Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

16.6.17

Έχουμε μπροστά μια καθαρή διετία

Έχουμε μπροστά μια καθαρή διετία

«Έχουμε μπροστά μια καθαρή διετία, μέσα στην οποία έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, για το κλίμα που διαμορφώνεται μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Realfm".
«Εμείς έχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο. Ο στόχος αυτός είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να σταθεί η Ελλάδα στα δικά της πόδια, να έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε βαθμούς οικονομικής ελευθερίας και να απαλλαγούμε από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων. Σε αυτόν τον πολιτικό στόχο δουλεύουμε» επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος.
Χαρακτήρισε "πάρα πολύ θετική" την απόφαση του Eurogroup, διότι, όπως εξήγησε, δίνει στην ελληνική πλευρά αυτά που ζητούσε και πιο συγκεκριμένα:

   -Καθαρές δεσμεύσεις για το χρέος.

   -Καθαρές δεσμεύεις για την ανάπτυξη.

   -Περιγραφή του δρόμου ο οποίος πρέπει να ακολουθηθεί, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ο κ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας ότι η απόφαση αυτή υπήρχε από τρεις εβδομάδες πριν και είπε μόνο πως όσοι έχουν παρακολουθήσει τη διαπραγμάτευση μπορούν να την κρίνουν. Πρόσθεσε πως κάποιες φορές ορισμένες δηλώσεις γίνονται για «εσωτερική πολιτική κατανάλωση».
Παράλληλα, επισήμανε πως στο Eurogroup της 22ης Μαΐου δεν υπήρχαν η ρήτρα ανάπτυξης και η Αναπτυξιακή Τράπεζα και χθες η στάση του ΔΝΤ ήταν διαφορετική, ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, έκανε λόγο για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» και σημείωσε: «Κανένας δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα του ανασχηματισμού. Και πρέπει να σας πως ότι σε αυτή τη φάση το μόνο το οποίο τον απασχολεί είναι η πορεία για την έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια και όχι ο ανασχηματισμός».
Σε ερώτηση αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών, απάντησε: «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι υπουργός Οικονομικών και μάλιστα ένας πολύ καλός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πιστώνεται και μια πολύ θετική απόφαση, τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup».
Σχετικά με την παρέμβαση του κ. Σόιμπλε που είχε επαινέσει τον κ. Τσακαλώτο, αφήνοντας αιχμές για τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο κ. Τζανακόπουλος παρατήρησε: «Συνηθισμένοι είμαστε από τέτοιες παρεμβάσεις του κ. Σόιμπλε. Δεν είναι και η πρώτη φορά που κάνει απαράδεκτη παρέμβαση». Για τη σημερινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας «να μην νομίζουν οι Έλληνες ότι τίποτε τελείωσε», ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε: «Εντάξει, και ο κ. Σόιμπλε με κάποιον τρόπο θα πρέπει να δικαιολογήσει στην εσωτερική πολιτική σκηνή την κατάληξη των διαπραγματεύσεων».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει από τώρα πότε θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και πότε θα βγει στις αγορές.
Διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε ποτέ συζήτηση για εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, πριν από τη λήξη του προγράμματος. «Η συζήτηση ήταν για την εξειδίκευση των μέτρων και αυτό το πετύχαμε χθες, καθώς έχουμε πλέον καθορίσει όλους τους όρους της εξίσωσης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος» τόνισε.
Σχετικά με την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε «πλήρη σύγχυση και αμηχανία».
«Η Νέα Δημοκρατία είναι προφανώς σε δύσκολη κατάσταση, είναι σε πλήρη σύγχυση και αμηχανία. Δεν θέλω να πιστέψω ότι δεν ξέρει, ότι, δηλαδή, είναι η άγνοιά της που την καθοδηγεί να κάνει αυτές τις δηλώσεις. Ίσως να συμβαίνει και αυτό» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τζανακόπουλος.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης