Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

25.5.17

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών στην ημερίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας

Π. Σκουρλέτης: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που συνδέονται με τη βία σε όλες τις εκφάνσεις τηςΧαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών στην ημερίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας για την εργασία στο σεξ στην Ελλάδα

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, απηύθυνε χαιρετισμό, σήμερα Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017, στην ημερίδα που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας και το AIDS Healthcare Foundation Europe με θέμα «Εργασία στο σεξ στην Ελλάδα: Η πραγματικότητα και οι προοπτικές».
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του κ. Σκουρλέτη.
«Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Φίλες και φίλοι,
Νιώθω μεγάλη χαρά για την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα να απευθυνθώ στην σημερινή ημερίδα που διοργανώνει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, η Θετική Φωνή, για την “εργασία στο σεξ”  -όπως επιθυμεί ο Σύλλογος να αναφέρεται σε αυτή- στην Ελλάδα.
Θα ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω τη μεγάλη σημασία που έχει στις μέρες μας η σημερινή συζήτηση, που εν πολλοίς ή ολίγοις, αφορά στην εφαρμογή του Ολλανδικού/Γερμανικού ή του Σουηδικού Μοντέλου.
Επομένως, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε, καθότι σήμερα παρουσιάζεται μια σημαντική ευκαιρία. Μία ευκαιρία για να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος πάνω σε ένα μείζονος σημασίας θέμα, αν και θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει το 2003, την εποχή της προσαρμογής της χώρας στο ιδιαίτερο ενωσιακό περιβάλλον. Πολύ περισσότερο η συζήτηση αυτή θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει, κατά τη γνώμη μου, όταν ο τότε Υπουργός Υγείας με απαράδεκτο τρόπο είχε ποινικοποιήσει και στοχοποιήσει οροθετικές γυναίκες, αντί να θέσει το θέμα της παράνομης πορνείας στη σωστή του βάση.
Η σημερινή ημερίδα αποτελεί μία φιλόδοξη πρωτοβουλία έναρξης ουσιαστικού διαλόγου πάνω στις διαχρονικές ανθρώπινες και συλλογικές αξίες. Και ξέρετε..., έχει μεγάλη σημασία, διότι ένας τέτοιος διάλογος στις μέρες μας αποτελεί φάρο ελπίδας, σε μία εποχή πού όλοι μας αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες προκλήσεις. Η συζήτηση λοιπόν είναι πλέον επιτακτική στο σύγχρονο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, καθώς οι προκλήσεις αυξάνονται μέσα από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και την έκρηξη του προσφυγικού. Πέραν από θέματα ασφάλειας ή περιφερειακής σταθερότητας, οφείλουμε να αναδείξουμε κοινωνικές παραμέτρους, που «ακουμπούν» στην προσωπική και πολιτική μας ευαισθησία.
Σε αυτούς τους καιρούς όταν ο πειρασμός να απαντήσουμε στις κρίσεις της παγκοσμιοποίησης με απομόνωση, αποστείρωση και αυτοσυντήρηση, ορθώνοντας τείχη, εμείς προσπαθούμε να αναδείξουμε τις αξίες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του διαλόγου.
Δεν πρέπει να περιβάλλουμε με αυταρέσκεια και αλαζονεία την αυθεντία της δικής μας γνώμης. Οφείλουμε να ακούμε με σύνεση, ψυχραιμία και σεβασμό όλες τις απόψεις και να οδηγούμαστε, είτε σε συνθέσεις, είτε σε αποκλίσεις στη βάση ενός αυθεντικού διαλόγου, όπως επιβάλλει η δημοκρατική και ανεκτική κουλτούρα μας.
Φίλες και φίλοι,
Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα.
Καλούμαστε σήμερα να επιλύσουμε ένα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο ενισχύεται σημαντικά από την οικονομική κρίση, περισσότερο δε από την προσφυγική κρίση, η οποία επιβαρύνει σημαντικά μία ήδη δύσκολη κατάσταση στη χώρα.
Όλοι μας είμαστε αντιμέτωποι με τα θέματα της βίας, της εμπορίας, του  εξαναγκασμού και της εκμετάλλευσης ανθρώπων. Πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες συνδέονται με τη βία σε όλες τις εκφάνσεις της.
Η βία, είτε σεξουαλική, είτε σωματική ή ψυχολογική, η εξώθηση ενηλίκων αλλά δυστυχώς και ανηλίκων στην πορνεία και την οικονομική εκμετάλλευση, αναμφισβήτητα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία τους. Έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην κοινωνία μας, στον πολιτισμό μας, στο μέλλον μας. Ζητήματα σημαντικά που δυστυχώς παραμένουν ανοιχτά στο διηνεκές, αν και συζητιούνται, διαιωνίζονται, δίχως επίγνωση της πραγματικής κατάστασης.
Για όλους αυτούς του λόγους έχει ιδιαίτερα συμβολική και πραγματική αξία η προσφάτως συγκροτηθείσα Ομάδα Διαχείρισης Έργου από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, προκειμένου να σχηματιστεί το πλαίσιο που θα προστατεύει αδύναμες κοινωνικές ομάδες, άνδρες, γυναίκες, παιδία και μέλη της LGBT κοινότητας, από τη βία και την εκμετάλλευση της πορνείας, ενώ θα εξεταστεί διεξοδικά το Σκανδιναβικό νομοθετικό μοντέλο αντιμετώπισης του αγοραίου έρωτα, για αυτούς τους λόγους.
Ωστόσο, επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να διευκρινίσω το εξής:
Δεν αρκεί μόνο η μελέτη του Ολλανδικού ή του αντίστοιχου Σουηδικού μοντέλου για την αποτελεσματική νομοθέτηση αυτών των κρίσιμων κοινωνικών θεμάτων. Πρέπει να συμπεριλάβουμε στην εξίσωση όσο το δυνατόν περισσότερους παράγοντες. Το ιδιαίτερο κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο που αντανακλάται σε κάθε εθνική νομοθεσία, τη διάκριση ανάμεσα στην εργασία στο σεξ και την παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση ανθρώπων. Να τα σταθμίσουμε, και το πιο σημαντικό από όλα: Να ανοίξουμε τη συζήτηση όχι μόνο με τους εμπλεκόμενους Φορείς αλλά και με την Αυτοδιοίκηση. Να υπερβούμε  τον φορμαλισμό και τη γραφειοκρατική αγκύλωση. Η πολιτική ηγεσία και η δημόσια διοίκηση πρέπει να εξασκηθεί στο να σχεδιάζει και να υλοποιεί δημόσιες πολιτικές που θα εφαρμόζονται στην πράξη και όχι να περιορίζεται σε  διαδοχικές κανονιστικές και αποσπασματικές νομοθετικές παρεμβάσεις.
Κυβέρνηση και Διοίκηση πρέπει να μάθουμε να σχεδιάζουμε πολιτικές, να τις δοκιμάζουμε πιλοτικά, να τις αξιολογούμε και ύστερα να τις επανασχεδιάζουμε, και, μόνο στο τέλος να τους δίνουμε τη μορφή ενός νόμου. Αυτό προϋποθέτει όμως και καλύτερες διαδικασίες συντονισμού της διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, από την πολιτική ηγεσία μέχρι την κορυφή και τη βάση της διοίκησης. Να κάνουμε κτήμα μας τις μεταρρυθμίσεις. Το κυριότερο είναι η μεταρρύθμιση να γίνει κτήμα και της πολιτικής ηγεσίας και κυρίως να την ενστερνιστεί η διοίκηση και οι άνθρωποί της, οι οποίοι άλλωστε θα κληθούν να την υλοποιήσουν.
  Φίλες και φίλοι, 
Θα θέλαμε να σκεφτούμε την ιστορία ως μία προοδευτική διαδικασία. Αλλά εάν η πρόοδος μετράται από την υγεία (ψυχική και σωματική) και την ευτυχία των ανθρώπων, τότε πηγαίνουμε προς τα πίσω.
Ας μην παίζουμε με το ειδικό βάρος αυτών των ανθρώπων αναποδογυρίζοντάς τους ξανά και ξανά σαν την κλεψύδρα.
  Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε ΕΜΕΙΣ από την πλευρά μας στην υλοποίηση και να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα αυτά τα ζητήματα, από τα οποία πρέπει να προστατέψουμε τους ανθρώπους σε όλες τις εκφάνσεις της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας της ζωής.
Σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε όχι μόνο την πρόκληση που εγείρει η προσφυγική κρίση, αλλά και το σημαντικό θέμα του τράφικιν, της εκμετάλλευσης ασυνόδευτων παιδιών από κυκλώματα που οδεύουν σε επικίνδυνες και σκοτεινές ατραπούς.
Ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς είναι το γεγονός ότι οι στόχοι της Ομάδας Διαχείρισης Έργου ευθυγραμμίζονται με τις κοινωνικές επιταγές και σε αυτό το πλαίσιο, της κυβερνητικής πολιτικής, πιστεύουμε πως εξελίσσονται και οι εργασίες της.
Επιπλέον, είμαστε πεπεισμένοι πως ο συντονισμός με άλλα περιφερειακά πλαίσια συνεργασίας, θα προσθέσει περαιτέρω αξία σε αυτό το έργο, καθότι, βεβαίως, θα προωθηθεί ένα σχέδιο νόμου που βασίζεται σε κανόνες, διαφανές, και χωρίς αποκλεισμούς, με τις αξίες που πρεσβεύει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων στον πυρήνα της.
Με αυτά στις σκέψεις μου και στον σχεδιασμό μας προσεγγίζουμε, ως ελληνική κυβέρνηση, την αναζήτηση λύσεων στα ζητήματα που εγείρονται από την εργασία στο σεξ, γιατί οι προκλήσεις είναι μεγάλες και είναι προκλήσεις ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που μας αφορούν όλους.
Σε αυτό το πνεύμα, αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω άλλη μια φορά για την σημαντική ημερίδα και να υπογραμμίσω τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στις επικείμενες εργασίες της.
 Σας ευχαριστώ».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης