Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

7.11.17

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η Τριμερής ΥΠΑΜ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Ολοκληρώθηκε, με επιτυχία, η 1η Τριμερής Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα


Σκοπός της Τριμερούς Συνάντησης ήταν η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και ο συντονισμός των τριών χωρών, με στόχο την προαγωγή συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας ειρήνης και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, μετά το πέρας της Τριμερούς, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης ανέφερε τα ακόλουθα: «Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, για αυτή την πρώτη Τριμερή Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας.

Η σημερινή Τριμερής Συνάντηση αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα που επιχειρούμε από κοινού, οι τρεις χώρες, προς την κατεύθυνση της μεταξύ μας συνεργασία. Προς την κατεύθυνση της μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων που μας παρέχει η κοινή μας γεωγραφία, αλλά και η δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η αμυντική συνεργασία αποτελεί στρατηγικό πυλώνα, ειδικά σε μια ταραγμένη περιοχή, με αυξημένες προκλήσεις και ασύμμετρες απειλές όπως είναι η τρομοκρατία, η θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και η συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Μέσω της τριμερούς μας συνεργασίας, αλλά και με άλλες συνεργασίες που αναπτύσσουμε με χώρες της περιοχής, επιδιώκουμε ακριβώς να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε αυτές τις νέες προκλήσεις ασφάλειας και να συμβάλουμε στην προαγωγή της σταθερότητας και της ειρήνης. Να συμβάλουμε στην προαγωγή συνθηκών ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες ενεργειακές προοπτικές που υπάρχουν για την ανατολική Μεσόγειο.

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ υπερασπίζονται στην ασταθή και εύθραυστη αυτή περιοχή όχι μόνο τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και τα συμφέροντα της Ευρώπης, τα συμφέροντα, θα έλεγα, της διεθνούς κοινότητας ευρύτερα, για ομαλότητα, σταθερότητα και ασφάλεια.

Η Κύπρος στηρίζει και ενισχύει τον άξονα αυτό σταθερότητας, ως συνεισφορέας ασφάλειας, αλλά και ως κόμβος ανθρωπιστικών επιχειρήσεων. Όραμά μας, να μετατρέψουμε σταδιακά την ευρύτερη γειτονιά μας από ζώνη συγκρούσεων και απειλών, σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και αποφασιστικότητα για την προώθηση των κοινών μας στόχων.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, σήμερα, όλο το φάσμα της μεταξύ μας συνεργασίας και πώς αυτή μπορεί να επεκταθεί και να αξιοποιήσει συνέργιες και ευκαιρίες για κοινή δράση. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις δυνατότητες επιχειρησιακής συνεργασίας, μέσα από κοινές ασκήσεις και κοινή εκπαίδευση, που ήδη πραγματοποιούμε σε μεγάλη κλίμακα διμερώς, οι τρεις χώρες. Να ενισχύσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, της έρευνας και της τεχνολογίας.

Είμαι πεπεισμένος ότι ο δρόμος αυτός που έχουμε ανοίξει σήμερα, θα αποβεί ιδιαίτερα επωφελής για τις χώρες μας, αλλά την ίδια ώρα, θα συμβάλει στο να γίνει ευρύτερα κατανοητό πως, στη σημερινή εποχή και ειδικά σε αυτή εδώ τη γειτονιά, δεν έχουν θέση ούτε οι απειλές, ούτε η δημιουργία εντάσεων. Ο μόνος δρόμος, είναι ο δρόμος της συνεργασίας, της καλής γειτονίας και του αμοιβαίου σεβασμού».

Ο κ. Φωκαΐδης ο οποίος συνοδεύεται από επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας θα αναχωρήσει το απόγευμα για την Κύπρο.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης