Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.3.17

Ν. Κοτζιάς-Ζ. Γκάμπριελ

Ν. Κοτζιάς-Ζ. Γκάμπριελ: Ανάγκη να διαμορφωθεί θετικό μέλλον στην ΕΕ, που θα διασφαλίζει την ειρήνη και τα συμφέροντα όλων

Την πρόθεση των δύο χωρών να εντατικοποιήσουν τις διμερείς συνεργασίες σε όλους τους τομείς- οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό και εκπαίδευση, αλλά και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας Νίκος Κοτζιάς και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετά τη συνάντησή τους σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και είχε βασικό άξονα εκτός από την ενίσχυση της ελληνο-γερμανικής συνεργασίας όλα τα φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή αλλά και την ΕΕ. Ειδικότερα για το μέλλον της Ευρώπης συμμερίστηκαν την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα θετικό μέλλον για την ΕΕ, καθώς αυτή διασφαλίζει την ειρήνη και τα συμφέροντα όλων.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα θέματα που αφορούν στα Βαλκάνια και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στο Κυπριακό, στο οποίο η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, «επιθυμεί όπως και όλες οι χώρες μία ειρηνική λύση που να είναι βιώσιμη και να βρίσκεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
«Ξέρουμε όλοι μας», προσέθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση, και εγώ προσωπικά, πιστεύουμε ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως πρόβλημα κατοχής, και απόρριψης κάθε σκέψης τρίτες χώρες να έχουν δικαιώματα επέμβασης στη Μεγαλόνησο. Είμαστε μία χώρα όπως και η Γερμανία, που πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο και στην καλή λειτουργία των διεθνών οργανισμών και ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με συναίνεση».
Ιδιαίτερα μακρά ήταν η συζήτηση αυτές τις δύο μέρες που βρίσκεται ο κ. Γκάμπριελ στην Αθήνα για το προσφυγικό πρόβλημα, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, η οποία θα συνεχιστεί και με τους δύο συναρμόδιους υπουργούς τον κ. Μουζάλα και τον κ. Τόσκα στη συνέχεια.
Την ανάγκη μιας σταθερής ΕΕ που θα διασφαλίζει το μέλλον των νέων και την ευημερία όλων των λαών με εργαλεία ανάπτυξης και ασφάλειας τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γκάμπριελ. Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη» και πως έχει λήξει οριστικά αυτή η συζήτηση διότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πιο δυνατή αν προχωρεί με ακρωτηριασμούς», επισημαίνοντας την ανάγκη να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις τόσο σε επίπεδο χωρών αλλά και σε επίπεδο ευρωζώνης. Αναφορικά με το προσφυγικό και τα θέματα που προκύπτουν με την Τουρκία είπε ότι αυτά είναι προβλήματα που αφορούν στο σύνολό της την ΕΕ και όχι χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Ζ. Γκάμπριελ: Κοινός μας στόχος να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τον Απρίλη 
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με τις προκλητικές και ρατσιστικές δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ είπε χαρακτηριστικά: «Ονομάζομαι Γκαμπριέλ, το όνομά μου δεν είναι Ντάισελμπλουμ». Χαρακτήρισε ως «απίστευτη» τη διατύπωση και είπε ότι σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, ο επικεφαλής του Eurogroup δεν θα παρευρεθεί στη Ρώμη. «Υπάρχει βεβαίως πάντα η πιθανότητα και οι πολιτικοί να λένε κάποια βλακώδη πράγματα, αλλά κι αυτό είναι φυσιολογικό μερικές φορές» πρόσθεσε.
Ως προς το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι σίγουρη και γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής ζώνης και θα παραμείνει εκεί, τονίζοντας ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τον Απρίλη. «Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος, θέλουμε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος γιατί πιστεύουμε ότι οι Έλληνες θα ζήσουν σε ένα πιο επισφαλές περιβάλλον αν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κ. Γκαμπριέλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να κλείσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας, ότι πρέπει να βρεθεί ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος συζήτησης και διαπραγματεύσεων, καθώς και ότι δεν ωφελεί να σηκώνει κανείς το δάχτυλο και να δημιουργεί εχθρούς, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει αξίες όπως και τα κράτη-μέλη της.
«Τι θα συνέβαινε εάν κλείναμε όλα τα κανάλια επικοινωνίας και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πλέον απαντήσεις για το πώς θα διαχειριστούμε την περίπτωση της Τουρκίας;» διερωτήθηκε και προσέθεσε: «Η Τουρκία από γεωγραφικής απόψεως θα παραμείνει εκεί που είναι και δεν θα βρεθεί σε κανένα άλλο μέρος στο παγκόσμιο χάρτη» είπε χαρακτηριστικά.
« Σίγουρα» επισήμανε «υπάρχουν πολλές φορές θέματα που πιέζουν σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής, αλλά εγώ υποστηρίζω ότι πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να πείσουμε την Τουρκία ότι ο δρόμος που βαδίζει δεν είναι σωστός και ταυτόχρονα να κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς».
Όσον αφορά στο προσφυγικό, όπως πρόσθεσε, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η Τουρκία να τηρήσει τις υποσχέσεις της, σημειώνοντας ότι και η Τουρκία έχει ενδιαφέρον να τις τηρήσει, καθώς έχει 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και η συμφωνία της με την Ευρώπη συμπεριλαμβάνει και οικονομική βοήθεια.
Σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης όμως γύρω απ' αυτό το θέμα, ο κ. Γκάμπριελ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα η οποία θα υποστεί το μεγαλύτερο βάρος. Σχετικά όμως με τη Συνθήκη του Δουβλίνου εξέφρασε την άποψη ότι «η προώθηση, ο επαναπατρισμός των προσφύγων θα είναι μία λύση». «Έχετε πάρα πολύ κόσμο στα νησιά σας και η Γερμανία πραγματικά έχει αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης της και υπάρχει πολύ στενή συνεργασία με την Ελλάδα. Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε και με οικονομικά μέσα της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ και θα καταβάλλουμε και ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε, εξηγώντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι δεν πρέπει να συζητείται το θέμα του κανονισμού του Δουβλίνου, ιδίως για την περίπτωση της Ελλάδας επειδή υπάρχουν άλλες χώρες οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν το θέμα του προσφυγικού και διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να συζητηθούν «οι προτάσεις που προέκυψαν από τη Σύνοδο κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Μάλτας με τρία συγκεκριμένα σημεία, στα οποία θα θέλαμε να στηριχτούμε και να προχωρήσουμε».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης