κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών, με τον κ. Γκάι Ράιντερ να σημειώνει την αναγκαιότητα σεβασμού του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, από όλες τις πλευρές, και να τονίζει πως θα στηρίξει σθεναρά αυτήν την υπόθεση.
Υποδεχόμενος τον κ. Ράιντερ στο Μέγαρο Μάξιμου, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός τον συνεγχάρη για την υλοποίηση, από την ηγετική θέση του, της αποστολής της ILO για κοινωνική δικαιοσύνη και τα εργασιακά δικαιώματα. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Ράιντερ «γίνεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την προσπάθειά της να ανακάμψει». Επίσης, υπογράμμισε πως «δίνει ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα ότι οι προσπάθειες μας να σταματήσει το εδώ και επτά χρόνια καθεστώς εξαιρέσεων από τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές που αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, πρέπει να δικαιωθούν».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάτω από αυτήν την ευρύτερη υποστήριξη οι εξελίξεις δείχνουν ότι είναι πιθανό να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση.
«Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό», είπε ο γενικός διευθυντής της ILO και διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη ενασχόληση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας με την Ελλάδα. «Νομίζω έχουμε αναπτύξει μία σημαντική συνεργασία αυτά τα τελευταία χρόνια, σε δύσκολες συνθήκες για τη χώρα σας», επισήμανε. «Νιώθουμε μία ισχυρή αίσθηση ευθύνης στο να διασφαλίσουμε ότι οι εργασιακές διαστάσεις της κρίσης θα απαντηθούν σωστά», πρόσθεσε, αναφέρομενος στην απασχόληση, τους μισθούς και φυσικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη σημασία των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα.
«Αυτές», τόνισε, «είναι αξίες που νομίζω ότι όχι μόνο η ILO υποστηρίζει, αλλά και η Ευρώπη». Όπως σημείωσε, η καρδιά της ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι αυτή η αίσθηση της κοινωνικής συνεργασίας και σχολίασε πως υπό μια έννοια η Ελλάδα καθίσταται μία περίπτωση στην οποία δοκιμάζεται η ειλικρίνεια του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. «Θέλουμε να προσφέρουμε έμπρακτη βοήθεια στους Έλληνες φίλους μας και η πρόσκλησή σας μας δίνει τη δυνατότητα να ανανεώσουμε τη συζήτησή μας και να δούμε πώς η ILO θα μπορέσει να βοηθήσει τους Έλληνες φίλους μας», είπε.
Ο κ. Ράιντερ απάντησε «σαφώς», όταν εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ρωτήθηκε εάν στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, πρέπει όλοι να έχουμε τα ίδια εργασιακά δικαιώματα. Επισήμανε, άλλωστε, ότι εκπροσωπεί μία οργάνωση «που παράγει διεθνή εργασιακά πρότυπα, τα οποία ισχύουν για όλες τις χώρες και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο φυσικά έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για το οποίο ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα αν ισχύει για όλους και είδαμε και την απάντηση του προέδρου Γιούνκερ σε αυτό».
Επίσης, ανέφερε ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό αφορούσε τη συζήτηση για τη συνεχιζόμενη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ILO, σχολιάζοντας: «Έχουμε καλό ιστορικό συνεργασίας και φυσικά έχουμε μπροστά μας ορισμένες σημαντικές προκλήσεις».
Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπογράμμισε ότι μία από αυτές είναι το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα, ζητήματα που αφορούν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ζητήματα που αφορούν στον καθορισμό του κατώτατου μισθού. «Και έχουμε δουλειά να κάνουμε», σημείωσε. Όπως ανέφερε, ένα απο τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζόμενων, που το ILO υπερασπίζεται, είναι το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τόνισε ότι ο σεβασμός σε αυτό το δικαίωμα, και το να το λαμβάνουμε υπόψη, πρέπει να είναι σημαντικό κομμάτι της θεώρησης, όχι μονο των ελληνικών παραγόντων (κυβέρνησης, εργοδοτών, εργαζομένων) αλλά και των διεθνών εταίρων σας επίσης. «Και θα στηρίξουμε σθεναρά αυτήν την υπόθεση», συμπλήρωσε.