Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητα και της εθνικής κυριαρχίας
ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ
Κερατσίνι, 11.10.2017
Κυρίες και Κύριοι,
Με τον σεβασμό που αρμόζει σ’ αυτή την Ιστορική Επέτειο βρίσκομαι εδώ αποτίοντας, εκ μέρους της Πολιτείας, τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην Μνήμη εκείνων που έπεσαν, στις 13 Οκτωβρίου 1944, κατά την Μάχη της Ηλεκτρικής. Στην ιστορική συνείδηση του Λαού μας, η Μάχη της Ηλεκτρικής μένει πάντα βαθειά χαραγμένη τόσο για τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν τότε, όσο και για τον εν γένει συμβολισμό της ως προς το διαχρονικό Φρόνημα των Ελλήνων αναφορικά με την κορυφαία για εμάς αξία της Ελευθερίας.
I. Ως προς τα γεγονότα, υπενθυμίζω λακωνικώς -είναι άλλωστε κοινώς γνωστά και απολύτως τεκμηριωμένα- τα εξής:
Α. Στις αρχές του Οκτωβρίου του 1944, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, καθώς αναχωρούσαν, προέβησαν σε μιαν ακόμη επίδειξη ωμότητας -ουσιαστικώς βαρβαρότητας- προκαλώντας γενικευμένες καταστροφές των υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Σ’ ένα ακόμη εγχείρημα Αντίστασης, δυνάμεις του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ ανέκοψαν την καταστροφική μανία των γερμανικών στρατευμάτων, αχρηστεύοντας, τη νύχτα της 11ης Οκτωβρίου 1944, τρία φρεάτια υπονόμευσης μ’ εκρηκτικά που είχαν στόχο την ολοκληρωτική ανατίναξη του λιμανιού του Πειραιά.
Β. Στην περιοχή του Κερατσινίου -εδώ που βρισκόμαστε τώρα- λειτουργούσε το Εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, το οποίο ήταν το μόνο που τροφοδοτούσε με ηλεκτρικό ρεύμα την ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής, έχοντας έτσι τεράστια -κυριολεκτικώς ζωτική- σημασία για την επιβίωση των κατοίκων του, οι οποίοι ήδη βρίσκονταν σε δεινή θέση.
1. Στις 12 Οκτωβρίου 1944 έγινε συμφωνία, μεταξύ αφενός των γερμανών φρουρών του Εργοστασίου της Ηλεκτρικής και, αφετέρου, των εκεί στελεχών του ΕΛΑΣ και της εργοστασιακής επιτροπής του ΕΑΜ, προκειμένου να μην καταστραφούν οι υποδομές του Εργοστασίου. Η συμφωνία προέβλεπε την μη επίθεση του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών που είχαν την ευθύνη φύλαξης του Εργοστασίου της Ηλεκτρικής.
2. Κατά την «προσφιλή» τους ύπουλη νοοτροπία και συμπεριφορά, οι γερμανοί στρατιώτες αγνόησαν την συμφωνία και επιχείρησαν να καταστρέψουν το Εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, αψηφώντας τον κίνδυνο ζωής για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αττικής. Οι δυνάμεις του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, επικουρούμενες από ένοπλους πολίτες του ΕΑΜ και επίσης ένοπλους εργάτες του Εργοστασίου της Ηλεκτρικής έδωσαν, επί πέντε ώρες, γενναία μάχη κατά την οποία χύθηκε πολύ αίμα, που όμως δεν πήγε άδικα. Οι γερμανοί νικήθηκαν κατά κράτος και το Εργοστάσιο της Ηλεκτρικής εξακολούθησε να λειτουργεί, εξασφαλίζοντας την επιβίωση των ήδη λιμοκτονούντων κατοίκων του Λεκανοπεδίου.
3. Οι Βρετανοί και ο Ταξίαρχος Παυσανίας Κατσώτας -ο οποίος, με ομάδα Αστυφυλάκων, είχε ήδη κινηθεί στις 13 Οκτωβρίου 1944 προς βοήθεια των μαχόμενων Αντιστασιακών της Ηλεκτρικής- εξέφρασαν δημοσίως τον οφειλόμενο έπαινο στη διοίκηση του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.
II. Ως προς τον διαχρονικό, εν γένει, συμβολισμό της Μάχης της Ηλεκτρικής έχω χρέος να επισημάνω τα εξής:
Α. Η ηρωική αυτή Μάχη, καθώς έγινε λίγο πριν την Απελευθέρωση από τον γερμανικό ζυγό, σηματοδοτεί την κορύφωση της Εθνικής Αντίστασης εναντίον του βάρβαρου κατακτητή. Και αποδεικνύει, με ένα ακόμη αμάχητο ιστορικό τεκμήριο, ότι οι Έλληνες αντιστάθηκαν από την αρχή της γερμανικής εισβολής ως το τέλος της, με το φρόνημα ακμαίο και δίχως να υπολογίζουν οιοδήποτε τίμημα, ούτε καν την ίδια την ζωή τους.
Β. Υπό τα δεδομένα αυτά η Μάχη της Ηλεκτρικής προσθέτει στην Ιστορία του Λαού και του Έθνους μας ένα ακόμη εμβληματικό πειστήριο ως προς το ότι για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία, υφ’ όλες της τις εκφάνσεις, είναι υπαρξιακή αρχή και αξία. Με την έννοια ότι οι Έλληνες μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπισθούμε την αξία μας, να αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας και να χαράξουμε έτσι το μέλλον που μας αναλογεί και μας ταιριάζει.
Αυτό το μήνυμα εκπέμπουμε, urbi et orbi, και σήμερα όλοι οι Έλληνες που σεβόμαστε την Ιστορία μας και την Δημοκρατία μας. Και διακηρύσσουμε ότι, εκ φύσεως και εκ καταγωγής, επιζητούμε την φιλία και την καλή γειτονία με όλους τους Λαούς. Πλην όμως είμαστε αποφασισμένοι -και, επομένως, ανυποχώρητοι προς τούτο- να αντιστεκόμαστε σε κάθε εισβολέα και, συνακόλουθα, να υπερασπιζόμαστε με το αίμα μας τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία. Άρα -κι αυτό ουδείς μπορεί να το ξεχνά- τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και προς τον φίλο Γερμανικό Λαό διαμηνύουμε -τονίζοντας πάντοτε ότι οι απαιτήσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις παραμένουν νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες- ότι το παρελθόν όχι μόνο δεν μας διχάζει αλλά, όλως αντιθέτως, μας ενώνει στην κοινή προ2σπάθεια για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Δηλαδή για την δημιουργία μιας Ομοσπονδιακής Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασισμένης στην αρχή της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, η οποία είναι προορισμένη να υπηρετεί, όχι μόνο για τους Λαούς της αλλά για όλη την Ανθρωπότητα, πρωτίστως τις αρχές και τις αξίες της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, και της Δικαιοσύνης, ιδίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Αιωνία η Μνήμη των πεσόντων στην Μάχη της Ηλεκτρικής.