Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

26.1.17

Γ. Δραγασάκης: Ανασυγκροτούμε το κοινωνικό κράτος μέσα στην κρίση

Γ. Δραγασάκης: Ανασυγκροτούμε το κοινωνικό κράτος μέσα στην κρίση

Στην πλήρη ανάπτυξη δικτύου δομών και υπηρεσιών για την αποφασιστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου σχέσεων ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη, προχωρά η κυβέρνηση.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενέκρινε το σχεδιασμό για τις «Τοπικές και περιφερειακές δομές πρώτης υποδοχής και εξυπηρέτησης πολιτών».
Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίζονται οι εξής δομές και υπηρεσίες:

? Front desk υπουργείου Εργασίας και Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

? Εξυπηρέτηση ασφαλισμένων Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

? Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης.
Παράλληλα συγκροτούνται οι ακόλουθες νέες δομές και υπηρεσίες:

- Τοπικές Μονάδες Υγείας (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - ΠΦΥ).

- Κέντρα Κοινότητας - Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

- Γραφεία Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών.

- Δωρεάν νομική υποστήριξη δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα.
Γιάννης Δραγασάκης: Υπηρεσίες για την κοινωνία, κοντά στον πολίτη
Κατά την εισήγησή του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε ότι τόσο οι δομές που αναδιοργανώνονται όσο και εκείνες που δημιουργούνται, «ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες της κοινωνίας και αφορούν άμεσα τον πολίτη».
«Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε διαδικασίες με ένα μόνο σκοπό, αυτές να είναι στην υπηρεσία της κοινωνίας, να είναι προσιτές στον πολίτη, να τον διευκολύνουν στις καθημερινές ανάγκες και υποθέσεις του», είπε ο Γ. Δραγασάκης και υπογράμμισε ότι στο ΚΥΣΚΟΙΠ θα πρέπει προσδιοριστεί με ακρίβεια πότε και πώς ο πολίτης θα έχει πρόσβαση σε αυτές τις δομές και τις υπηρεσίες, πώς και πότε «χειροπιαστά» θα αντιληφθεί τα οφέλη από το σχεδιασμό αυτό.
«Όχι άλλη μία μεταρρύθμιση», αλλά προοδευτικές μεταρρυθμίσεις
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι με ευθύνες δεκαετιών, αλλά και εξαιτίας της κρίσης και των πολιτικών σκληρής λιτότητας τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα βρέθηκε σε θέση υστέρησης έναντι σχεδόν όλων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, σε ό,τι αφορά την ποιότητα των δημόσιων δομών και υπηρεσιών, αλλά και των αντίστοιχων του κράτους πρόνοιας.
«Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονταν, είτε διότι ήταν μεταρρυθμίσεις απορρύθμισης είτε διότι δεν επέφεραν ωφέλιμα αποτελέσματα για τον πολίτη, κούρασαν ή και απογοήτευσαν», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι σήμερα η κοινωνία θέλει να δει αποτελέσματα προς όφελός της, προωθητικές αλλαγές υπέρ του συλλογικού και του ατομικού συμφέροντος.
Στο σημείο αυτό όμως ο Γιάννης Δραγασάκης έσπευσε να υπογραμμίσει πως για τις αιτίες αυτής της κατάστασης, δεν ευθύνεται η παρούσα κυβέρνηση και πως ενώ η κοινωνία έχει συνείδηση ότι τα προβλήματα αυτά έρχονται από μακριά έχει αδημονία να δει απτά αποτελέσματα, παρ? όλο που αναγνωρίζει ότι υπήρξαν από την σημερινή κυβέρνηση εμβληματικές κινήσεις και πολλές άλλες λιγότερο εμφανείς, αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις.
«Σήμερα η κοινωνία ζητεί περισσότερα, γιατί οι ανάγκες είναι περισσότερες. Δεν έχουμε, λοιπόν, περιθώριο για αδράνεια ή αναποτελεσματικότητα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνοντας πως διαφορετικά είναι ενεργός ο κίνδυνος περαιτέρω συρρίκνωσης της εμπιστοσύνης του κόσμου στην πολιτική, στους θεσμούς κι όχι στενά μόνο στην κυβέρνηση, κρίσης εμπιστοσύνης προς το ίδιο το κοινωνικό κράτος.
«Ανασυγκροτούμε το κοινωνικό κράτος μέσα στην κρίση»
Ο Γιάννης Δραγασάκης ζήτησε προσήλωση, συνέπεια κι εγκυρότητα στο σχεδιασμό, με έγκαιρη παράδοση των εγχειρημάτων που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια αυτή εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό, «φιλόδοξο και απαιτητικό, αλλά απόλυτα αναγκαίο», δηλαδή, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους εν μέσω συνθηκών δημοσιονομικών περιορισμών, την υλοποίηση προοδευτικών τομών, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που «το πελατειακό κράτος του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού δεν αποτόλμησε στα χρόνια που υπήρχαν θετικές δημοσιονομικές συνθήκες».
«Δημιουργούμε, λοιπόν, νέους θεσμούς, νέες δομές και νέες υπηρεσίες, που θα έπρεπε να είχαν γίνει όταν αυτό ήταν οικονομικά εφικτό στο παρελθόν, κι όμως αυτή η κυβέρνηση τις υλοποιεί, ακόμη και σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και την δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στην Υγεία», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως γι? αυτό η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι «συμβολή στον αγώνα να μην επικρατήσουν άλλες αντιλήψεις, οι οποίες αναζητούν λύσεις στην ιδιωτικοποίηση, στην παράκαμψη του κοινωνικού κράτους και σε άλλα συναφή».
Χάρτης κοινών αρχών και αξιών για δομές και υπηρεσίες
Αναφερόμενος στις δράσεις που εγκρίθηκαν σήμερα από το ΚΥΣΚΟΙΠ και τα βασικά χαρακτηριστικά τους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε πως:

? Σε όλες τις δομές και υπηρεσίες υπάρχει η διάσταση της τοπικότητας, γίνεται δηλαδή προσπάθεια οι δομές να έχουν έναν τοπικό χαρακτήρα, να είναι παρούσες εκεί που ζει ο κόσμος. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι γίνεται προσπάθεια και δίνεται έμφαση στην εξατομίκευση των υπηρεσιών ούτως ώστε αυτός που έχει τη συγκεκριμένη ανάγκη να μπορεί να εξυπηρετηθεί στοχευμένα στις δομές.

? Δημιουργούνται σημεία πρώτης υποδοχής, κάτι το οποίο λείπει από τη Διοίκηση, εν γένει. Συνήθως, ο πολίτης αντιμετωπίζει μια κατάσταση χαοτική, στο πλαίσιο της οποίας «ο ένας τον στέλνει στον άλλο», είπε ο Γ. Δραγασάκης.

? Η χρήση των νέων τεχνολογιών, η ψηφιακή και τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πολιτών ορθά αξιοποιημένες, μπορούν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά, καθώς η αυτοματοποίηση πολλών υπηρεσιών προσδίδει αμεσότητα και ταχύτητα.

? Η διαφάνεια και η αποτροπή προσωπικών παρεμβάσεων, διαμεσολαβήσεων είναι βασικός στόχος, και γι? αυτό πρέπει να εξασφαλίζεται ότι οι δομές και οι υπηρεσίες λειτουργούν έτσι ώστε να μη χρειάζονται παρεμβάσεις.
«Επίγνωση των προκλήσεων και σκληρή δουλειά»
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναγνώρισε ότι τα προβλήματα και τις δυσκολίες. «Είναι αναπόφευκτες δυσκολίες προσαρμογής του προσωπικού σε νέα καθήκοντα και υποχρεώσεις, είναι και η απουσία μέχρι σήμερα διοικητικής κουλτούρας, συνεργασίας με τον πολίτη. Και αντίθετα υπάρχει ένα κλίμα δυσπιστίας πολλές φορές το οποίο συναντάμε μπροστά μας», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης. Υπογράμμισε, όμως, πως όλα αυτά δεν είναι αιτίες παραίτησης, αλλά, αντίθετα, κίνητρα για περαιτέρω προσπάθεια και παραγωγή έργου.
Επισημαίνοντας τους στόχους στους οποίους πρέπει να υπάρξει προσήλωση, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως απαιτούνται:

- η επίσπευση της υλοποίησης και κυρίως ο ακριβής προσδιορισμός του χρονοδιαγράμματος,

- η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών,

- η αξιοποίηση των συνεργειών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η χωροθέτηση μπορεί να είναι κοινή, όπως και η συστέγαση, αλλά και η διασύνδεση, η διάχυση της γνώσης και της πληροφορίας, μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται,

- η εδραίωση μιας νέας εργασιακής κουλτούρας στο πλαίσιο της οποίας ο στόχος της εξυπηρέτησης του πολίτη είναι προτεραιότητα. «Αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που ο δημόσιος υπάλληλος κουρασμένος, ταλαιπωρημένος πολλές φορές, εξαιτίας και της κακής οργάνωσης, με το αίσθημα της αδικίας που νιώθει για τον εαυτό του, κοιτά τον πολίτη ως «ένοχο μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου» και αντιστρόφως, πρέπει να το αντιπαλέψουμε, να το υπερβούμε», ανέφερε ο Γ. Δραγασάκης και υπογράμμισε ότι:

- πρέπει να προβλεφθούν συστήματα αξιολόγησης και έγκαιρης επιδιορθωτικής παρέμβασης με την εισαγωγή ενός συστήματος με το οποίο οι πολίτες, οι εξυπηρετούμενοι, να καταθέτουν τη γνώμη τους και όχι «απλώς ένα κυτίο παραπόνων».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι απαιτείται ένα «συντονισμένο άνοιγμα στην κοινωνία, ενημέρωση και πληροφόρησή της για όλα όσα γίνονται και την αφορούν είτε ως ομάδες ενδιαφερομένων είτε ως γενικό πληθυσμό».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης