Δ. Τζανακόπουλος: Επιβεβαιώνεται η έξοδος από την επιτροπεία
Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε τηλεοπτική δήλωσή του, αναφορικά με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφεται στο 3,9% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του προγράμματος κλείνει στο 4,19%. «Περισσότερο από οκτώ φορές, δηλαδή, πάνω από το σχετικό στόχο», επισήμανε.
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων», «τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν».
Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση δεν έχει ούτε σκοπό, ούτε διάθεση για να πανηγυρίσει, καθώς ο λαός έχει υποστεί πολλά κατά της διάρκεια της κρίσης, ωστόσο, παρατήρησε ότι πρόκειται για γεγονός που αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι «οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν και αδικαιολόγητες και υπερβολικές» και ότι «τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και πολλά, αν όχι τα περισσότερα, μέσα ενημέρωσης που πέρσι τέτοιον καιρό αλλά ακόμη και σήμερα μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, διαψεύδονται με πάταγο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτά τη ΝΔ εάν θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα ή θα συνεχίσει την «αυτοκαταστροφική πολιτική» που έχει επιλέξει.
Αναλυτικά
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι σύμφωνα με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2016, που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, το πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφεται στο 3,9% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του προγράμματος κλείνει στο 4,19%. Περισσότερο από οκτώ φορές, δηλαδή, πάνω από τον σχετικό στόχο.
«Δεν έχουμε, βεβαίως, ούτε σκοπό, ούτε και διάθεση να πανηγυρίσουμε, καθώς γνωρίζουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αφήνουμε τους πανηγυρισμούς σε άλλους, σε εκείνους που εν μέσω κρίσης μιλούσαν για ιστορίες επιτυχίας», ανέφερε, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «παρ' όλα αυτά δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για ένα γεγονός που αποδεικνύει πολλά:
Πρώτον, ότι οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν και αδικαιολόγητες και υπερβολικές.
Δεύτερον, ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και πολλά, αν όχι τα περισσότερα, μέσα ενημέρωσης που πέρσι τέτοιον καιρό αλλά ακόμη και σήμερα μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, διαψεύδονται με πάταγο.
Και τρίτον, ότι οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων.
Επομένως, τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν».
«Έτσι, το ερώτημα που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πλέον θεωρητικού αλλά άμεσου πρακτικού χαρακτήρα.
Θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα
για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ,
τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων,
την επιδότηση ενοικίου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,
τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των συνταξιούχων,
την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,
την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων;
Ή θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πολιτική που επέλεξε και πριν λίγους μήνες, όταν αρνήθηκε να υπερψηφίσει την παροχή ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους;».
Ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι «βεβαίως, αυτό αφορά αποκλειστικά τη Νέα Δημοκρατία, τα κομματικά της όργανα και τα στελέχη της», για να υπογραμμίσει ότι «αυτό που αφορά εμάς είναι να επιτύχει η μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία». «Πράγμα που για πρώτη φορά», όπως επισήμανε, «είναι σήμερα όχι απλά ορατό, αλλά επιβεβαιώνεται και από τα ίδια τα αποτελέσματα».
Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ το 2016
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% καταγράφηκε στη Γενική Κυβέρνηση το 2016 στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ στη Eurostat, σύμφωνα επίσης με τα οποία:
*Το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος 10,4 δισ. ευρώ ή 5,9% του ΑΕΠ το 2015. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 1995, οπότε υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία, που στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης καταγράφεται πλεόνασμα.
*Το δημόσιο χρέος ανήλθε σε 314,897 δισ. ευρώ ή 179% του ΑΕΠ έναντι 311,668 δισ. ευρώ ή 177,4% του ΑΕΠ το 2015.
*Οι δαπάνες για υποστήριξη των τραπεζών ήταν 70 εκατ. ευρώ (0,04% του ΑΕΠ) από 4,84 δισ. ευρώ (2,8% του ΑΕΠ) το 2015.
*Τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν σε 87,47 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 2,65 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2015, ενώ οι δαπάνες ανήλθαν σε 86,18 δισ. ευρώ και μειώθηκαν κατά 9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με ένα έτος πριν.
*Το ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 175,888 δισ. ευρώ από 175,697 δισ. ευρώ το 2015.
Σημειώνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ είναι κατά ESA 2010 (Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος) και διαφέρει από το πρωτογενές αποτέλεσμα που λαμβάνουν υπόψη οι θεσμοί στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν επικυρωθεί από τη Eurostat (η σχετική ανακοίνωση θα γίνει την προσεχή Δευτέρα) και όπως ανάφερε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «είναι η 14η συνεχής φορά που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν πάρει την επικύρωση της Eurostat (σ.σ. χωρίς τον οποιονδήποτε «αστερίσκο»), κάτι που αποτελεί ρεκόρ για τη στατιστική αρχή της χώρας μας».