Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

15.6.17

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ HANDELSBLATT



15 Ιουνίου 2017

Ερ.: κε Πρόεδρε, αυτήν την Πέμπτη αποφασίζουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για μία ακόμη φορά σχετικά με μία νέα δανειακή δόση δισεκατομμυρίων ευρώ, εφόσον η Ελλάδα έχει εκ νέου εφαρμόσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Βλέπετε μετά από επτά χρόνια και τρία προγράμματα διάσωσης την περίπτωση να μπορείτε και πάλι κάποια στιγμή να σταθείτε στα πόδια σας με ίδιες δυνάμεις;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση των ΥΠΟΙΚ αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη να υπάρξει οριστική υπέρβαση της κρίσης. Επιπλέον, και οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και αποφάσισε για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Τώρα είναι η στιγμή να τηρήσουν οι Εταίροι μας τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με το ζήτημα των ελαφρύνσεων χρέους.

Ερ.: Εκείνος που κυρίως δεν θέλει να συζητήσει περί ελαφρύνσεων χρέους είναι ο ομοσπονδιακός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schäuble.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο φίλος μου ο Wolfgang Schäuble τονίζει πολύ συχνά ότι η Ευρωζώνη πρέπει να τηρεί τους κανόνες της. Έχει δίκιο. Το Eurogroup θα όφειλε τώρα να συγκεκριμενοποιήσει τις ελαφρύνσεις του (ελληνικού) χρέους, όπως ακριβώς έχουν δεσμευτεί για αυτό. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται (Pacta sunt servanda). Αυτό ισχύει και εδώ. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Schäuble θα παραβεί στις ίδιες του τις αποφάσεις.

Ερ.: Γιατί θα πρέπει (ο κ. Schäuble) να συμφωνήσει προ των γερμανικών, βουλευτικών εκλογών για ελαφρύνσεις του χρέους, από τη στιγμή που ούτως ή άλλως η αναγκαιότητά τους θα αποφασιστεί εντός των επομένων ετών;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και εμείς ακούμε συχνά το επιχείρημα ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει καμία τέτοια απόφαση προ των εκλογών. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Οι Γερμανοί είναι ένας μεγάλος λαός που έχει αποδείξει την αλληλεγγύη του προς τους Έλληνες. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μία εκλογική διαδικασία μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για την επίλυση της κρίσης. Επίσης ένας σοβαρός Ευρωπαίος όπως ο Wolfgang Schäuble θα λάβει τις ορθές αποφάσεις ακόμη και πριν από τις εκλογές.

Ερ.: Δεν υπάρχει απολύτως κανένας πολιτικός που να είναι λιγότερο δημοφιλής στην Ελλάδα από τον Schäuble. Τον υπερασπίζεστε και βλέπετε σε αυτόν έναν μεγάλο Ευρωπαίο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, και για αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα πράξει στο Eurogroup αυτό που είναι σωστό για την Ελλάδα και το σύνολο της Ευρωζώνης. Θα ήταν κρίμα ο Wolfgang Schäuble να ήταν ο μόνος που δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αντάξιο μιας ευρωπαϊκής προσωπικότητας. Δεν μπορώ να το διανοηθώ.

Ερ.: Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη επιμηκύνει τους χρόνους αποπληρωμής των δανείων βοήθειας και έχουν μειώσει τα επιτόκια και έχουν δώσει προθεσμιακές παρατάσεις. Οι επιβαρύνσεις λόγω των χρεών είναι προς το παρόν περιορισμένες. Γιατί επιμένετε ειδικά τώρα στην παροχή ελαφρύνσεων χρέους;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι μόνον η Ελλάδα που επιμένει σε ελάφρυνση του χρέους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας της χώρας. Άρα πρόκειται για έναν όρο που θέτει επίσης το ΔΝΤ. Πέραν τούτου αποφασιστικής σημασίας είναι η αναγνώριση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της χώρας από την ΕΚΤ, προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολογιακών τίτλων (QI).

Ερ.: Τώρα πλέον ένας συμβιβασμός μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων έχει την εξής μορφή: το Ταμείο συμμετέχει μεν στο πρόγραμμα βοήθειας, αλλά δεν καταβάλλει καταρχάς χρήματα, έως ότου το ζήτημα του χρέους αποσαφηνιστεί αργότερα. Μπορείτε να πορευθείτε με αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι κάτι που ήδη προκαλεί μεγάλη σύγχυση. Ο κ.  Schäuble ήταν εκείνος που επέμενε στην χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ. Και εξαιτίας αυτού επίσης έπρεπε από πλευράς μας να αποφασίσουμε για την λήψη σκληρών μέτρων εξοικονόμησης, προκειμένου να εκπληρώσουμε τους όρους του Ταμείου. Και τώρα ξαφνικά λέγεται ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετέχει μόνον συμβουλευτικά. Αυτό είναι ανακόλουθο.

Ερ.: Επομένως, απορρίπτει η Ελλάδα τον πιθανό αυτό συμβιβασμό μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκείνο που είναι σημαντικό για μας είναι οι Εταίροι μας να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί η ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους. Και αυτό το μήνυμα θα ήταν πολύ σημαντικό για να δείξουν οι επενδυτές εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και να μπορέσουμε και πάλι να χρηματοδοτηθούμε με ίδια μέσα.

Ερ.: Συναντήσατε στο Βερολίνο τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, Frank-Walter Steinmeier. Πιστεύετε ότι ο Πρόεδρος Steinmeier ή Καγκελάριος Angela Merkel θα ήταν περισσότερο έτοιμοι για έναν συμβιβασμό από ό, τι ο Schäuble;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όπως προείπα, είμαι βέβαιος ότι ο κ. Schäuble έχει συνείδηση της σημασίας του ως ευρωπαϊκής προσωπικότητας και ότι θα κρατήσει την ανάλογη στάση. Φυσικά και πρέπει να λάβει επίσης υπόψη του τις τοποθετήσεις της Καγκελαρίου Μerkel ή αυτές των κυβερνητικών εταίρων από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Ο Frank - Walter Steinmeier υπήρξε στενά συνδεδεμένος με την Ελλάδα ήδη από την εποχή της θητείας του ως Υπουργός Εξωτερικών. Και ο διάδοχός του Sigmar Gabriel έχει κινητοποιηθεί με όλες του τις δυνάμεις, όπως ακριβώς και η Καγκελάριος Merkel. Όλοι τους δεν αντιμετώπισαν ποτέ την Ελλάδα με όρους διαχωρισμού από την Ευρώπη, αλλά πάντα εντός ευρωπαϊκού πλαισίου. Διότι ό, τι συμβαίνει στην Ελλάδα, θα μπορούσε να συμβεί και στη Γαλλία ή την Ιταλία. Για αυτό και είναι τόσο σημαντική η επίδειξη αλληλεγγύης. Αυτή είναι που δίνει δύναμη στην Ευρώπη.


Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης