Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

30.6.17

Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: "Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του συστήματος, η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο"

Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: "Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του συστήματος, η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο"

"Η προσπάθεια εκμετάλλευσης του θέματος της απεργίας και των απορριμμάτων στους δρόμους από τη ΝΔ, όπως έκανε και με την εκδήλωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια, ήταν ο λόγος που το πρόβλημα δεν λύνεται και το αδιέξοδο κράτησε περισσότερο", εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας νωρίτερα Στο Κόκκινο 105.5 FM.  "Η Αυτοδιοίκηση λίγα χρόνια πριν, ούτε καν θα φανταζόταν ότι θα έκανε προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ για πάγιες και διαρκείς ανάγκες", είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας ότι  ηαντιπαράθεση για το θέμα της καθαριότητας και τους συμβασιούχους κράτησε περισσότερο «ακριβώς διότι μπήκε στην κεντρική πολιτική σκηνή, αξιοποιήθηκε και χρησιμοποιήθηκε. Τα θέματα που αφορούσαν τους συμβασιούχους είχαν με το παραπάνω καλυφθεί και πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό».
Επιπλέον, οι αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών για το συγκεκριμένο θέμα "υπερκάλυψαν όσα ζητούσε η Αυτοδιοίκηση, δίνοντας όλες τις θέσεις που χρειάζονται οι Δήμοι και θα αιτηθουν  μέχρι το τέλος του μήνα. Ταυτόχρονα, δόθηκε παράταση όλων των συμβάσεων των συμβασιούχων, ώστε να μην υπάρχει θέμα, ούτε στην απασχόληση ούτε στην καθαριότητα, μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις με ΑΣΕΠ και με μόνιμη εργασία".
 Όσο για τη συντήρηση του θέματος από την Αντιπολίτευση "φαίνεται ότι κυριάρχησαν  άλλα κριτήρια. Μάλλον δεν "βγήκε"  στην αντιπολίτευση το "χαρτί" της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και θέλησε να χτυπήσει από τα σκουπίδια πια την κυβέρνηση. Αναζητά κάθε φορά κάτι διαφορετικό. Δεν ξέρω εάν ήταν αντικείμενο σχεδίου, μπορεί απλά να το εκμεταλλεύτηκε στην πορεία, αφού εξελίχθηκε το πρόβλημα και αφού προέκυψε και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου".
 Γενικά, η αντιπολίτευση "επιδιώκει να εκμεταλλευτεί ή μάλλον να δημιουργήσει ένταση σε οποιοδήποτε τομέα, διότι πολύ απλά δεν θέλει η χώρα να πηγαίνει καλά. Αυτό το γεγονός είναι λιγάκι περίεργο, ένα  κόμμα να θέλει να πηγαίνει κόντρα στα συμφέροντα των πολιτών. Και όμως, η Νέα Δημοκρατία το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να δημιουργήσει κολλήματα σε οτιδήποτε συμφέρει την κοινωνία, ξεχνώντας ότι στην τελευταία ζουν και  οι  δικοί της ψηφοφόροι. Προφανώς,  θέλει να δημιουργήσει ευκαιρίες για να ξαναγυρίσει σε μία καρέκλα οικογενειοκρατίας και διαπλοκής. Τασυμφέροντα της πολύ απλά δεν είναι της κοινωνίας,  είναι πολύ λίγων συμφερόντων και κυριολεκτικά διαπλεκόμενων".
 Ωστόσο, "η κοινωνία δεν εμπιστεύεται νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές λογικές. Αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, κυρίως όμως το βλέπουμε στην κοινωνία, που συζητάμε μαζί της"επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ και έφερε ως παράδειγμα την χθεσινή του περιοδεία στα Τρίκαλα, όπου "είχαμε μία πολύ σημαντική συζήτηση με όλους τους Δήμους για τη νέα πολιτική της ανακύκλωσης και των αποβλήτων, που εισάγει η κυβέρνηση και είναι αποδεκτή από το σύνολο της κοινωνίας και δεν αμφισβητείται, διότι δίνει προοπτική και εργασία, αλλά τόσα χρόνια δεν εφαρμοζοταν.  Ταυτόχρονα, ανακοινώσαμε την αδειοδότηση δύο μεγάλων έργων, το ένα αφορά σε ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα στην περιοχή και το άλλο σε εργοστάσιο διαχείρισης και ανάκτησης υλικών από τα απορρίμματα.  Σας λέω λοιπόν ότι στην πραγματική Ελλάδα οι συνθήκες αλλάζουν και αυτό πιστεύω ότι θα αποτυπωθεί και σε πολιτικό επίπεδο, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κάνει το παλιό σύστημα να επιστρέψει".
