Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

28.7.17

Η δική μας έξοδος στις αγορές ενσωματώνει και τη λύση του χρέους

Η δική μας έξοδος στις αγορές ενσωματώνει και τη λύση του χρέους

«Η σημερινή κυβέρνηση θα κριθεί για τη συνολική της στρατηγική που στόχο έχει να φύγουμε από το μνημόνιο. Μέσο αυτής της στρατηγικής ήταν και η πρόσφατη έξοδος στις αγορές», είπε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή θα είναι και η βάση της σύγκρισης που θα κάνει ο ελληνικός λαός το 2019, ανάμεσα στην κυβέρνηση Τσίπρα και την κυβέρνηση Σαμαρά.
«Δεν είναι το κυρίαρχο να συγκρίνουμε, και γι' αυτό και εγώ δεν έχω δώσει μεγάλο βάρος στη σύγκριση της εξόδου στις αγορές σήμερα, με την έξοδο στις αγορές την περίοδο Σαμαρά. Ούτε μπορούμε να συζητήσουμε με σοβαρό τρόπο την τιμή που βγήκαμε στις αγορές με την τιμή που βγήκαν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία. Δεν είναι σοβαρές συγκρίσεις αυτές», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι θα περίμενε πιο σοβαρές παρεμβάσεις από αυτή τη Βουλή. «Δεν μπορεί να συγκρίνεις την Ελλάδα που είναι σε πρόγραμμα, με χώρες που δεν είναι. Δεν μπορεί να συγκρίνεις την Ελλάδα που είχε PSI, που δημιούργησε μεγάλη αναταραχή στις αγορές και στην εμπιστοσύνη, με χώρες που δεν είχαν τέτοιο κούρεμα των ιδιωτικών ομολόγων. Δεν μπορείς και δεν είσαι σοβαρός όταν κάνεις μια τέτοια σύγκριση», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Η σοβαρή σύγκριση δεν είναι ούτε αν η δική μας έξοδος είναι καλύτερη από εκείνη με την οποία βγήκε η Ελλάδα στις αγορές το 2014, ή αν είναι καλύτερη από αυτή την έξοδο που μπορεί να κάνουν τώρα η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. Δεν είναι αυτή η σύγκριση», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι η προσέγγιση πρέπει να αφορά το ότι για τη σημερινή κυβέρνηση «η έξοδος στις αγορές είναι ένα μέσον και δεν είναι ο σκοπός». Η προσέγγιση πρέπει να είναι επίσης για ποιον λόγο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το μέσον και τι θέλει να πετύχει. «Έχουμε συνολική στρατηγική. Η στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν πως το χρέος είναι βιώσιμο διότι η χώρα δεσμεύτηκε σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλεονάσματα, δεν ζήτησε τίποτα για το χρέος και στη συνέχεια βγήκε στις αγορές», είπε ο υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας πως η ΝΔ βγήκε σε αυτό το κλίμα στις αγορές, αν και γνώριζε ότι μετά από μερικούς μήνες το επιτόκιο θα ήταν υψηλότερο.
«Σήμερα το επιτόκιο που έχουμε εμείς είναι πιο χαμηλό», είπε ο υπουργός Οικονομικών, και υπογράμμισε πως η ουσία και η διαφορά με τη σημερινή κυβέρνηση, είναι ότι η σημερινή έξοδος εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική και «αυτή η στρατηγική βλέπει την έξοδο στις αγορές ως ένα μέσο για την έξοδο από το μνημόνιο, είναι μια στρατηγική που ενσωματώνει τη λύση για το χρέος που δόθηκε τον Ιούνιο του 2017 - και θα αποσαφηνιστεί ακόμη περισσότερο σε λίγους μήνες - και θα μας επιτρέψει να βγούμε ξανά σε σοβαρό επιτόκιο στις αγορές, ώστε να μπορούμε να μειώσουμε την επιτήρηση».
«Αυτή είναι η στρατηγική μας για την οποία θα κριθούμε. Ο ελληνικός λαός θα κρίνει το 2019 πότε βγήκαμε στις αγορές, με ποιο σκοπό, εντός ποίου προγράμματος και πώς καταφέραμε να βγούμε από το μνημόνιο. Αυτή τη στρατηγική θα συγκρίνει ο ελληνικός με τη δική σας στρατηγική, η οποία εκ των πραγμάτων απέτυχε», είπε ο υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σημείωσε δε, πως αν η στρατηγική της τότε κυβέρνησης ήταν πετυχημένη, η κυβέρνηση Σαμαρά θα είχε κλείσει την αξιολόγηση, θα είχε πείσει τον μεσαίο χώρο να ψηφίσει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα είχε το success story που τότε «πουλούσε». «Τίποτε από αυτά δεν έγινε», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών. «Η δική μας έξοδος δεν είναι καλύτερη λοιπόν γιατί είχε καλύτερο επιτόκιο. Όλα αυτά είναι αέρας. Είναι πολιτικός αφρός. Στο τέλος ο ελληνικός λαός δεν θα θυμάται ούτε τη δική μας έξοδο, ούτε τη δική σας. Θα θυμάται αν την πρώτη φορά υπήρξε στρατηγική με στόχο να βγεις από το μνημόνιο και αν αυτή η στρατηγική θα άνοιγε το δρόμο για την επιστροφή της εμπιστοσύνης και των επενδύσεων, μια επιστροφή με ρυθμούς ανάπτυξης από τους οποίους θα κερδίζει όλος ο λαός, και εκείνα τα στρώματα που εσείς είχατε πάντα στο περιθώριο. Όλα τα άλλα είναι για τις τηλεοράσεις για μερικές μέρες και μετά θα ξεχαστούν».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης