ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΥΕΘΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ALPHA 9.89
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τρίτη 4 Ιουλίου 2017, στον ρ/φ σταθμό Alpha 989 και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Για το χθεσινό συμβάν με το τουρκικό πλοίο:
Ανησυχία ιδιαίτερη δεν έχω. Όπως όλοι ξέρουν από την ανακοίνωση του Λιμενικού, υπήρχε μια πληροφορία ότι ένα πλοίο με τουρκική σημαία, που κινούνταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, είχε παράνομο φορτίο. Ζητήθηκε να γίνει έλεγχος, δεν σταμάτησε, έγιναν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται και από το Δίκαιο και από τους τρόπους ελέγχου, πάλι δεν ανταποκρίθηκε. Φθάσαμε στο τελευταίο σημείο, δηλαδή τις προειδοποιητικές βολές, πάλι δεν ανταποκρίθηκε. Πέρασε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Το Λιμενικό ενημέρωσε τις τουρκικές αρχές και παρά το γεγονός, ότι το ελληνικό πλοίο είχε το δικαίωμα να το κυνηγήσει, αφού, όντας στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δεν ανταποκρίθηκε, δεν έγινε αυτό ακριβώς για να μη θεωρηθεί πρόκληση. Από κει και πέρα υπήρχε ένα έντονο επικοινωνιακό παιχνίδι, που δεν έχει να κάνει με αυτό καθαυτό το γεγονός αλλά με μια ρητορική έντασης που δεν τη χρειάζεται ούτε η Ελλάδα και βεβαίως δεν τη χρειάζεται ούτε και η Τουρκία, αυτή την περίοδο, που διεξάγονται σοβαρές συζητήσεις σε σχέση με το Κυπριακό.
Στον αγώνα για την πάταξη των ναρκωτικών εμπλέκεται και η Interpol και μια σειρά υπηρεσίες οι οποίες συνεργάζονται μεταξύ τους και υπάρχουν και διεθνείς συμβάσεις πάνω σε αυτό.
Εδώ έχουμε ένα συγκεκριμένο περιστατικό, εμείς έτσι το χειριστήκαμε. Νομίζω πως και η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για να σταματήσει το εμπόριο του θανάτου, το εμπόριο των ναρκωτικών ουσιών, στο βαθμό που το πλοίο αυτό είχε ναρκωτικά, αλλά έπρεπε να σταματήσει και να γίνει έλεγχος.
Για τις πολιτικές εξελίξεις:
Θεωρώ ότι υπάρχει πλέον ένα ορατός δρόμος για να βγει η χώρα από την κρίση, πρώτη φορά. Όταν λέω από την κρίση ένα στοιχείο είναι να βγει από την επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018. Το γεγονός ότι θα βγούμε από την επιτροπεία δεν σημαίνει ότι βγήκαμε από την κρίση. Χρειάζονται μια σειρά άλλου είδους μέτρα και πολιτικές, οι οποίες θα αφορούν και την οικονομία και το κοινωνικό κράτος και τις διαδικασίες αναδιανομής του προϊόντος και αυτό θα εκφραστεί και με την αύξηση του ΑΕΠ αλλά πρώτα και κύρια σε ένα δίχτυ προστασίας που πρέπει να βάλουμε που είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας. Αυτά είναι τα βασικά. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε σε πολλαπλά επίπεδα.
Όσον αφορά στην χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, από τη μεριά της αντιπολίτευσης χάθηκε μια ευκαιρία, ώστε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση επί της οικονομίας και με κριτική αλλά και με παρατηρήσεις και με προτάσεις. Θα ήθελα να επικεντρωθούμε σε ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη, τους τρόπους ανάπτυξης, τις μορφές ανάπτυξης που μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα και τη σύνδεσή τους με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά και στο επίπεδο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και στο επίπεδο του κοινωνικού κράτους. Η ανεργία πέφτει άμα δημιουργούνται θέσεις εργασίας και οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται όταν υπάρχουν κάθε είδους επενδύσεις, είτε από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό είτε κινητοποιώντας το κοινωνικό κεφ