποδοχής. Η συνέχιση του διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης συνεχίζεται με τη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέτας στις 3 Φεβρουαρίου και θα κορυφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, την 25η Μαρτίου, στην επέτειο των εξήντα ετών από τη σύναψη της Συνθήκης της Ρώμης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης