Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

27.6.17

Συνεδρίαση κοινοβουλευτικών επιτροπών με την ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Συνεδρίαση κοινοβουλευτικών επιτροπών με την ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου



Ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με την ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στη συνεδρίαση αναλύθηκαν οι εξελίξεις σε σχέση με την ελληνική οικονομία, συζητήθηκαν οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το θέμα της εμβάθυνσης του δημοκρατικού ελέγχου στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης. Στη συνεδρίαση, στην οποία προήδρευσε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κύριος Γεράσιμος Μπαλαούρας, εκ μέρους της κυβέρνησης συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις κύριος Γεώργιος Κατρούγκαλος, ενώ τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κύριος Roberto Gualtieri, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κύριος Δημήτριος Παπαδημούλης, ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, καθώς και βουλευτές από όλα τα κόμματα.
Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κύριος Roberto Gualtieri, “το μήνυμα του Eurogroup σηματοδοτεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, διότι κλείσαμε μία σημαντική υπόθεση και ανοίγουμε τον δρόμο για το μέλλον. Έχουμε πλέον στα χέρια μας έναν μηχανισμό, ο οποίος με μικροδιορθώσεις θα μπορέσει να μας οδηγήσει στο μέλλον με τρόπο βιώσιμο και μακροπρόθεσμα, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα. Αυτό ας το ακούσουν οι αγορές, εν προκειμένω και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διαδραμάτισε τον ρόλο που έπρεπε να διαδραματίσει και εξέδωσε μία θετική ανακοίνωση για τις πρόσφατες εξελίξεις. Μεσοπρόθεσμα πάντως έχουμε πολλά να κάνουμε, όσον αφορά για παράδειγμα την αντιμετώπιση του χρέους. Είμαστε στη σωστή τροχιά και σίγουρα, όπως είπα, σε καλό δρόμο.”
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κύριος Δημήτριος Παπαδημούλης τόνισε ότι “στόχος είναι η επιστροφή της Ελλάδας σε μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη μακροχρόνια, όχι μόνο για το 2017 και το 2018, έτη για τα οποία όλοι συμφωνούν ότι θα υπάρχει μια ισχυρή επιστροφή στην ανάπτυξη. Αλλά και για όλα τα επόμενα χρόνια και για τις επόμενες δεκαετίες και αυτό προϋποθέτει δραστική ενίσχυση των επενδύσεων, για να καλύψουμε τις απώλειες που προκάλεσε η οδύνη του μνημονίου. Ενίσχυση της εξωστρέφειας και επομένως των εξαγωγών και μέσα από την ανάπτυξη. Ενίσχυση σε στέρεες βάσεις, με υγιή οικονομικά και με ισχυροποίηση του κοινωνικού πυλώνα. Διότι το αδύναμο κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα αποδυναμώθηκε πολύ περισσότερο στα χρόνια του μνημονίου.”
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι “εφαρμόσαμε, προφανώς, όλες τις υποχρεώσεις μας, ακριβώς γιατί τις είχαμε αναλάβει, παρά την ιδεολογική μας αντίθεση, αλλά προσπαθήσαμε με το παράλληλο πρόγραμμα να αδρανοποιήσουμε τις νεοφιλελεύθερες αιχμές που είχε το μνημόνιο.  Ταυτόχρονα όσο μπορούσαμε, στο μέτρο του δυνατού, επιδιώξαμε να εξισορροπήσουμε τις πολιτικές λιτότητας, με πολιτικές που έχουν προσανατολισμό στην ανάπτυξη, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματός μας. Προσπαθήσαμε, όμως,  παράλληλα να αναδείξουμε και τις πλευρές αυτές του προγράμματος, που ήταν αντίθετες στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ειδικά στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, με διάφορες παρεμβάσεις στο εσωτερικό των οργάνων, στα οποία συμμετείχαμε, κυρίως στο Συμβούλιο. Σταθερή επιδίωξή μας είναι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μπορέσει να παίξει αυτόν τον ρόλο ελέγχου, που οι συνθήκες απαιτούν.”
Τέλος, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κύριος Γεράσιμος Μπαλαούρας σημείωσε ότι “η φάση στην οποία εισερχόμαστε είναι εκείνη της στρατηγικής χάραξης της εξόδου από το πρόγραμμα. Στο ένα έτος προγράμματος που μας απομένει, καθήκον όλων μας είναι να σχεδιάσουμε τις πολιτικές εκείνες που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα την πρόσβαση στις αγορές και την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης. Σε αυτή την προσπάθεια καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μπορεί να συμβάλλει και συμβάλλει καθοριστικά στη δημοκρατική λογοδοσία των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης απέναντι στους πολίτες, απέναντι στους λαούς της Ευρώπης.”
 

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης