Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3.7.17

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΟΜΑΔΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ (AHI)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ


ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΟΜΑΔΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ (AHI)
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 9ης ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Προεδρικό Μέγαρο, 3 Ιουλίου 2017



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Λαρυγγάκη, κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω για τρίτη φορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Πριν από όλα, θέλω να σας συγχαρώ κύριε Λαρυγγάκη, για την εξαιρετική δραστηριότητα του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου, για τις μεγάλες υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, και όχι μόνο. Δύο παρατηρήσεις θέλω να κάνω: Η πρώτη, σχετικά με την θέση και την πορεία της Ελλάδας. Ίσως δεν το ξέρετε εσείς που είστε σήμερα εδώ, το ξέρει όμως ο κ. Λαρυγγάκης: Η πρώτη μας συνάντηση έγινε πριν δύο χρόνια εδώ στον ίδιο χώρο, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, όταν η Ελλάδα έπρεπε να επιλέξει τον δρόμο της μέσα από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Σας είχα διαβεβαιώσει τότε σχετικά με το ποια θα είναι η πορεία της Ελλάδας, πορεία σχεδόν νομοτελειακή, η οποία βγαίνει και από την Ιστορία της Ελλάδας, αλλά ταυτοχρόνως και από την προοπτική την οποία η Ελλάδα διεκδικεί σ’ αυτόν τον κόσμο. Μπορώ να σας πω σήμερα με βεβαιότητα ότι ως προς την πορεία της Χώρας έχουμε τρεις δεδομένες διαπιστώσεις: Πρώτη, η Ελλάδα έχει βρει οριστικά τον δρόμο της στην Ευρώπη και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Η πορεία αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη και δεδομένη. Και αυτό δεν το διεκδικεί πλέον μόνον η Ελλάδα. Είναι μία κατάσταση η οποία αναγνωρίζεται και από τους εταίρους μας στην ΕΕ, οι οποίοι πλέον διακηρύσσουν την σημασία που έχει η Ελλάδα για την ίδια την Ευρώπη. Δεν είναι μόνον ότι για μας ο Ευρωπαϊκός δρόμος είναι μονόδρομος, είναι ότι και η ίδια η Ευρώπη γνωρίζει πλέον, ύστερα και από τις τόσες θυσίες αυτού του Λαού, ότι χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη δεν θα ήταν εκείνη που οι ιδρυτές της ονειρεύτηκαν. Δεύτερον, όλοι αναγνωρίζουν, πέρα κι έξω από την Ευρώπη ακόμα, ότι η Ελλάδα στον ευρύτερο χώρο μας, στον κρίσιμο χώρο μας -ιδίως με όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή- είναι ένας πραγματικός πυλώνας σταθερότητας και Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος πυλώνας ο οποίος να είναι σε θέση να υπερασπισθεί αποτελεσματικά τον Δυτικό Πολιτισμό και κατ΄ επέκταση τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

Και το τρίτο: Η Ελλάδα αποδεικνύει καθημερινά, ότι είναι στην περιοχή επίσης -και κατ΄ακολουθίαν των όσων σας είπα πριν- ο πιο σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Φαίνεται ακριβώς από την κρισιμότητα των όσων συμβαίνουν στον χώρο της Μέσης Ανατολής.

Η δεύτερη παρατήρηση -και τελειώνω μ΄ αυτή- είναι ότι η Ελλάδα, ακριβώς επειδή είναι μια Χώρα που υπερασπίζεται την Δύση και τον Πολιτισμό της αλλά είναι και αναπόσπαστο Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα τα Εθνικά της Θέματα τα έχει βασίσει στο ότι πρέπει να τα υπερασπισθεί όχι μόνο την Ελληνική Ιστορία, αλλά και τις Αρχές και τις Αξίες και την έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστικά αναφέρω τρία παραδείγματα: Ως προς το Κυπριακό, το οποίο διευκρινίζω δεν είναι μόνο Εθνικό μας Θέμα, είναι ευρύτερο ζήτημα Διεθνές και Ευρωπαϊκό. Το τονίζω αυτό ιδίως τώρα που βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση στην Γενεύη. Ως προς το Κυπριακό, λοιπόν, η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ενιαία, αρραγής και σαφής: Ναι, επιθυμούμε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Όμως η λύση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι απολύτως σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Άρα με τους Κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου, κυρίως ως προς την έννοια της κυριαρχίας ενός Ευρωπαϊκού Κράτους. Αυτή η λύση λοιπόν δεν μπορεί να επιτρέψει ούτε στρατεύματα κατοχής, ούτε εγγυήσεις αναχρονιστικές. Κι αυτό δεν είναι ελληνική και κυπριακή διεκδίκηση. Είναι διεκδίκηση της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Κι αυτό σηματοδοτεί και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του κυρίου Φρανς Τίμερμανς.

Δεύτερον, σε ότι αφορά το ζήτημα το οποίο σχετίζεται με τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις: Η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου και είναι απαραβίαστη -και οφείλει να την σέβεται ο καθένας, άρα και η Τουρκία- καθορίζει όχι μόνο τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορα αυτά, διεκδικώντας βασίμως την πλήρη εφαρμογή –όπως είπα- του Διεθνούς Δικαίου. Κι αυτό η Τουρκία οφείλει να το αντιληφθεί. Γιατί είμαστε εδώ, όπως είπα, ανοιχτοί πάντοτε για την ευρωπαϊκή προοπτική της και την στροφή της περισσότερο προς την Δύση, αλλά αυτό προϋποθέτει και εκείνη να σέβεται θεμελιώδεις αρχές που σχετίζονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και βεβαίως με το Διεθνές Δίκαιο.

Και τέλος, ως προς το σκοπιανό. Και έναντι αυτού του κράτους, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας, είμαστε εδώ να της δώσουμε τις δυνατότητες που πρέπει για το ΝΑΤΟ για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως αυτό έχει μία απαραίτητη προϋπόθεση, το θέμα του ονόματος. Και δεν είναι μόνο ότι το όνομα που έχει σήμερα η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας είναι ανιστόρητο διότι συνιστά σαφή παραχάραξη, ωμή παραχάραξη, της Ιστορίας. Είναι για το γεγονός, όπως έχει διατυπωθεί το όνομα αυτό και όπως έχει αναπτυχθεί η δράση αυτού του κράτους και των ηγετικών του στελεχών μέχρι σήμερα, ότι αναδεικνύει αλυτρωτική στάση και τάση επεκτατισμού. Ένα κράτος που θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μέσω του ονόματος αφήνει να εννοηθεί ότι είναι ζήτημα ανοιχτό το θέμα ενδεχόμενης αλλαγής συνόρων, δυσκολεύει το ίδιο την προοπτική του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά δύσκολο να δουν στους κόλπους τους κράτη τα οποία θεωρούν ότι από τη στιγμή την οποία θα μπουν θα έχουν διεκδικήσεις έναντι άλλων μελών, και δη ιστορικών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, όπως είναι η Ελλάδα.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας ευχαριστήσω που είσθε εδώ και να σας διαβεβαιώσω ότι του χρόνου η πορεία του Τόπου θα είναι ακόμα καλύτερη χάρη στις προσπάθειες αυτού του λαού μετά από τόσες θυσίες και χάρη στις προσπάθειες όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, που σε αυτό τον τομέα είναι ενωμένες. Θέλω να σας τονίσω ότι η βοήθειά σας μας είναι πάντα πολύτιμη και να σας διαβεβαιώσω ότι θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό το ότι επισκέπτεστε την Χώρα μας για να διαπιστώσετε δια ζώσης ότι είναι μια Χώρα πιστή στις αρχές και τις αξίες της.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης