Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να λυθεί το θέμα του ελληνικού χρέους
«Σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το μέλλον αλλά και για το παρόν της Ευρώπης του Νότου.Είμαστε όλοι χώρες του ευρωπαϊκού νότου και όλοι διατηρούμε την πίστη μας στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Οι σημερινές μας συνομιλίες αποτυπώνουν την κοινή μας βούληση για την οικοδόμηση μιας αναπτυξιακής και ουσιαστικής Ευρώπης με ένα ευρωπαϊκό πυλώνα» ανέφερε.
«Συζητήσαμε την αναγκαιότητα να ξεπεράσει η Ευρώπη την οικονομική κρίση. Και για να την ξεπεράσει πρέπει να ξεπεράσει τις ανισότητες. Όλοι μας έχουμε συμφωνήσει να τηρήσουμε τους κανόνες. Αλλά χρειάζεται ευελιξία και τους κανόνες αυτούς να τους τηρούν όλοι.
Αντιλαμβάνεστε ότι τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων. Τα ελλείμματα του νότου είναι τα πλεονάσματα του ευρωπαϊκού βορρά. Θα πρέπει αυτή η αντίφαση να επιλυθεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός
«Η Ελλάδα έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα εξαιρετικές επιδόσεις στην ελληνική οικονομία.Έχουμε καταφέρει από το 20016 να πιάσουμε τους στόχους για το ?18
Σαφές μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να υπάρξει ουσιαστική λύση για το χρέος, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με τις δηλώσεις του κατά την ολοκλήρωση της τρίτης Συνόδου των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, στη Μαδρίτη.
«Να θέσουμε ως χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, σειρά από αιτήματα συνολικά στην ΕΕ»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «τελειώνοντας την β' αξιολόγηση και άρα δίνοντας το σήμα ότι η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση και η Ευρωζώνη το ίδιο, ανοίγει η δυνατότητα να θέσουμε επί τάπητος οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου συνολικά στην ΕΕ μια σειρά από αιτήματα που θα βαθύνουν τόσο την οικονομική σύγκλιση όσο και την κοινωνική συνοχή».
Το αίτημα, είπε, για την ανάγκη να μπορέσουμε να περιορίσουμε τους κινδύνους μέσα στην Ευρωζώνη και την αποσταθεροποίηση, κι αυτό σημαίνει την αμοιβαιοποίηση του κινδύνου, αυτό σημαίνει τη δυνατότητα και την προοπτική ενδεχομένως ενός ευρωπαϊκού ομολόγου, την προοπτική μιας κοινής τραπεζικής ένωσης με κοινούς κανόνες και με εγγυήσεις καταθέσεων, σημαίνει έναν ισχυρό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σημαίνει ουσιαστικά προγράμματα για την ενίσχυση των επενδύσεων που θα δημιουργήσουν προοπτική ενίσχυσης και της απασχόλησης και άρα καταπολέμησης της ανεργίας.
Προανήγγειλε ότι όλα αυτά θα μπορέσουν να τα θέσουν στο τραπέζι και αποφασίστηκε να συζητηθούν στην επόμενο Σύνοδο, της Κύπρου, που θα γίνει, όπως είπε, αμέσως μετά το πέρας δύο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ανέφερε ότι ζητήθηκαν και τα θέματα του Brexit και το θέμα του Κυπριακού και της σταθερής στήριξης των προσπαθειών του Νίκου Αναστασιάδη για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Επιπλέον, κουβέντιασαν, όπως πρόσθεσε, για την ανάγκη μιας αποτελεσματικότερης ανθρώπινης μεταναστευτικής πολιτικής που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και την αλληλεγγύη.
«Συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για το Συριακό»
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ως χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που τις περισσότερες τις βρέχει η Μεσόγειος θάλασσα «έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υπάρξει μια συγκροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική που να κινείται στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας και γ' αυτό συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση».
«Να κάνουμε την Ευρώπη όπως θα έπρεπε να είναι»
Ο πρωθυπουργός, αφού επισήμανε την πολύ κρίσιμη στιγμή που βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο και ότι ιστορικά όμως ο Νότος της Ευρώπης, η Μεσόγειος μπόλιασαν την ευρωπαϊκή σκέψη με το απαραίτητο όραμα για το μέλλον, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του με ένα απόφθεγμα του Μιγκέλ Θερβάντες, ο οποίος είχε πολεμήσει στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, όπως είπε.
Συγκεκριμένα παρέπεμψε στην αναφορά του Ισπανού συγγραφέα ότι «αυτό που είναι παράλογο είναι να βλέπεις τον κόσμο μόνο έτσι όπως είναι και όχι έτσι όπως θα έπρεπε να είναι». Για να τονίσει: «Εμείς επιχειρούμε να σταματήσουμε τον παραλογισμό του να βλέπουμε την Ευρώπη μόνο έτσι όπως είναι, αλλά και να προσπαθήσουμε να τη δούμε και να δουλέψουμε για να την κάνουμε έτσι όπως θα έπρεπε να είναι».
Φρ. Ολαντ: Πρέπει να δοθεί οριστική λύση για την Ελλάδα
«Πρέπει να λύσουμε το θέμα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα επιτέλους να βρει τις απαντήσεις στα προβλήματα της γιατί έχει κάνει πράγματι τρομακτικές προσπάθειες και πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το θέμα και να ανοίξουμε μια νέα φάση. Να εμβαθύνουμε στη νομισματική ένωση, στην οικονομική σύγκλιση και να χτίσουμε πολιτικές επενδύσεων. Αυτή είναι η προτεραιόττηα που πρέπει να έχει η Ευρώπη των 27 και η φωνή της να ακουστεί στον κοσμό».
Αυτό τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ στις κοινές δηλώσεις των 7 αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου μετά την ολοκλήρωση της τρίτης Συνόδου, στη Μαδρίτη.
Είπε ακόμη ότι κάποιες χώρες του Νότου που είχαν προβλήματα, χάρη στις προσπάθειες τους οι χώρες αυτές σηκώθηκαν, περπάτησαν ξανά κι αυτό επέτρεψε στην Ευρωζώνη να γίνει ξανά ζώνη εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση στη Σύνοδο, ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι «πρέπει να δοθεί οριστική λύση για την Ελλάδα».