 Και πρόσθεσε: "Βέβαια, η κοινωνία βρίσκεται σε αγωνία, έχει ανάγκη αξιοπιστίας στην πολιτική και οράματος για τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια  διασπώντας το βασικό συνεκτικό ιστό που είναι η εργασία, η κοινωνία είναι σε μεγάλη αναζήτηση. Χρειάζεται λοιπόν να δοθεί μια νέα συλλογική προοπτική. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε μετά την αξιολόγηση. Πρέπει να αποδείξουμε στην πράξη ότι η εργασία αυξάνεται, ότι η ισοτιμία αποκαθίσταται και ότι οι δείκτες λένε την αλήθεια και στη ζωή των ανθρώπων,  όχι μόνο στους αριθμούς και στα χαρτιά. Διότι στους αριθμούς και στα χαρτιά οι δείκτες της οικονομίας και της κοινωνικής λειτουργίας είναι θετικοί,  τουλάχιστον εδώ και ένα εξάμηνο".
 Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει ανακτήσει τα δύο τελευταία χρόνια 250.000 θέσεις εργασίας, "δεν έχει ακόμα καλύψει το έλλειμμα των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου, Παπαδήμου και Γιώργου Παπανδρέου, όπου είχαμε απώλεια συνολικά σχεδόν 900.000 θέσεων εργασίας. Πράγματι, σε αυτή την έως σήμερα καταρρέουσα οικονομία, η εργασία δεν μπορεί να ανακτήσει τόσο γρήγορα δυνάμεις και να αποκατασταθεί η κοινωνική ηρεμία και προοπτική".
Τέλος, ερωτηθείς για το τριήμερο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο ΣΕΦ, και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε πιθανή συνεργασία, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως το θέμα δεν είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Διότι, "σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη οι ευρωομάδες των Αριστερών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων συνεργάζονται στενά, εδώ και καιρό. Το ερώτημα λοιπόν είναι, εάν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει προσκολλημένη στον κύριο Μητσοτάκη, ή εάν θα  παρακολουθήσει το κοινωνικό ρεύμα της συζήτησης για μια άλλη  Ελλάδα και μια άλλη Ευρώπη. Αυτό συζητούν το ευρωπαϊκό κοινωνικό ρεύμα των σοσιαλδημοκρατών με την αριστερά".
 Και κατέληξε: "Εμείς προτιμούμε να συνομιλούμε με το νέο, το καινούργιο στην κοινωνία,  ουσιαστικά φέρνουμε παραδείγματα από το μέλλον ήδη στην Ελλάδα.  Καταλαβαίνω ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με παλιές πολιτικές ηγεσίες, με επαγγελματίες πολιτικούς ή με στελέχη από κομματικα εργαστήρια.
Αυτό που η Ευρώπη τώρα προσεγγίζει,  εμείς το έχουμε ήδη φέρει στην κοινωνική συζήτηση στην Ελλάδα και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πολίτη με  προοδευτική δημοκρατική κατεύθυνση. Διότι, ξέρουμε ότι οι στόχοι της εργασίας και της ισονομίας αφορούν όλους τους πολίτες. Σε αυτούς τους τομείς θα επιτύχουμε μία νέα συσπείρωση που αφορά και στην Ευρώπη, η οποία ψάχνει ακόμα τις αξίες της εργασίας της ισονομίας, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Συνεπώς, θέλουμε να κάνουμε τη συζήτηση αυτή και στο πολιτικό επίπεδο, διότι στο κοινωνικό την έχουμε διατυπώσει και στην Ευρώπη την έχουμε ήδη κάνει. Άρα, μένει να δούμε, εάν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει με συνομιλητές τους κ.κ. Σόιμπλε, Βέμπερ και Μητσοτάκη. Εάν παραμείνει,  με γεια της με χαρά της. Εμείς, πάντως, συνομιλούμε με την κοινωνία".

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης