Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

20.4.17

Η ΝΔ ποντάρει τα πάντα σε χάος-καταστροφή

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ BRIEFING:


→ Αποτελεί θετική εξέλιξη η κατά 33 (!) φορές προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Το φθινόπωρο του 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. Τώρα αποδέχεται ότι το αποτέλεσμα βρίσκεται 7 φορές άνω του στόχου.
→ Αποδεικνύεται ότι οι καθυστερήσεις που προκάλεσαν οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας ήταν αδικαιολόγητες. Όπως αδικαιολόγητη ήταν και η καταστροφολογία της ΝΔ που πέρσι τέτοιον καιρό προέβλεπε ενεργοποίηση του δημοσιονομικού διορθωτή και κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.
→ Το σήριαλ της καταστροφολογίας συνεχίζεται, αυτή τη φορά με βάση τις προβλέψεις του ταμείου για τα επόμενα χρόνια οι οποίες αν και έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω εξακολουθούν να υποεκτιμούν την απόδοση της ελληνικής οικονομίας. Ελπίζουμε όλη αυτή η ιστορία να μην εξελιχθεί για την αξιωματική αντιπολίτευση σε παρωδία που θα θυμίζει διάφορες παραθρησκευτικές σέκτες που προβλέπουν την καταστροφή του κόσμου αλλά κάθε φορά για το επόμενο έτος.
→ Τα σενάρια που, βασιζόμενα στις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου, κάνουν λόγο για λήψη πρόσθετων μέτρων για το '18 είναι απολύτως ανυπόστατα. Το θέμα των διαφορετικών προβλέψεων μεταξύ των αντισυμβαλλομένων στο ελληνικό πρόγραμμα έχει λυθεί ήδη κατά την 1η αξιολόγηση (Μάιο ’16). Η απόδοση της ελληνικής οικονομίας, καθιστά το σενάριο ενεργοποίησης του δημοσιονομικού διορθωτή για το 2018 ως το πλέον απίθανο σενάριο.
→ Η ελλ. κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένα επιχειρήματα & στόχους στις συζητήσεις στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου). Βασικό επιχείρημα η υπεραπόδοση έναντι των στόχων, που εκτός από την ελλ. κυβέρνηση & τους ευρ. θεσμούς, πλέον καταγράφεται και από το ΔΝΤ.
→ Σταθερή μας θέση, παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα πέραν του 2018. Επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα ορίζει συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
→ Η ελλ. κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά ώστε να καταλήξουμε άμεσα σε συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει: ολοκλήρωση 2ης αξιολόγησης, καθορισμό δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράματος, προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων για χρέος
→Ώστε να προχωρήσουμε σε ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ & αναπτυξιακή ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία

→ Στη μεγάλη προσπάθεια των ελληνικών αρχών στα πολλαπλά επίπεδα διαπραγματεύσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται φανατικά απέναντι!
→ Η ΝΔ ποντάρει τα πάντα σε χάος&καταστροφή, κατηγορεί την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, ταυτίζεται με τις πλέον ακραίες θέσεις δανειστών. Υπόσχεται πως θα υλοποιήσει «τόσα & άλλα τόσα» από όσα απαράδεκτα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων!
→ Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην ανάγκη να επανεξεταστεί η εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ! Ο Πρόεδρος της ΝΔ επανέφερε την πρόταση για πλήρη ιδιωτικοποίηση των Δικτύων της ΔΕΗ, Μικρή ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση υδροηλεκτρικών μονάδων
→ Όσο η ΝΔ κυβέρνησε τον τόπο, δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τα κρίσιμα ζητήματα που είναι σήμερα στην ατζέντα και αφορούν το μέλλον της χώρας!
→ Η ΝΔ θεωρούσε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και αναζητούσε πιστοποιητικά βιωσιμότητας!
→ Η ΝΔ αποδέχονταν στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 4 και 4,5% μέχρι το 2030, αδιαφορώντας για την κοινωνική καταστροφή που αυτό θα προκαλούσε!
→ Η ΝΔ δηλώνει ευθαρσώς ότι δε θα ψηφίσει μείωση ΕΝΦΙΑ, 1ου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων, συμμετοχής των σ/ξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη, δε θα ψηφίσει ενίσχυση των προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων και σχολικών γευμάτων, ούτε επιδότηση ενοικίου για χαμηλά & μεσαία εισοδήματα.

→ Κλείνοντας, αντί απάντησης στην προπαγάνδα της ΝΔ & φιλικών σε αυτή MME σε σχέση με τα έργα του εθνικού οδικού δικτύου, σας καλώ να δείτε για 5 λεπτά αυτό → https://www.youtube.com/watch?v=NakJhZ0rlU0
** ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ **
Κυρίες και κύριοι,
Πριν ξεκινήσω την ενημέρωση, θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους της κυβέρνησης τα θερμά συλλυπητήρια προς τις οικογένειες και τους οικείους των τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους, εν ώρα καθήκοντος, χθες στην Ελασσόνα. Και να ευχηθώ καλή ανάρρωση στην αρχιλοχία Πλεξίδα που βγήκε σώα από αυτό το τραγικό δυστύχημα.
Κυρίες και Κύριοι,
Όπως γνωρίζετε, χθες το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις του για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας, στα πλαίσια της καθιερωμένης ετήσιας έκθεσης του ενόψει της Εαρινής Συνόδου του.
Πρώτα και κύρια, αποτελεί για μας θετική εξέλιξη, η αναθεώρηση των προβλέψεων του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο σε προηγούμενη έκθεση του, είχε εκτιμηθεί 33 φορές κάτω από το ύψος που το ίδιο το Ταμείο ανακοίνωσε χθες.
Συγκεκριμένα,
το φθινόπωρο του 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται ότι το αποτέλεσμα βρίσκεται 7 φορές πάνω από τον στόχο του προγράμματος που είναι 0,5% και καταλήγει σε εκτίμηση για 3,3%.
Η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016.
Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι επιφυλάξεις του ταμείου για την δημοσιονομική απόδοση της χώρας, επιφυλάξεις που θυμίζω ότι προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης όσο και της δεύτερης αξιολόγησης ήταν αδικαιολόγητες.
Όπως αδικαιολόγητη ήταν και η καταστροφολογία της ΝΔ που πέρσι τέτοιον καιρό προέβλεπε ενεργοποίηση του δημοσιονομικού διορθωτή και κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Θα περίμενε κανείς από τα στελέχη και τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια δημόσια παραδοχή του λάθους τους.
Αντί αυτού έχουμε συνέχεια στο σήριαλ της καταστροφολογίας. Αυτή τη φορά με βάση τις προβλέψεις του ταμείου για τα επόμενα χρόνια οι οποίες αν και έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω εξακολουθούν να υποεκτιμούν την απόδοση της ελληνικής οικονομίας.
Ελπίζουμε όλη αυτή η ιστορία να μην εξελιχθεί για την αξιωματική αντιπολίτευση σε παρωδία που θα θυμίζει διάφορες παραθρησκευτικές σέκτες που προβλέπουν την καταστροφή του κόσμου αλλά κάθε φορά για το επόμενο έτος.
Σε κάθε περίπτωση θέλω να τονίσω ότι είναι απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018, που βασίζονται στις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου.
Και τούτο διότι το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων μεταξύ των θεσμών έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του δημοσιονομικού διορθωτή. Υπενθυμίζω όμως ότι η απόδοση της ελληνικής οικονομίας, καθιστά το σενάριο ενεργοποίησης του, ως το πλέον απίθανο.
Από κει και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στόχους, στις συζητήσεις στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ που ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται στις 23 Απριλίου.
Πρώτα και κύρια, με βασικό επιχείρημα την υπεραπόδοση έναντι των στόχων του προγράμματος που πλέον καταγράφονται και από το Ταμείο, το οποίο ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που καταγράφουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Η βάση αυτή ορίζει τη συζήτηση για το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μετά το τέλος του προγράμματος το Σεπτέμβρη του 2018.
Σταθερή μας θέση, παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξεδιπλώσει το σύνολο των δυνατοτήτων της και να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο προσδιορισμός αυτής της δημοσιονομικής πορείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με τη λύση που αναμένεται να δοθεί για τη ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
Επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα προσδιορίζει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
Γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για το οριστικό τέλος της αβεβαιότητας και θα δώσει σήμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα ξεπερνά οριστικά και αμετάκλητα την οδυνηρή περίοδο της κρίσης και της αβεβαιότητας που κόστισε πάνω απ’ όλα στην ελληνική κοινωνία.
Σε αυτή την προσπάθεια που κάνουν οι ελληνικές αρχές στα πολλαπλά επίπεδα των διαπραγματεύσεων, βρίσκεται απέναντι – με πρωτοφανή φανατισμό και για άλλη μια - η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ποντάρει τα πάντα στην καταστροφή και το χάος. Βλέπει ευθύνες αποκλειστικά στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη στιγμή μάλιστα που σε κάθε κρίσιμο σημείο της έχει ταυτιστεί με τις πλέον ακραίες θέσεις που έχουν διατυπωθεί από πλευράς δανειστών.
Ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να υπόσχονται πως θα υλοποιήσουν «τόσα και άλλα τόσα» από όσα παράλογα έχουν κατά καιρούς πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ευτυχώς για τη χώρα και την κοινωνία, έχουν αποφευχθεί μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις.
Μια γεύση της πολιτικής του «τόσα και άλλα τόσα» πήραμε και κατά τη χθεσινή ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τη ΔΕΗ.
Με σαφήνεια ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε εκεί στην ανάγκη να επανεξεταστεί, η εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ. Με απλά λόγια δηλαδή να περιοριστούν ίσως και να καταργηθούν το κοινωνικό τιμολόγιο αλλά και οι διευκολύνσεις που παρέχονται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας μέσω των ρυθμίσεων των οφειλών.
Την ίδια στιγμή επανέφερε την πρόταση για πλήρη ιδιωτικοποίηση των Δικτύων της ΔΕΗ που αποφεύχθηκε μετά από τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και την πρόταση για την Μικρή ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση υδροηλεκτρικών μονάδων. Ένα σχέδιο δηλαδή που κατάργησε η σημερινή κυβέρνηση διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεν μας προξενεί βεβαίως καμία εντύπωση καθώς η Νδ είναι η πολιτική δύναμη η οποία όσο κυβέρνησε τον τόπο, δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τα κρίσιμα ζητήματα που είναι σήμερα στην ατζέντα και αφορούν το μέλλον της χώρας.
Μιλάμε για αυτούς που θεωρούσαν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και αναζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας.
Μιλάμε για αυτούς που αποδέχονταν στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 4 και 4,5% μέχρι το 2030, αδιαφορώντας για την κοινωνική καταστροφή που θα προκαλούσε μια τέτοια εξέλιξη.
Μιλάμε για την ίδια πολιτική δύναμη που σήμερα δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα από τα θετικά μέτρα της συμφωνίας της 7ης Απριλίου.
Δεν θα ψηφίσει δηλαδή:
Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ
Την μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων
Την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
Την επιδότηση ενοικίου για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
Την ενίσχυση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων
Το πρόγραμμα για δωρεάν παιδικούς σταθμούς
Αλλά και την μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη
Ο ελληνικός λαός γνωρίζει και έχει κρίνει επανειλημμένα τα πεπραγμένα τους.
Το ίδιο θα κάνει και τώρα αλλά και στο μέλλον.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες να εργάζεται εντατικά ώστε να καταλήξουμε άμεσα σε μια συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τον καθορισμό της δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράμματος και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δοθεί η απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.
Κυρίες και Κύριοι,
Πριν κλείσω και με αφορμή την αδιανόητη προπαγάνδα που έχει εξαπολύσει η ΝΔ αλλά και φιλικά σε αυτή μέσα ενημέρωσης σε σχέση με την ολοκλήρωση των έργων του εθνικού οδικού δικτύου θα ήθελα απλώς αντί οποιασδήποτε απάντησης να σας καλέσω να διαθέσετε πέντε λεπτά για να δείτε το βίντεο που έχει αναρτήσει στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα ο Υπουργός Υποδομών κύριος Σπίρτζης.
Σας ευχαριστώ

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης