Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στον Ρ/Σ Realfm 97.8
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, παραχώρησε, σήμερα, Παρασκευή 22 Ιουνίου 2017, συνέντευξη στον Ρ/Σ Realfm 97.8 και στον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη.
Προς διευκόλυνσή σας ενσωματώστε τη συνέντευξη από εδώ.
Ακολουθούν σημεία της Συνέντευξης.
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας σας εάν βλέπετε κάποια άμεση λύση για το πρόβλημα των σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους και τα πεζοδρόμια όλης της χώρας και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δυσφημούν στην καρδιά της τουριστικής περιόδου τη χώρα μας, αν βλέπετε λύση ανεξάρτητα από το θέμα των συμβασιούχων που είναι πολύπλοκο, για να μη συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο.
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω καταρχήν ότι συνδέεται αυτή τη στιγμή το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών με τους συμβασιούχους. Άλλωστε η κατάσταση προέκυψε μετά από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο έκρινε ότι αυτοί οι άνθρωποι των οποίων έληγε η σύμβασή τους στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, έπρεπε να διακοπεί τώρα διότι ήταν αντισυνταγματική η διπλή παράταση που είχε προηγουμένως δοθεί στις συμβάσεις τους.
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Είναι σαφές ότι συνδέεται, απλώς ρώτησαν αν τυχόν σκέφτεστε να προτείνετε μία ανακωχή για παράδειγμα και να βρείτε τη λύση σε ένα βάθος 5, 10, 15 ημερών για να μην κινδυνεύσει δημόσια υγεία με τις θερμοκρασίες που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες.
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Επιχειρούμε να βρούμε τη λύση πιο γρήγορα. Και ήδη τα τελευταία 24ωρα και αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας και ταυτόχρονα να κινηθούμε μέσα στα όρια της νομιμότητας, διότι δεν θα ήταν λύση να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε μια ρύθμιση, η οποία θα κριθεί την επαύριο πάλι αντισυνταγματική. Διότι πολύ σωστά το λέτε, αυτή τη στιγμή έχουμε νέα δεδομένα, στα θέματα τα εργασιακά. Έχουμε το δεδομένο των τόνων σκουπιδιών με ότι κινδύνους εγκυμονεί αυτό, υψηλές θερμοκρασίες και στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Άρα έχουμε ένα επιπλέον έκτακτο γεγονός. Ξέρετε η νομοθεσία έχει και για αυτό ακόμα αναφορές. Πώς να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις.
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μία αναφορά που έχει η νομοθεσία είναι αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, να προχωρήσετε σε επιστράτευση των απεργών. Σε αυτό αναφέρεστε;
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν αναφέρομαι σε αυτό. Ούτως ή άλλως έχει καταργηθεί η πολιτική επιστράτευση. Ίσως να μην το θυμόσαστε αλλά δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ποια δυνατότητα υπάρχει λοιπόν; Ποια δυνατότητα σας δίνει ο νόμος;
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εννοώ έκτακτες διαδικασίες αντιμετώπισης, μέσα από πιο γρήγορες διαδικασίες έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα.
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πώς μπορούν να μαζευτούν τα σκουπίδια ενώ διαρκεί η κινητοποίηση;
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προφανώς με αντίστοιχου τύπου προβλεπόμενες συμβάσεις που θα γίνουν. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω την τελική μορφή της πρότασής μας, ενδεχομένως και σήμερα ή αύριο, μέσα στο σαββατοκύριακο να είμαστε σε θέση να την παρουσιάσουμε.
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Να σας βοηθήσω, υπάρχει περίπτωση να προωθήσετε, επειδή δεν γίνεται και πολύ σωστά το είπατε ότι μας δένει τα χέρια και το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Μνημόνιο, δεν μπορείτε να παρατείνετε αυτές τις συμβάσεις.
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μισό λεπτό, γιατί τα μπερδεύουμε όλα μαζί και ακούω το ρεπορτάζ, το 80% σας πληροφορώ ότι λένε ανακρίβειες και σας ευχαριστώ που μου δίνεται η ευκαιρία να το ξεκαθαρίσω. Το πρόβλημα πρωτίστως που έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις δεν έχει να κάνει με το μνημόνιο, έχει να κάνει με το ίδιο το Σύνταγμα -αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι παρατάσεις, το Σύνταγμα δεν δημιουργήθηκε μετά από το Μνημόνιο- και με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα κατά κόσμο Παυλόπουλου, όπου βάζει ανώτατο όριο στις ανανεούμενες συμβάσεις τους 24 μήνες. Αυτό υπάρχει από το 2004. Δεν είναι ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο.
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Σωστά, πολύ σωστά.
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μην το συγχέουμε λοιπόν με τα θέματα των μνημονίων, ούτως ή άλλως δηλαδή υπήρχε αυτό το πλαίσιο. Δεύτερο ζήτημα και επαναλαμβάνω. Τα στοιχεία που έχουμε ως υπουργείο και νομίζω ότι είναι τα πιο αξιόπιστα, μιλάνε για 6.100 συμβασιούχους και όχι 10.000 συμβασιούχους. Δεν είναι μικρό νούμερο σε κάθε περίπτωση. Έτσι δεν είναι;
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ωραία να θέσω το ερώτημα, για αυτούς τους 6.100 συμβασιούχους, εξετάζετε το ενδεχόμενο να τους κάνετε νέα εξάμηνη σύμβαση, όχι ως παράταση, νέα σύμβαση ως μία λύση γέφυρα;
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Άρα λοιπόν όπως πολύ σωστά το λέτε, δυνατότητα παράτασης δεν υπάρχει. Όπως θέλω και κάτι άλλο να πω κατηγορηματικά, γιατί και αυτό ψευδώς αναπαράγεται. Ουδέποτε από τον Νοέμβριο που είμαι υπουργός Εσωτερικών έχω αφήσει ούτε κατά διάνοια την υπόνοια ότι αυτοί οι άνθρωποι στις 31/12 που ξέρουν ότι λήγει η σύμβασή τους θα γινόντουσαν μόνιμοι. Δεν το έχω πει, είναι δημόσιες οι δηλώσεις μου, έχω μιλήσει στα Μέσα, έχω μιλήσει στη Βουλή. Έχω διαχωρίσει την περίπτωση των συμβασιούχων σε άλλους τομείς, οι οποίοι όμως δεν ήταν μέσα από οκτάμηνες ανανεούμενες συμβάσεις 2 ή 3 φορές, αλλά μιλάμε για απασχολούμενους 5, 10, 15 χρόνια σε διάφορα προγράμματα, στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στα Πανεπιστήμια κλπ…
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου. Είναι σαφές αυτό.
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός και με αυτούς προσπαθούμε να βρούμε μια λύση.
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Είναι αυτοί που σας λέω κ. υπουργέ, για τους 6.100, μία νέα σύμβαση ως τον Δεκέμβριο;
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Έρχομαι λοιπόν τώρα σε αυτό το θέμα. Εμείς θέλοντας να αντιμετωπίσουμε το έκτακτο της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και όχι ύστερα από απόφαση της Κυβέρνησης, διότι γράφεται ψευδώς και ξέρετε ότι δυστυχώς η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπηρετεί άλλου είδους σκοπιμότητες, ότι δηλαδή έστειλε η κυβέρνηση 10.000 ανθρώπους στην ανεργία -δεν πρόκειται περί αυτού και το γνωρίζετε καλά- προσπαθούμε λοιπόν να βρούμε μία λύση ότι μέχρι τις νέες μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, μια διαδικασία η οποία θέλει 6 έως 8 μήνες περίπου, δεν γνωρίζω ακριβώς, το ΑΣΕΠ είναι αρμόδιο για αυτό…
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι η δεύτερη διαδικασία. Πάμε για τη λύση ανάγκης τώρα…
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μέχρι τότε λοιπόν, έχουμε διάφορα εργαλεία στα χέρια μας, για να καλύψουμε τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης καταρχήν και των δημοτών.
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Το εργαλείο είναι νέα σύμβαση 6 μηνών για τους 6.100;
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Για να έχετε μια σφαιρική εικόνα σας παραθέτω όλες τις παραμέτρους, για να μην παρεξηγούμαστε μεταξύ μας και να κατανοούν και οι ακροατές όσο το δυνατόν καλύτερα. Επιχειρούμε λοιπόν και αυτό επεξεργαζόμαστε όπως σας έλεγα προηγουμένως, να βρούμε μία λύση που να δίνει την δυνατότητα στους υφισταμένους, τους μέχρι τώρα εργαζόμενους, να απασχοληθούν σε αυτό το μεσοδιάστημα. Αυτή είναι η προσπάθειά μας. Μία νέα σύμβαση λίγων μηνών. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλα τα νομικά εργαλεία που διαθέτουμε, κοιτάμε με έγκριτους νομικούς, οι οποίοι υπηρετούν στα ανώτατα δικαστήρια, για να έχουμε μια θωρακισμένη λύση.
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πιστεύετε ότι θα το έχετε πετύχει τις επόμενες ημέρες αυτό;
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το ελπίζω και το επιχειρούμε όπως σας είπα. Δεν θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες. Δεν πρέπει να δημιουργούμε προσδοκίες, υπάρχουν άλλες λύσεις αυτή τη στιγμή που μπορούν να μας ξεμπλοκάρουν το θέμα της αποκομιδής, αλλά όμως δεν απαντάνε στο κοινωνικό πρόβλημα της βίαιης διακοπής της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων. Εμείς προσπαθούμε να λύσουμε και τα δύο.
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα το ζήτημα κύριε υπουργέ τώρα αν αυτή η λύση που προτείνετε και μας αποκαλύψατε αν καλύπτει αυτό που ζητούν οι απεργοί. Έχω δίπλα μου τον Γιώργο Ψάλτη που μίλησε νωρίτερα και με τον κ. Πατούλη της ΚΕΔΕ και με τους απεργούς. Θέλω να ακούσετε τι είπαν για να δούμε αν υπάρχει ένα κοινό σημείο επαφής.
Γ.ΨΑΛΤΗΣ: Υπάρχουν δύο μέτωπα. Το ένα είναι αυτό των εργαζόμενων, οι οποίοι είναι στο χώρο της αποκομιδής των απορριμμάτων και δουλεύουν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να μονιμοποιηθούν. Αυτή είναι η επιδίωξή τους σε ότι αφορά τις κινητοποιήσεις τους. Και από την άλλη μεριά η ΚΕΔΕ, και ο κ. Πατούλης, ο οποίος λέει, μπείτε στη διαδικασία να μας δώσετε εμάς τις αρμοδιότητες να προσλαμβάνουμε το προσωπικό, μιας και εμείς ξέρουμε τι ανάγκες έχουμε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης, βάζει ζήτημα και για τον κύριο Υπουργό, ότι μέχρι τώρα όσα μας έχει πει δεν έχουν υλοποιηθεί, δεν τον εμπιστευόμαστε και ζητά να τον προσπεράσει για να δώσει ο Πρωθυπουργός τη λύση.
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Λοιπόν, θα ξεκινήσω από τον κ. Πατούλη. Καταρχήν θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Πατούλης ότι τις προτάσεις σχετικά με το πόσοι θα προσληφθούν τις καθορίζουν οι ίδιοι οι Δήμοι. Αυτό επιβάλλει η Συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των Δήμων. Αυτές όμως οι προτάσεις πρέπει να προέρχονται και να βασίζονται στους κατατεθειμένους οργανισμούς θέσεων που έχουν οι Δήμοι. Δεν μπορεί δηλαδή να έρθει ένας Δήμος και να πει τη μία χρονιά εγώ χρειάζομαι 150 ανθρώπους για τον τάδε τομέα και την επόμενη χρονιά να πει ότι χρειάζεται 50. Έχει καταθέσει έναν οργανισμό αναλυτικών θέσεων και στη βάση αυτών των οργανισμών -και μάλιστα εμείς τώρα τους δίνουμε τη δυνατότητα να τους επικαιροποιήσουν αυτούς τους οργανισμούς- καταθέτουν τα αιτήματά τους. Ιδιαίτερα για την καθαριότητα προβλέπεται ότι επειδή αυτές οι θέσεις πληρώνονται από τους πολίτες, καθότι είναι ανταποδοτικές οι υπηρεσίες, προβλέπεται ότι δεν προσκρούει στον κανόνα 1 προς 4 που ισχύει για τις προσλήψεις στο υπόλοιπο Δημόσιο.
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αναφορικά με αυτό που είπατε, διαβάζω σήμερα στην Καθημερινή ότι διαφωνεί μαζί σας η κ. Γεροβασίλη, η οποία δεν θέλει τις 2.500 προσλήψεις.
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι δεν είναι έτσι. Υπάρχει νόμος, και για την κ. Γεροβασίλη, το διάβασα κι εγώ στην Καθημερινή. Εγώ γνωρίζω ξεκάθαρα τι λένε οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και τι λένε οι νόμοι και αυτό σας αναφέρω. Άρα λοιπόν θέλω να πω στον κ. Πατούλη ότι οι δήμοι είναι αυτοί οι οποίοι καταθέτουν τα αιτήματά τους για το ποιοι θα προσληφθούν και πού. Άρα δεν βοηθούν οι αναφορές ότι λέει ο κ. υπουργός διάφορα και ποτέ δεν κάνει. Θέλω να πω ότι με «φρου φρου και αρώματα» και επικοινωνιακές ατάκες όπως συνηθίζει να κάνει ο κ. Πατούλης, προκοπή δεν θα δούμε και θα πρέπει να σέβεται και τον ρόλο του ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Κλείνουμε την αναφορά στον κύριο Πατούλη. Πάμε στους εργαζόμενους.
Εάν αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι λένε ότι όσοι ήταν συμβασιούχοι μέχρι τώρα πρέπει αυτομάτως να μονιμοποιηθούν, αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα. Αυτό έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο και μάλιστα όχι την προοπτική της μονιμοποίησής τους, αλλά την παράταση του χρόνου εργασίας τους, με μία άλλη σύμβαση, ως αντισυνταγματικό το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο είναι ένα ανώτατο δικαστικό σώμα.
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα κ. υπουργέ καταγράφω αδιέξοδο. Οι εργαζόμενε λένε μονιμοποίηση, εσείς λέτε αντισυνταγματικό.
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι δεν είναι αδιέξοδο, δεν είναι αδιέξοδο. Πρόκειται για μια μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να κάνουν αυτή τη στιγμή πολιτική. Όταν όμως γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τα συνταγματικά όρια τα οποία μας δεσμεύουν όλους τότε δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να τίθενται τέτοια ζητήματα. Αυτοί οι άνθρωποι γνώριζαν ότι 31 Δεκεμβρίου θα σταματήσει ο εργασιακός τους βίος στο συγκεκριμένο τομέα, το γνώριζαν από πριν, αυτό έλεγε και η παράταση της εργασίας τους μέχρι 31/12, άρα δεν προκύπτει από πουθενά. Τι λέμε εμείς; Πάμε επιτέλους να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, να περιορίσουμε τον αριθμό των συμβασιούχων, να τον εξαλείψουμε δεν μπορούμε, γιατί θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα, στην Χερσόνησο της Κρήτης που επισκέπτονται 200.000 τουρίστες το καλοκαίρι, άλλες είναι οι ανάγκες την θερινή περίοδο και άλλες τον Χειμώνα που μένουν 15.000. Έτσι δεν είναι;
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Για να συνοψίσω, καταγράφω ότι εσείς προωθείτε και με διαδικασία εξπρές το να υπάρξουν νέες συμβάσεις, γιατί δεν μπορούν να παραταθούν οι υπάρχουσες για κάποιους ή όλους από τους 6100 που είναι στην καθαριότητα, ώστε να περάσει το μεσοδιάστημα και προωθείτε και 2.500 προσλήψεις….
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Για όλους μιλάμε, και για τους 6.100…
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ναι για όλους 6.100, και προωθείτε και 2.500 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ…
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: 2.500 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με βάση τα αιτήματα των Δήμων. Αν είναι 1.500 ακόμα από τους Δήμους, θα τους προσθέσουμε στους 2.500.
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Για το οποίο κατάλαβα ότι δεν διαψεύδετε τη διαφωνία σας με την κ. Γεροβασίλη, το διάβασα στην Καθημερινή, δεν ξέρω τι λέει η κ. Γεροβασίλη…
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι δεν είπα ότι δεν ξέρω τι λέει η κ. Γεροβασίλη, σας είπα τι λέει ο νόμος. Και δεν έχω ακούσει κάποια δημόσια δήλωση της κ. Γεροβασίλη για το θέμα.
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Έχετε μιλήσει οι δυο σας για να συμφωνήσετε σε αυτό;
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καθημερινά μιλάμε, για όνομα του Θεού. Καθημερινά μιλάμε με την κ. Γεροβασίλη.
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Λοιπόν, ελπίζουμε να βρεθεί η λύση για να μην μείνουν άλλο τα βουνά των σκουπιδιών στους δρόμους, αλλά δεν το βλέπω με βάση τα όσα ακούω από όλες τις πλευρές.
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μην το λέτε, μην το λέτε και ας βοηθήσει ο καθένας από το μετερίζι του έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Για αυτό σας έχουμε για να ακουστεί δημόσια η πρότασή σας και περιμένουμε τις απαντήσεις τώρα από τους άλλους Φορείς, μήπως και βρεθεί λύση πριν το Σαββατοκύριακο και δεν πνιγούμε στα σκουπίδια και δεν έχουμε και τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από το συνδυασμό με το κύμα της ζέστης. Κύριε Υπουργέ, κ. Σκουρλέτη σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία.
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Ν.ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, για το μείζον θέμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που έχει ως αποτέλεσμα να έχει γίνει η Ελλάδα μία απέραντη χωματερή.