Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

4.7.17

Αλ. Τσίπρας: Ένα μεγάλο ευχαριστώ για το έργο των πυροσβεστών

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού προς τα στελέχη της 112 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας

Θα ήθελα να απευθυνθώ στους Ιπτάμενους και το τεχνικό προσωπικό, σε όσους σήμερα βρίσκονται εδώ αλλά και σε όλους τους συναδέλφους σας που βρίσκονται στη διασπορά σε όλη την Ελλάδα, κυρίως για να ευχηθώ να έχουμε φέτος μια καλή χρονιά.
Δεν υπάρχει αμφιβολία· θα είναι μια δύσκολη περίοδος, γιατί όλα τα τελευταία χρόνια – το είδαμε και στα διαγράμματα, που παρουσιάστηκαν πιο πριν – υπάρχει μια σχετική αύξηση, γραμμική αύξηση των φυσικών φαινομένων πυρκαγιάς, που σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται και στο γεγονός ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, χρόνο με το χρόνο οι καιρικές συνθήκες γίνονται δυσκολότερες.
Γίναμε μάρτυρες, πριν από 15 μέρες, μιας καταστροφικής εξέλιξης φυσικών φαινομένων στην Ισπανία και την Πορτογαλία και μιας τραγωδίας με την απώλεια ανθρώπινων ζωών, που στη μια από τις δύο περιπτώσεις οφειλόταν και σε ένα εξαιρετικά σπάνιο φυσικό φαινόμενο, το οποίο το συναντήσαμε πέρυσι στη Θάσο, μιας ξηρής καταιγίδας κατά την οποία κεραυνοί δημιουργούσαν πολλαπλές εστίες φωτιάς μέσα σε δασικές περιοχές.
Βεβαίως, υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας: Οι εμπρησμοί από δόλο, αλλά βεβαίως και οι φωτιές που προκαλούνται από αμέλεια. Σε κάθε περίπτωση, κάθε χρόνο, χιλιάδες άνδρες και γυναίκες στην Πολεμική Αεροπορία, στην Πυροσβεστική, στον Στρατό Ξηράς, δίνουν μια άνιση, ασύμμετρη μάχη με το φυσικό στοιχείο, με τον φυσικό παράγοντα. Και δίνουν μια μάχη με ηρωισμό και ανιδιοτέλεια. Οφείλουμε όλοι μας να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια.
Και κυρίως σήμερα, βρίσκομαι εδώ – στην αρχή μιας περιόδου που ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολη, αλλά ευχόμαστε όλοι ότι θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε θετικά – για να συμβολίσω τη στήριξη και τη συμπαράσταση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας στο δύσκολο έργο που κάνετε. Διότι, πράγματι, είναι ένα έργο αυταπάρνησης και ηρωισμού πολλές φορές, για το κοινό καλό. Είναι μια κοινωνική προσφορά, η οποία είναι ανεκτίμητη στις μέρες μας. Και θα έλεγα ότι είναι και ένα υπόδειγμα, ένα παράδειγμα για τους νέους ανθρώπους και συνολικά για την ελληνική κοινωνία, αυτό που κάνετε.
Το είδαμε πιο πριν, δεν χρειάζεται να κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας. Η δημοσιονομική προσαρμογή, οι στερήσεις, η λιτότητα των προηγούμενων χρόνων – να πούμε τα πράγματα καθαρά – μείωσε τις αναγκαίες δαπάνες που η Πολιτεία προβλέπει στον Προϋπολογισμό της. Μείωσε παντού, μείωσε και τις δαπάνες για τη βελτίωση και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής.
Θέλω να πω, όμως, ότι έγιναν κάποια ουσιαστικά βήματα το τελευταίο διάστημα, ώστε με αυτές τις περιορισμένες δαπάνες να μπορέσουμε να είμαστε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο αποτελεσματικότητας. Τα πτητικά μέσα, σε σχέση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, είναι αρκετά. Ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι περισσότερα. Σημασία έχει, όμως, ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, τα υπάρχοντα πτητικά μέσα να βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Και νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι το πετυχαίνουμε σε μεγάλο βαθμό και οφείλεται στο τεχνικό προσωπικό, στους ανθρώπους εκείνους που δεν βρίσκονται στο προσκήνιο, αλλά δίνουν μια ηρωική μάχη στο παρασκήνιο, θα έλεγε κανείς. Δηλαδή, στις βάσεις συντήρησης, ούτως ώστε τα πτητικά μέσα να είναι διαρκώς σε εγρήγορση και όλες οι βλάβες, που γίνονται, να αποκαθίστανται σύντομα. Και είδαμε ότι, δυστυχώς, όταν έχεις να κάνεις και με κάποια πτητικά μέσα που είναι αρκετών χρόνων, οι βλάβες είναι πολλές. Ωστόσο, η δυνατότητα ταχείας αποκατάστασης των βλαβών, αλλά και συντήρησης των πτητικών μέσων, αποτελεί τον κρίσιμο εκείνο παράγοντα, το κρίσιμο εκείνο στοιχείο, που μπορεί να δώσει την υπεροπλία σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα. Και πράγματι, η εικόνα που έχουμε είναι ότι η αντιμετώπιση των βλαβών γίνεται σε χρόνο ρεκόρ, ώστε να μπορούμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πτητικά μέσα στη διάθεσή μας. Υπάρχει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια διαρκούς επίβλεψης και επιτήρησης από την ηγεσία του στρατεύματος, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού, αλλά και της Πυροσβεστικής.
Έχω την έγνοια και διαρκή επικοινωνία με τον ίδιο τον Υπουργό και τους υπεύθυνους της Πολιτικής Προστασίας. Η έγνοια, βεβαίως, είναι και η αγωνία να μπορέσουμε να σταματήσουμε περιπτώσεις πυρκαγιών πριν αυτές εξαπλωθούν και απειλήσουν κατοικημένες περιοχές, ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Όμως, θα ήθελα να σας πω ειλικρινά ότι η μεγαλύτερη έγνοια μας είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από αυτή τη μεγάλη προσπάθεια: Οι άνδρες και οι γυναίκες, πάνω από 500 στην Πολεμική Αεροπορία, πάνω από 8.000 στην Πυροσβεστική και, νομίζω, 100 με 150 στον Στρατό Ξηράς, που είναι τα πληρώματα των ελικοπτέρων. Μιλάμε, δηλαδή, για πάνω από 9.000 ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, που ρίχνονται στη μάχη απέναντι στο φυσικό στοιχείο, ρίχνονται στη μάχη για να προστατεύσουν τη φυσική περιουσία της πατρίδας μας· να προστατεύσουν την κοινωνία συνολικά, θα έλεγα, όχι μόνο τον φυσικό πλούτο, αλλά και τον ανθρώπινο πλούτο.
Θέλω, λοιπόν, προκαταβολικά να σας πω ότι είμαστε ευγνώμονες για ό,τι κάνετε και να σας ευχαριστήσω. Και να ευχηθώ φέτος να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Φωτιές θα έχουμε, δεν υπάρχει αμφιβολία. Το ζήτημα είναι να προλαβαίνουμε να τις σβήνουμε και να προλαβαίνουμε να επεμβαίνουμε έγκαιρα πριν επεκταθούν και πριν έχουν καταστροφικά αποτελέσματα.
Και πάλι, ένα μεγάλο ευχαριστώ και καλή δύναμη σε όλες και σε όλους!


Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης