Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3.8.17

Αλ. Τσίπρας: Εμβληματική η μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας

Αλ. Τσίπρας: Εμβληματική η μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας

Τις ιδεολογικές, πολιτικές και πρακτικές διαφορές ανάμεσα στον «προοδευτικό» ΣΥΡΙΖΑ και την «συντηρητική, νεοφιλελεύθερη» ΝΔ θέλησε να αναδείξει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια Υγεία, όπως είχε κάνει και προ δύο ημερών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία. Αυτές οι διαφορές που υπάρχουν και είναι τεράστιες, όπως είπε, θα αναδεικνύονται όλο και περισσότερο καθώς περνάει η λαίλαπα των Μνημονίων.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το δικό μας αξιακό φορτίο, η πολιτική ταυτότητα και οι αρχές μας, είναι εγγεγραμμένες σε κάθε παρέμβαση στην Υγεία», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εμβληματική μεταρρύθμιση» και είπε πως αποτελεί αναγκαία θεσμική συμπλήρωση της μεταρρύθμισης που έγινε τη δεκαετία του '80 στον χώρο τη Υγείας. Αναφέρθηκε στο τι παρέλαβε η κυβέρνηση στον χώρο της Υγείας όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Μίλησε για εικόνα διάλυσης και πάρτι προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος των πολιτών παραπέμποντας ειδικότερα στις περιπτώσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τη Novartis, το Ερρίκος Ντυνάν. Υπενθύμισε τι έχει πράξει έως τώρα και τόνισε τις βασικές αλλαγές που επέρχονται με το σημερινό νομοσχέδιο. Κεντρικός άξονας της αντίληψης που διαπνέει την κυβέρνηση και σε αυτό το νομοσχέδιο είναι η στήριξη και ανάδειξη του Δημόσιου χαρακτήρα, της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών, ακόμα και αυτών που δεν έχουν χρήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι υπερήφανη που φέρνει αυτό νομοσχέδιο, γιατί το κάνει πράξη σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας, καθώς είναι πράγματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει παλαιότερα σε συνθήκες ευμάρειας και ανάπτυξης, ωστόσο δεν έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Σημείωσε ότι αυτή η μεταρρύθμιση έχει «ιδιοκτησία», αυτήν της κυβέρνησης. Για να τονίσει πως θα είναι διπλά περήφανη η κυβέρνηση όταν σε δύο χρόνια από τώρα, και ενώ θα έχει λειτουργήσει στην κοινωνία, ο πολίτης που έχασε εδώ και 7 χρόνια την αξιοπρέπεια του, τη δουλειά του, που είδε τα εισοδήματά του να συρρικνώνονται, θα μπορεί να συγκρίνει και να πει με σιγουριά: ναι, αυτοί πάλεψαν με εντιμότητα και αποφασιστικότητα παρά τις δυσκολίες και έφτιαξαν υποδομές που βελτιώνουν την καθημερινότητα του, όταν κάποιοι άλλοι μοίραζαν τα ιμάτια του ΕΣΥ σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με πείσμα ώστε η ευημερία των αριθμών να συνοδευτεί από την πραγματική ευημερία των ανθρώπων και πως «οι παρεμβάσεις μας στην Εργασία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια, στην Υγεία, αποδεικνύουν την προσήλωση μας στην παραπάνω αρχή». «Για τους πολλούς, αυτή είναι η δική μας περηφάνια και όραμα και θα το κάνουμε πράξη παρά τις δυσκολίες», σημείωσε.
«Είμαστε η μέρα με τη νύχτα και στον τομέα της Υγείας»
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ είναι η μέρα με τη νύχτα και στον τομέα της Υγείας, τονίζοντας ότι «αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια της καθημερινές ανάγκες σε δύσκολες συνθήκες, ξανανοίξαμε το σύστημα υγείας στους πολλούς, καταργήσαμε το εισιτήριο, ανοίξαμε το συστημα στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας και σήμερα προχωράμε παραπέρα».
Απαντώντας σε κατηγορία του κ. Μητσοτάκη ότι είναι ψέμα η δυνατότητα πρόσβασης στους ανασφάλιστους, σημείωσε ότι σήμερα σβήνονται τα χρέη που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση σε όλους αυτύς που πήγαιναν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και δεν είχαν να πληρώσουν. «Θα σας πρότεινα να ζητήσετε μια συγγνώμη από 1,5 εκατ. πολίτες έχασαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ισότιμες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και ιδίως της υγείας, και τους χρεώνετε το λογαριασμό στην εφορία», του είπε.
Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ευνοεί αυτή την ιδεολογική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση: «Η δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης και κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού, η δυνατότητα η πρόληψη και η διάγνωση να γίνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας και όχι στα ιδιωτικά είναι το δικό μας σύστημα, το δικό σας ποιο είναι;», έθεσε το ερώτημα. Βέποντας στην πρώτη σειρά των εδράνων τους βουλευτές της ΝΔ Β. Οικονόμου και Ι. Φωτήλα που συγκροτούν τον Τομέα Υγείας του κόμματος, σχολίασε ότι σε αυτή την ανάδειξη των ιδεολογικών διαφορών των δύο πλευρών «βοηθούν» και οι «μεταγγραφές» της ΝΔ «αν και δεν ξέρω αν είναι επιπέδου Μέσι ή Νεϊμάρ». Παραπέμποντας σε σημερινές δηλώσεις του κ. Φωτήλα ότι -όπως είπε ο κ. Τσίπρας- η λύση είναι να διοχετευθούν οι ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ είναι το κόμμα «που υπηρετεί με σαφήνεια τα ιδωτικά συμφέροντα στον χώρο της Παιδείας και της Υγείας». «Εμείς έχουμε την αντίληψη της ισότητας, της δικαιοσύνης και της καθολικότητας. «Δεν μπορείτε να κρυφτείτε ακόμα κι αν θέλετε, λέτε τα πράγαμτα με το όνομά τους και χαιρόμαστε πολύ γι' αυτό. Το ίδιο έγινε και στην Παιδεία όπου έχετε υιοθετήσει πλήρως τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της κ. Διαμαντοπούλου».
«Γίνεστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού»
Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ με αφορμή τις αλλαγές στην Παιδεία, σχολίασε ότι η ΝΔ γίνεται σημαιοφόρος του λαϊκισμού γιατί για εκείνη, αριστεία είναι αν τα παιδάκια του δημοτικού θα κρατάνε ή όχι τη σημαία ανάλογα με τον βαθμό. Κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι μιλάνε για αριστεία ενώ είχαν αφήσει τα σχολεία χωρίς καθηγητές, με φωτοτυπίες αντί για βιβλία, είχαν μειώσει τη χρηματοδότηση της παιδείας. «Αριστεία για εμάς δεν είναι ποιος θα κρατάει τη σημαία στα 7 ή 8 χρόνια του, έχουν δικαίωμα το εθνικό σύμβολο να το κρατούν ολοι», είπε και τόνισε πως άνοιγμα του δρόμου προς την αριστεία είναι το να ανοίγουν στην ώρα τους τα σχολεία, να ανοίγουν αντί να κλείνουν βιβλιοθήκες, να δίνεται η δυνατότητα στους νέους επιστήμονες να μπορούν να μένουν στη χώρα αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για την έρευνα ενώ τον είχαν συρρικώνσει οι προηγούμενοι.
Σε τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης της περιόδου των μνημονίων
«Υλοποιούμε βήμα το βήμα το στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, με σταθερά βήματα. Στο σκέλος της οικονομίας, η εμπιστοσύνη έχει ανακτηθεί, η χώρα καταγράφει θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, έχει επιστρέψει στις διεθνείς αγορές και βρίσκεται σε τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης της περιόδου των μνημονίων σε έναν χρόνο από σήμερα», σημείωσε. Τόνισε ότι ήδη από τώρα πρέπει να δίνεται η μάχη για τη διαμόρφωση της νέας εποχής, οργανικό κομμάτι της οποία είναι «η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους που θα παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με τρόπο καθολικό και ισότιμο, δίχως ταξικούς και εισοδηματικούς φραγμούς».
«Μέλημά μας η πρόσβαση στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους"
Τόνισε ότι για την κυβέρνηση το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας, είναι συνάρτηση της δυνατότητας να υπερασπίζεται το επίπεδο ζωής των πολιτών, της δυνατότητας πρόσβασης σε μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες που αποτελούν τις εγγυήσεις για την ομαλή κοινωνική αναπαραγωγή.
«Με αυτή την έννοια, η καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής τάξης ή καταγωγής, για όσους ζουν σε αυτή τη χώρα, είναι θεμελιώδης αρχή της Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Μιας Ελλάδας ισότητας και δικαιοσύνης», υπογράμμισε.
«Φροντίδα μας και μέλημα μας ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για όλους τους πολίτες, καλύπτοντας μια διαχρονική έλλειψη στο οικοδόμημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας», είπε ο πρωθυπουργός. Έτσι ώστε να μην διαιωνίζονται δύο βασικές στρεβλώσεις του συστήματος που διαμόρφωσαν τοπίο συνολικής υποβάθμισης της Υγείας: Ο νοσοκομειοκεντρικός και ιατροκεντρικός του χαρακτήρας καθώς και η ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την αγωγή υγείας. Χαρακτηριστικά αυτού του τοπίου που είχε διαμορφωθεί, είπε, η «ασφυξία» στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων και η ανεξέλεγκτη παρουσία ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτικών μονάδων νοσηλείας και αποκατάστασης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό το κενό -που «οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το αντιμετώπισαν συνειδητά ως ευκαιρία να διευκολύνονται συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο»- έρχεται σήμερα να αντιμετωπίσει η μεταρρύθμιση.
Το στρεβλό τοπίο
Περιέγραψε ότι έτσι οργανώθηκε και συντηρήθηκε τα τελευταία χρόνια ένα καθεστώς: μη τεκμηριωμένης επιστημονικά ιατρικής πρακτικής, προκλητικής ζήτησης εξετάσεων, φαρμάκων και νοσηλευτικών πράξεων, συναλλαγής με ισχυρά συμφέροντα των προμηθειών υγείας και φαρμάκου, ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου του κόστους και της ποιότητας των υπηρεσιών, ανοχής και συχνά συγκάλυψης των κοινωνικά εγκληματικών φαινομένων σπατάλης, διαφθοράς και εκμετάλλευσης των ασθενών. Τα επακόλουθα αυτής της προβληματικής λειτουργίας, είπε, είναι: η κατακερματισμένη και ασυνεχής υγειονομική φροντίδα, η ανεπαρκής πρόληψη και αγωγή υγείας, η αρνητική εξέλιξη των δεικτών υγείας του πληθυσμού σε αντίθεση με χώρες της Ευρώπης που επένδυσαν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, η διεύρυνση του «ζωτικού χώρου» για την επιχειρηματική παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης, η δημιουργία εκτεταμένης ζώνης «υγειονομικής φτώχειας» στην κοινωνία. Και τόνισε ότι η κατάσταση έφτασε στο μη παρέκει έφτασε στο αποκορύφωμα του την πενταετία 2010-2014.
Δημιουργία 239 μονάδων ΤΟΜΥ σε 65 περιοχές, με προσωπικό 10-12 ατόμων η καθεμία
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με τη μεταρρύθμιση η κυβέρνηση επιδιώκει προσέγγιση που «αναβαθμίζει την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη, αντί να μένουμε μονάχα στην ενίσχυση του τελευταίου σταδίου, που αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενή» και «αυτή είναι και η θεμελιώδης αρχή πίσω από τη μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».
Υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο προχωρά η δημιουργία 239 μονάδων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), σε 65 αστικές περιοχές της χώρας. Η κάθε Τοπική Μονάδα Υγείας, θα στελεχωθεί από 10 έως 12 άτομα προσωπικού. Περιλαμβάνει τρεις βασικές ειδικότητες γιατρών - παιδιάτρους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς - οι οποίοι θα πλαισιώνονται από το απαραίτητο νοσηλευτικό και ερευνητικό προσωπικό, ώστε να παρέχουν μια ολοκληρωμένη φροντίδα στον κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Είπε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει και πολιτική βούληση και σχέδιο ώστε να εξασφαλίζει πόρους που θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και πώς επιτεύχθηκε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο στην πρώτη φάση θα έχει τετραετή διάρκεια, να καλυφθεί κατά κύριο λόγο από Κοινοτικούς πόρους. Στόχος είναι σταδιακά να αντικαθίσται το τμήμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, από πόρους που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό ώστε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα και μετά το πέρας των τεσσάρων πρώτων χρόνων, να συνεχίσει να υφίσταται ως αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Μας χωρίζει άβυσσος»
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση:
-Προχωρά στην ίδρυση του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου.
-Προχωρά στη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των Δημοσίων Νοσοκομείων με 465 νέες θέσεις ειδικευμένων γιατρών, τις οποίες συστήνει καθώς αυτές δεν προβλέπονταν στους υπάρχοντες Οργανισμούς των Νοσοκομείων.
Επισήμανε ότι αυτές οι προσλήψεις, είναι κομμάτι της στρατηγικής για τη στοχευμένη αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του ΕΣΥ. Θύμισε ότι έως σήμερα έχουν προσληφθεί ήδη πάνω από 9.000 γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό (παραϊατρικό και διοικητικό)προσωπικό, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη στελέχωση με επιπλέον 9.500 άτομα, το επόμενο διάστημα.
-Προχωρά στην επέκταση της θητείας των επικουρικών ιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού, η οποία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου.
-Προχωρά στη μετατροπή των σχέσεων εργασίας, συνάπτοντας συμβάσεις πλήρους εργασίας, των γιατρών, των οδοντιάτρων και των φαρμακοποιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
«Κατανοεί λοιπόν κανείς, την άβυσσο που μας χωρίζει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις στον τομέα της Υγείας, μόνο και μόνο αν συγκρίνει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία με τα όσα έφερε ο νόμος 4238 του 2014», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης