Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

10.2.17

Αλ.Τσίπρας:Να ζητήσει ο K.Μητσοτάκης την έκδοση Χριστοφοράκου από τη Μέρκελ

Αλ.Τσίπρας:Να ζητήσει ο K.Μητσοτάκης την έκδοση Χριστοφοράκου από τη Μέρκελ

Δευτερολογία Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Ώρα του Πρωθυπουργού
Κύριε Πρόεδρε, θα είμαι σύντομος, διότι μακρηγόρησα στην πρωτολογία μου.
Άκουσα τον κ. Θεοδωράκη με προσοχή. Κύριε Θεοδωράκη, δεν ισχυρίζεται κανείς ότι έχουμε μαγικό ραβδί και μαγικές λύσεις. Όμως, επαναλαμβάνω αυτό που είπα και στην πρωτολογία μου. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που προφανώς έχει σοβαρό ζήτημα και στο θέμα της διαφάνειας και στο θέμα της διαφθοράς.
Όμως αν συγκρίνει κανείς τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που πήρε αυτή η Κυβέρνηση τα δύο αυτά χρόνια, τα θέματα που αναδείχθηκαν και πήγαν στη δικαιοσύνη, τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούμε να χυθεί άπλετο φως σε μια σειρά από κρίσιμες υποθέσεις (Siemens, ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis) και αν συγκρίνει κανείς τις προσπάθειες που έχουμε εμείς καταβάλλει και τα αποτελέσματα με αυτό που γινόταν τα τελευταία κυρίως χρόνια, θα διαπιστώσει ότι είναι η μέρα με τη νύχτα. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, σε θετικές συνεισφορές.
Όμως, κύριε Θεοδωράκη, δεν μπορεί να παραβλέπετε το γεγονός ότι αυτά τα δύο χρόνια έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά και συγκεκριμένα βήματα. Μπορεί να μην καταφέραμε να πιάσουμε τα ποσά, τα οποία ευελπιστούσαμε όταν ξεκινάγαμε, ιδίως στον χώρο του λαθρεμπορίου. Όμως, πρέπει να παραδεχθείτε ότι τα αποτελέσματα μας είναι αξιόλογα αποτελέσματα, ιδίως στον τομέα των καπνικών.
Οι κατασχέσεις τσιγάρων στα τελωνεία το 2015 έφτασαν τα τριακόσια είκοσι επτά εκατομμύρια τεμάχια, το 2016 τετρακόσια πενήντα έξι εκατομμύρια. Απ’ αυτές τις κατασχάσεις βεβαιώθηκαν 600 εκατομμύρια ευρώ και μιλάμε για έναν δεκαπλασιασμό βεβαιωμένων εσόδων στα δημόσια ταμεία, που ήρθαν μόνο από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά είδη. Γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να το κάνουν αυτό;
Το ίδιο συνέβη και στα αλκοολούχα ποτά.
Το 2015 στα αλκοολούχα ποτά είχαμε πενήντα δύο χιλιάδες λίτρα, το 2016 διακόσιες σαράντα εννιά χιλιάδες λίτρα. Είχαμε διπλασιασμό των βεβαιωμένων ποσών, 40 εκατομμύρια.
Κοιτάξτε. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το να μπορέσει κανείς να συγκρουστεί και κυρίως να φέρει αποτελέσματα σε ένα δίκτυο διαφθοράς, το οποίο είναι διαδεδομένο και έχει βαθιές ρίζες, θέλει χρόνο, θέλει συγκρούσεις, θέλει αποφασιστικότητα. Εμείς αυτήν την αποφασιστικότητα την έχουμε επιδείξει.
Έρχομαι σε κάποια ζητήματα, τα οποία θέσατε και τα οποία, κατά τη γνώμη μου, είναι κρίσιμα. Αναφερθήκατε για άλλη μια φορά, διότι έχει γίνει η «καραμέλα» των ημερών, σε έναν επιχειρηματία, τον οποίον εμείς δεν φτιάξαμε, τον βρήκαμε. Δεν φτιάξαμε κανέναν επιχειρηματία εμείς.
Μάλιστα, κύριε Θεοδωράκη, να σας πω και κάτι; Δεν είναι συνεταίρος των δικών μου συνεργατών. Συνεταίρος του κυρίου Θεοδωρικάκου, ο οποίος είναι συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.
Εμείς δεν βγάλαμε κανέναν διαγωνισμό για να δώσουμε με ανάθεση, κύριε Θεοδωράκη. Δεν δώσαμε κανέναν διαγωνισμό με ανάθεση. Ο λόγος για τον οποίον, πράγματι, σπάσαμε το Πάτρα-Πύργος σε πολλές εργολαβίες, ήταν για να μπορέσουν να πάρουν περισσότεροι εργολάβοι εργολαβίες απ’ ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Δεν το καταφέραμε προσώρας, γιατί ένας πηγαίνει και μειοδοτεί. Όμως, η διαδικασία είναι ανοιχτή. Γιατί μας κατηγορείτε γι’ αυτό;
Ο κ. Σπίρτζης, ο Υπουργός Υποδομών, είχε την ευθιξία και στις τρεις πρώτες και στην τέταρτη διαδικασία να πάει στον εισαγγελέα και στους επιθεωρητές και να δώσει όλα τα στοιχεία να ελέγξουν και, αν χρειαστεί, να παρέμβουν. Ποιος άλλος το είχε κάνει αυτό; Είναι εύκολο να πετάς λάσπη στον ανεμιστήρα λέγοντας κάτι το οποίο μπορεί να πιάσει, αλλά να δούμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Έρχομαι σ’ ένα άλλο κρίσιμο, κατά την άποψή μου, ζήτημα. Μιλήσατε για την υπόθεση SIEMENS και πρέπει να σας πω ότι έχετε απόλυτο δίκιο. Εδώ υπάρχει ένα αόρατο χέρι, που όλο το προηγούμενο διάστημα παρεμβαίνει, ώστε να κωλυσιεργεί μια δίκη, την οποία την περιμένουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και την περιμένει και ο ελληνικός λαός. Με κάποιον περίεργο τρόπο και για κάποιον περίεργο λόγο ξαφνικά, ενώ κατά τ’ άλλα έχουν φοβερές δυνατότητες, εκεί δεν είχαν την δυνατότητα να μπορέσουν να μεταφράσουν και αναβλήθηκε μια δίκη. Με δικές μας προσπάθειες συντονισμένες η δίκη αυτή δεν πήγε στις καλένδες.
Η δίκη ξεκινάει στις 24 Φεβρουαρίου 2017, τώρα δηλαδή. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν εξήντα επτά στελέχη, αλλά δεν θα καθίσει ένας: ο κ. Χριστοφοράκος. Και δεν θα καθίσει ο κ. Χριστοφοράκος διότι κάποιες κυβερνήσεις, των οποίων ήταν και κολλητός φίλος, είχαν φροντίσει να φύγει από τη χώρα. Όπως συνέβη και με κάποιον άλλο, τον κ. Καραβέλα, επί υπουργίας της κ. Μπακογιάννη. Εάν είχε αυτό συμβεί στις δικές μας ημέρες, θα μας είχαν «κρεμάσει στα μανταλάκια»!
Ο κ. Χριστοφοράκος δεν θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η ελληνική δικαιοσύνη επί δικών μας ημερών, τον Ιούλιο, εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης για τον κ. Χριστοφοράκο. Εγώ προσωπικά στην πρώτη μου συνάντηση αλλά και κατ’ επανάληψη έχω θέσει στην Καγκελάριο Μέρκελ το θέμα της έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου, για να γίνει δίκαιη δίκη εδώ στην Ελλάδα, να αποδώσει η ελληνική δικαιοσύνη τις ευθύνες και να μας πει τι γνωρίζει για τον χρηματισμό κομμάτων και πολιτικών προσώπων.
Θα ήθελα να αναρωτηθώ και να θέσω το θέμα δημόσια: Γνωρίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σε λίγες ημέρες στην Καγκελαρία, για να συναντήσει την κ. Μέρκελ. Θα θέσει αυτό το θέμα; Θα ζητήσει να έρθει στην Ελλάδα ο κ. Χριστοφοράκος για να εκδοθεί και να δώσει στη δημοσιότητα όλα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα;
Αυτό θα πει κοινό μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα.
Αναφερθήκατε στα ζητήματα του πόθεν έσχες. Κύριε Θεοδωράκη, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει λοιδορηθεί όσο καμία άλλη, παρά το γεγονός ότι, όπως εξήγησα πριν, έχουμε κάνει συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις για τη διαφάνεια στο θέμα του πόθεν έσχες για θέματα που, όπως αποδείχθηκε από την εννεαμελή Επιτροπή, η οποία δεν απαρτίζεται για πρώτη φορά από κοινοβουλευτικούς σε ό,τι αφορά στην πλειοψηφία της, δεν είχαν καμία ουσία.
Παρ’ όλα αυτά, θυμάμαι επί ημέρες ολόκληρες σε μέσα ενημέρωσης, πρωτοσέλιδα, πηχυαίους τίτλους, πρώτες ειδήσεις για το θέμα του Φλαμπουράρη. Ποιο ήταν το μεγάλο έγκλημα του Φλαμπουράρη; Ότι πριν γίνει Βουλευτής και ασχοληθεί με την πολιτική δεν ήταν κρατικοδίαιτος, αλλά είχε μια επιχείρηση στον ιδιωτικό τομέα. Και το μέγα έγκλημα που έψαχναν να βρουν, τότε ήταν εάν είχε προλάβει αμέσως μόλις είχε εκλεγεί Βουλευτής ή λίγο αργότερα να δηλώσει αυτά τα οποία δήλωσε ο άνθρωπος, γιατί δεν είχε τίποτα να κρύψει. Αυτό ήταν το μεγάλο έγκλημα!
Τώρα, εάν ζητείται από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να δώσει το σύνολο του πόθεν έσχες του, γίνεται θέμα ότι υπάρχει κιτρινισμός, ότι ασχολούμαστε με θέματα και ρίχνουμε λάσπη στον ανεμιστήρα. Κρίνετε εσείς, εάν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά από τα ίδια έντυπα και τα ίδια μέσα ενημέρωσης.
Όμως, θα ήθελα να σας πω κάτι, το οποίο έχει ουσία, διότι ο ελληνικός λαός προφανώς γνωρίζει και καταλαβαίνει. Το μεγάλο πρόβλημα, κύριε Θεοδωράκη, με το πόθεν έσχες είναι ότι μπορεί στο τέλος της ημέρας να γνωρίζουμε το «έσχες», αλλά δεν γνωρίζουμε το «πόθεν». Το πόθεν είναι το μεγάλο ζήτημα.
Άρα, το μεγάλο ζήτημα κατά την άποψή μου, που είναι και ένα κρίσιμο θέμα διαφάνειας για την πολιτική ζωή του τόπου, είναι να μπορεί κανείς να ελέγχεται, ιδίως όταν είναι δημόσιο πρόσωπο, είναι υπόχρεος ελέγχου, δεν είναι κιτρινισμός και προσωπικά δεδομένα και να δηλώνει ανοιχτά και δημόσια και το έσχες, αλλά κυρίως το πόθεν, το οποίο όσες επιτροπές και να στήσουμε και όσους μη κοινοβουλευτικούς και να βάλουμε δεν είναι εύκολο να το εντοπίσουμε, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.
Θέσατε το ζήτημα των εντύπων. Θέλω πραγματικά να σας απαντήσω, γιατί ήσασταν ο μόνος ο οποίος, όταν είχα έρθει πριν από έναν μήνα στη Βουλή και είπα «θέλουμε την πλατιά συναίνεση των κομμάτων, προκειμένου να υπάρξει ρύθμιση για να διασωθεί ένα ιστορικό συγκρότημα», ο κ. Μητσοτάκης με κατήγγειλε και είπε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε δημόσιο χρήμα σε οργανισμούς. O «Κήρυκας» ήταν καλό να παίρνει θαλασσοδάνεια, αλλά εκεί ήταν δημόσιο χρήμα! Εσείς ήσασταν ο μόνος που είπατε «ναι». Η κ. Γεννηματά δεν κατάλαβε τι έγινε. Η κ. Γεννηματά ήρθε μετά από δεκαπέντε ημέρες και μας πρότεινε μία διακομματική επιτροπή για να το εξετάσει. Ξέρετε το ανέκδοτο με το Βαμβακούλα που λέει να φτιάξουμε μια επιτροπή τριμελή από πέντε άτομα!
Τι να την κάνουμε τη διακομματική επιτροπή; Ο χρόνος κύλησε. Υπάρχει μια απόφαση δικαστηρίου πια, η οποία είναι αμετάκλητη, και τώρα θα κληθεί το Κοινοβούλιο να πάει κόντρα στην απόφαση της Δικαιοσύνης, όταν έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας τόσα πολλά σε σχέση με το πώς οι πολιτικοί αποφασίζουν κόντρα στους νόμους να δίνουν δάνεια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης;
Δυστυχώς -και το λέω αυτό εν πλήρη συνειδήσει, διότι σε τελική ανάλυση αν το έλεγε καμιά άλλη εφημερίδα η οποία θα ήταν φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγαν κάποιοι ότι το κάνω επειδή θέλω να έχω ας πούμε ευνοϊκή μεταχείριση από τα ΜΜΕ- εδώ δεν υπάρχουν μονάχα οι τεράστιες ευθύνες της ιδιοκτησίας. Υπάρχουν και οι τεράστιες ευθύνες ενός πολιτικού συστήματος, το οποίο είναι υποκριτικό και χύνει κροκοδείλια δάκρυα.
Οι θέσεις εργασίας για εμένα –σε κάθε επιχείρηση, όχι μόνο σε αυτήν- είναι το πιο μεγάλο αγαθό για τους ανθρώπους που δουλεύουν και κινδυνεύουν να τις χάσουν. Όντως εδώ έχουμε μια υπόθεση που πραγματικά είναι στενόχωρη.
Θέλω να κλείσω κάνοντας μια γενικότερη αναφορά. Τα αποτελέσματα που έχουμε από την καταπολέμηση της διαφθοράς σε ό,τι αφορά και τα βεβαιωμένα και της εισπράξεις, είναι εντυπωσιακά. Θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερα. Θέλω όμως να σας πω κάτι. Αν έχουμε καταφέρει σήμερα να έχουμε ξεφύγει σε μεγάλο βαθμό από τη ζώνη του πυρός, αν έχουμε καταφέρει να μην είμαστε στη φάκα, αν έχουμε καταφέρει να μην είμαστε με την πλάτη στον τοίχο και ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, αυτό οφείλεται στο γεγονός -κανείς δεν το περίμενε- ότι κλείσαμε το 2016 με ανάπτυξη, ενώ όλοι περίμεναν ύφεση -και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- και ενώ μας έβαζαν διαρκώς εμπόδια και πέρσι το εμπόδιο του κόφτη και μάλιστα η Αξιωματική Αντιπολίτευση θεωρούσε ότι σίγουρα θα ενεργοποιηθεί, όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης και δώσαμε και στις συντάξεις. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι ο στόχος ήταν 0,5% για το πλεόνασμα και ξεπεράσαμε το 2%. Γι’ αυτό για όλους τους σοβαρούς ανθρώπους στην Ευρώπη αυτά τα οποία μας ζητάνε είναι θέατρο του παραλόγου. Και τα λένε αυτοί. Δεν τα λέμε εμείς. Διαβάστε τον γερμανικό Τύπο.
Πώς το καταφέραμε αυτό; Το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό και χάρη στο γεγονός ότι τελείωσε σε αυτόν τον τόπο το μεγάλο φαγοπότι, ότι καταφέραμε και βεβαιώσαμε χρήματα από τη φοροδιαφυγή, από το λαθρεμπόριο, ότι καταφέραμε και είχαμε εισπράξεις.
Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι κάτι που πρέπει να το πιστώσετε στην Κυβέρνηση, ακόμα και όσοι διαφωνείτε κάθετα με τις πολιτικές μας, με τις απόψεις μας, με τις δράσεις μας. Και πρέπει στο ζήτημα αυτό να πω ότι έχει μέλλον αυτή η ιστορία.
Για πρώτη φορά κάθισαν στον γκισέ της εφορίας κάποιοι οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν συνηθίσει να μην περνάνε καν από την εφορία. Για πρώτη φορά βεβαιώθηκαν οφειλές. Για πρώτη φορά πήραμε χρήματα από αυτούς που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν ποτέ ακουμπήσει, από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία μας για την εθελοντική αποκάλυψη, η συνεργασία με τις φορολογικές αρχές ξένων κρατών, σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση που ασκούν οι ελεγκτικοί υπηρεσίες και οι διωκτικές αρχές στους μεγαλόσχημους και καθ’ έξιν φοροφυγάδες αποδίδει καρπούς.
Μέχρι τις αρχές του μήνα έχουν υποβληθεί περίπου δεκατρείς χιλιάδες δηλώσεις στο πλαίσιο του νόμου για εθελοντική αποκάλυψη, όταν κάποιοι θεωρούσαν ότι με αυτούς τους υψηλούς συντελεστές δεν θα έρθει κανείς να δηλώσει.
Θέλω να πω κλείνοντας ότι το μεγάλο «φαγοπότι» σταμάτησε στη χώρα, σταμάτησε η μεγάλη κλοπή. Για πρώτη φορά ζητήσαμε και κάθισαν στον γκισέ του ταμείου να πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωναν. Αυτό μας έχει οδηγήσει στη δυνατότητα να μπορούμε να ξεφύγουμε από τις παγίδες που μας στήνουν, διότι είναι βέβαιο ότι δεν τους αρέσει και πάρα πολύ ότι αυτή θα είναι η Κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Θα τα καταφέρουμε, όμως. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια!

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης