Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

2.2.18

Έχω δώσει εντολές στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να εφαρμόσουν τα σχέδια που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στο τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 2018, συνέντευξη στο δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Παπαδάκη και καλημέρα στους τηλεθεατές σας.
Δημοσιογράφος: Είναι ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο αυτό και αντιλαμβάνομαι ότι και εσείς θα πρέπει να έχετε πάρει τα μέτρα εκείνα, τα οποία έτσι ώστε όλα να εξελιχθούν ειρηνικά κύριε Υπουργέ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έτσι έχει γίνει κύριε Παπαδάκη. Έχω δώσει εντολές στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να εφαρμόσουν τα σχέδια που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να είναι όσο τον δυνατόν πιο ήρεμη η συγκέντρωση αυτή, το συλλαλητήριο αυτό και οι πολίτες οι οποίοι θέλουν να εκφράσουν την άποψη τους για τα εθνικά θέματα να μπορέσουν με ηρεμία να την εκφράσουν.
Πιστεύω βέβαια, παράλληλα, ότι οι οργανωτές του συλλαλητηρίου θα πάρουν και αυτοί τα μέτρα τους ώστε και να απομονωθούν τα ακροδεξιά στοιχεία ή και τα προβοκατόρικα στοιχεία και να μην υπάρξει κανένα παρατράγουδο ώστε και η έκφραση της γνώμης των πολιτών αυτών να γίνει και να μη διασαλευτεί η τάξη για την πόλη.


Δημοσιογράφος: Ακριβώς σε αυτό αναφερθήκαμε και εμείς, σε ένα από τη συντονιστική επιτροπή. Ότι και εκείνοι έχουν το ποσοστό ευθύνης που τους αναλογεί, να απομονώσουν ακραίες φωνές εφόσον δεν τις θέλουν, όπως είπαν, τις ακραίες φωνές.
Κύριε Υπουργέ, όμως, έχουμε ήδη από δύο πλευρές ανακοινώσεις, οι οποίες δυναμιτίζουν το κλίμα. Ρουβίκωνας, όπου λέει θα χυθεί αίμα, θα δεχτούμε επίθεση. Χαρακτηρίζει και τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι θα πάνε στο συλλαλητήριο. Λέει, αφήστε το συναίσθημα στο σπίτι και πηγαίνετε με σφουγγαρόπανα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δημιουργεί ένα κλίμα, μια ατμόσφαιρα.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει μια κυρία της Κίνησης Πολιτών, η οποία μιλάει για σφαίρες που πρέπει να πέσουν και μια και δύο φορές στους υπαίτιους της κατάστασης. Αντιλαμβάνεστε, δηλαδή, ότι ήδη αρπίζει και διαμορφώνεται ένα κλίμα, όπου υπάρχουν δύο απόψεις για αυτό. Η μία είναι προβοκάτσια για να μην πάει κόσμος και από την άλλη προσπάθεια να φανατίσουν τον κόσμο και να πάει κόσμος. Αυτό το έχετε λάβει υπόψη σας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Παπαδάκη εδώ γίνεται μια προσπάθεια μετά από 25 χρόνια βαλτώματος ενός προβλήματος που μόνο ζημιά έχει κάνει στο εθνικό συμφέρον της χώρας και στην ηρεμία της περιοχής, να λυθεί ένα ζήτημα. Το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς με αριστοτεχνικές κινήσεις κάνει διαπραγματεύσεις κάτω από τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού.
Το κύριο κλίμα πιστεύω δεν καθορίζεται ούτε από τους ακραίους που είπατε της μιας πλευράς ή της άλλης, ούτε από τις επιστολές που κάποιοι τόλμησαν να στείλουν στον Υπουργό Εξωτερικών και να μιλάνε για τρεις σφαίρες και για διάφορα με απειλές και με εκφράσεις που είναι ανεπίτρεπτες όταν γίνεται χειρισμός με τόση ευαισθησία, με τόσο σεβασμό στο εθνικό συμφέρον, προκειμένου να λυθούν προβλήματα, τα οποία άλλοι τα δημιούργησαν. Άλλοι τα διατήρησαν και δυστυχώς αυτοί οι άλλοι -και αναφέρομαι κύρια στον κύριο Μητσοτάκη- που με καιροσκοπική τακτική κάθεται στη γωνία και περιμένει να επωφεληθεί από τα συλλαλητήρια τα οποία αυθόρμητα κάποιοι άνθρωποι οργανώνουν προκειμένου να εκφράσουν τις σεβαστές καθ’ όλα απόψεις τους.



Το κύριο κλίμα πιστεύω δεν θα διαμορφωθεί από ακραίες φωνές, δεν καθορίζεται από ακραίες φωνές. Και ξέρετε έχουν και ποινικές ευθύνες και αναζητούνται οι ποινικές ευθύνες κάποιων που στέλνουν τέτοιες επιστολές ή βγαίνουν δημόσια και μιλούν για σφαίρες. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία του τρελού, του φανατικού ή του ιδιόμορφου να βγαίνουν και να εκφράζονται μ’ αυτό τον τρόπο, να διεγείρουν μισαλλοδοξία και φανατισμό στις κρίσιμες στιγμές του έθνους.
Έχουμε κερδίσει με την συστηματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι με τις ακραίες φωνές. Οι ακραίες φωνές οδήγησαν σε τεράστια λάθη, σε τεράστιες τραγωδίες. Να θυμίσω 1897 και να θυμίσω και κάποιες άλλες περιπτώσεις και ποτέ δεν τον αντιμετώπισαν τον αντίπαλο οι ακραίες φωνές.
Δημοσιογράφος: Εγώ δεν θα διαφωνήσω μαζί σας… Αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει και ο Ρουβίκωνας, όπου πια δεν είναι ακτιβιστή ενέργεια το να λες ότι, ξέρεις κάτι, θα χυθεί αίμα και ούτε κινούνται στα όρια της νομιμότητας όπως έχετε δηλώσει κατά καιρούς.
Όταν έχεις μια τέτοια ανακοίνωση παραμονή ενός συλλαλητηρίου που προβλέπετε ότι θα είναι ογκώδες, θα έχει πολύ κόσμο, να λες ότι θα χυθεί αίμα ή να λες σ’ αυτό τον κόσμο ότι πήγαινε στο συλλαλητήριο με σφουγγαρόπανο ή αυτό το οποίο αναφέρεται στο κομματικό έντυπο του κυβερνόντος κόμματος, με το ναι και το όχι, όπου λέει μιλάει ότι το «όχι», αναφέρεται στην πατριδοκαπηλία, την μικροπολιτική, στον εθνικισμό, στην υπεκφυγή και ανευθυνότητα, στην ακροδεξιά και τον φασισμό, δηλαδή χαρακτηρίζοντας σχεδόν αυτούς τους ανθρώπους που θα πάνε με αυτά;
Και από την άλλη πλευρά το «ναι» που είναι στο εθνικό συμφέρον, στην δημοκρατία, στην εθνική γραμμή και την ευθύνη, στον πατριωτισμό και την συνεννόηση.
Δηλαδή αντιλαμβάνεστε ότι και αυτές οι τοποθετήσεις δυναμιτίζουν ή όπως για παράδειγμα διαβάζω στην «Εφημερίδα των Συντακτών» «οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου ασυντόνιστοι και συνομωσιολόγοι διχάζουν τον λαό», αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κόσμο όπου προσπαθεί να τον εκμεταλλευτεί, να το πω εγώ, η αντιπολίτευση; Αλλά να τον χτυπήσει και να εκμεταλλευτεί την κυβέρνηση.


Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να μιλήσω και εγώ κύριε Παπαδάκη σ’ όλα αυτά που λέτε. Κύριε Παπαδάκη συγνώμη, αλλά κάνατε ένα συνονθύλευμα απόψεων διαφορετικών πολιτικών χώρων, ανακατέψατε τις απόψεις της κυβέρνησης οι οποίες νομίζω ότι θα πρέπει να είναι σεβαστές, όπως σεβαστές είναι και οι απόψεις της κάθε πλευράς. Με τις απόψεις του Ρουβίκωνα και με τις απόψεις άλλων ακραίων, συγνώμη αλλά αυτό το συνονθύλευμα εγώ δεν το δέχομαι. Οι απόψεις της κυβέρνησης…
Δημοσιογράφος: Πώς το αντιμετωπίζετε όμως;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να μιλήσω, εάν μου επιτρέπεται. Οι απόψεις της κυβέρνησης είναι ότι έχουν κάθε δικαίωμα αυτοί οι άνθρωποι να διαδηλώνουν, έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν την άποψη τους, αλλά και η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι ο σωστός δρόμος για το εθνικό συμφέρον είναι αυτή την στιγμή η διαπραγμάτευση προκειμένου να φύγουμε από το τέλμα που έχει δημιουργηθεί με ευθύνες άλλων, εδώ και 20 χρόνια.
Δημοσιογράφος: Άλλο αυτό και άλλο να τους χαρακτηρίζεις όμως ακραίους και εθνικιστές.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα αυτό πάω να σας διευκρινίσω. Άλλο λοιπόν αυτή η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο οι ακραίες απόψεις, είτε προέρχονται από την ακροδεξιά πλευρά, είτε προέρχονται από τον οποιοδήποτε. Φυσικά έχουν ευθύνες όλοι και μια και αναφερθήκατε στον Ρουβίκωνα, οι ίδιοι λένε ότι έχουν πάνω από εκατό συλλήψεις για διάφορες πράξεις που έχουν κάνει.
Τώρα εάν τον έχει κάνει τον Ρουβίκωνα σημαία η Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Μητσοτάκης, ας κοιτάξει την πλάτη του ο κύριος Μητσοτάκης, ας κοιτάξει πώς αντιμετώπισε τα προβλήματα και των Εξαρχείων και τα άλλα προβλήματα υποβαθμισμένων περιοχών όπως η Δυτική Αττική επί εποχής του και μετά ας μιλήσει για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε εμείς αυτές τις υποβαθμισμένες περιοχές, που νομίζω έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση, χωρίς να έχουν εξαλειφθεί τα προβλήματα, γιατί τα προβλήματα τόσων ετών δεν εξαλείφονται σε δύο χρόνια.

Δημοσιογράφος: Πάντως έχουμε και την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της κυρίας Ξένου…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως.
Δημοσιογράφος: …μετά από την ανάρτηση αυτή. Μάλιστα έχουν προαναγγείλει και συγκεντρώσεις, λένε ότι θα βρισκόμαστε στον Άγιο Παντελεήμονα και ότι θα αμυνθούμε και θα… Δηλαδή είναι μια πολεμική ατμόσφαιρα. Εκεί θα πάρετε κάποια έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Παπαδάκη νομίζω και επιτρέψτε μου να εκφράσω και την δική μου πολιτική κριτική απέναντι σε αυτό που λέτε. Είναι λάθος να βάζουμε στη ζυγαριά από τη μια μεριά τα τεράστια προβλήματα τα οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και τα μικρά προβλήματα τα οποία δημιουργούνται κατά καιρούς από ορισμένους είτε ρίχνοντας προκηρύξεις, είτε εκφραζόμενοι με κάποιους ακραίους τρόπους, για τους οποίους έχει λόγο η Δικαιοσύνη. Δεν νομίζω να έχετε την εντύπωση ότι μπορεί να φυλάγεται κάθε δημόσιο κτίριο μην τυχόν και πάει κάποιος και ρίξει προκηρύξεις. Εδώ έχουμε τεράστια προβλήματα που…
Δημοσιογράφος: Δεν έχουμε και συλλήψεις όμως.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …Από τα οικονομικά μέχρι τα εθνικά και η Κυβέρνηση αυτή τολμά να αγγίζει τα προβλήματα και να προσπαθεί να τα λύσει. Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας και έχετε απέναντι σας μια Κυβέρνηση που προσπαθεί και όχι μια Κυβέρνηση που αδρανεί και κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, είτε λέγονται Εξάρχεια, είτε λέγονται εθνικά θέματα, όπως γινόταν επί εποχής Νέας Δημοκρατίας.
Δημοσιογράφος: Πάντως κύριε Υπουργέ, τα περί σχέσεων συγγενικών ή ήπιας αντιμετώπισης του Ρουβίκωνα δεν έρχονται μόνο από την αντιπολίτευση. Μέχρι προχθές ο κύριος Δημήτρης Καμμένος, βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κατηγόρησε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι συναλλάσσονται και ότι κοντά στις απόψεις του Ρουβίκωνα. Πιστεύω το έχετε ακούσει και το έχετε δει. Και το λέει ένας βουλευτής της συμπολίτευσης.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Παπαδάκη τα προβλήματα της χώρας, τα κύρια προβλήματα της χώρας ή τα προβλήματα γενικότερα έχουν ιεράρχηση, υπάρχουν προτεραιότητες και υπάρχουν και αποτελέσματα. Έχετε δει ποια είναι τα αποτελέσματα της Ελληνικής Αστυνομίας και της αντιμετώπισης του εγκλήματος και της παραβατικότητας. Έχει αναγνωριστεί από όλους ότι η πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στα θέματα ασφάλειας είναι σε σωστή κατεύθυνση, δεν έχουν μηδενιστεί τα προβλήματα και ποτέ δεν θα μηδενιστούν και υπάρχει και η αναγνώριση είτε από τους Ευρωπαίους, είτε από τους Αμερικανούς, ότι είμαστε η ασφαλέστερη χώρα.
Κάποιοι λοιπόν δεν θα πρέπει να παραβλέπουν όλες αυτές τις αναγνωρίσεις που έχουν έρθει από όλο τον κόσμο και δεν θα πρέπει να διογκώνουν προβλήματα σημειακά ή προβλήματα που δημιουργούνται από ορισμένες ακραίες ομάδες προκειμένου να δείξουν ότι υπάρχει ανασφάλεια.
Και αν θέλετε προχωράμε και σε άλλα θέματα για την τελευταία προσπάθεια που γίνεται από τον κύριο Μητσοτάκη να αναδείξει για άλλη μια φορά τα ζητήματα ασφάλειας. Έχει αποτύχει αρκετές φορές. Αυτή τη φορά πηγαίνει στα θέματα των Πανεπιστημίων. Υπαρκτά προβλήματα ως ένα σημείο.
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αλλά, άλλα προβλήματα. Να σας το αναδείξω εγώ το θέμα. Να σας προλάβω κατά κάποιο τρόπο αλλά αυτή τη στιγμή γίνεται μια μεγάλη μάχη διατήρησης της δημόσιας εικόνας και της ύπαρξης των δημοσίων πανεπιστημίων σε αντιπαράθεση με την προσπάθεια δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων και ξέρετε ποιος μπορεί να επωφεληθεί από μία τέτοια αλλαγή. Το συμφέρον της χώρας είναι ήσυχα, δημοκρατικά, σωστά λειτουργούντα πανεπιστήμια και εκεί καλούμε και την πανεπιστημιακή κοινότητα να συμβάλλει.
Δημοσιογράφος: Πάντως, υπάρχουν προβλήματα από ξένα σώματα, υπάρχουν από διακινητές ναρκωτικών, υπάρχουν προβλήματα, είναι υπαρκτά κύριε Υπουργέ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα σας τα έθεσα εγώ πρώτα. Υπάρχουν προβλήματα, δεν δημιουργήθηκαν φυσικά τώρα. Είναι προβλήματα που μπορεί να λυθούν με καλή συνεργασία πανεπιστημιακών, φοιτητών, ανθρώπων που έχουν πραγματικά δημοκρατική αντίληψη και κυβέρνησης και δεν είναι προβλήματα τα οποία μπορούν να επιλυθούν με κατάργηση των δημοσίων πανεπιστημίων.
Αυτή η λογική, πονάει κεφάλι - κόβουμε κεφάλι, προκειμένου να επωφεληθούν κάποιοι άλλοι, είτε στα πανεπιστήμια, είτε στις γύρω περιοχές από τα πανεπιστήμια, είναι μία νεοφιλελεύθερη αντίληψη, είναι μία αντίληψη που αφήνει την κυβέρνηση μακριά από τα ζητήματα αλλά αφήνει τις οικονομικές ελίτ να επωφελούνται. Και εμείς είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες καταστάσεις επίλυσης από μακριά. Εμείς αγγίζουμε τα προβλήματα.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ προηγουμένως, αν καταλάβαμε σωστά, δέχτηκε επιστολή ο Υπουργός Εξωτερικών, όπου του λένε ότι υπάρχουν τρεις σφαίρες για σένα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, αλήθεια είναι αυτό.
Δημοσιογράφος: Αυτό ακούγεται για πρώτη φορά. Δέχτηκε επιστολή ο κύριος Κοτζιάς, όπου του λένε ότι έχουμε τρεις σφαίρες έτοιμες για σένα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι κύριε Παπαδάκη, με απειλές γι’ αυτόν και την οικογένειά του. Νομίζω δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε πόσο επικίνδυνη είναι μία τέτοια αντίληψη, να στέλνουν κάποιοι επιστολές σε αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να λύσουν με έντιμο και αγωνιστικό τρόπο τα προβλήματα, γιατί δεν τους αρέσει ο τρόπος διαπραγμάτευσης. Εάν αρχίσουν τέτοιες πρακτικές, που δεν πρόκειται να τις αφήσουμε -θα λογοδοτήσουν πολύ σύντομα και προσπαθούμε να βρούμε στοιχεία γι’ αυτούς που έστειλαν την επιστολή- φαντάζεστε ότι πάμε σε καταστάσεις ζούγκλας.
Δημοσιογράφος: Αυτό συνέβη τις τελευταίες μέρες κύριε Υπουργέ;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, συνέβη χθες και ήδη έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές προκειμένου να βρουν κάποια άκρη γι’ αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να δυναμιτίσουν ένα κλίμα, να δυναμιτίσουν ακόμη και το κλίμα της ειρηνικής διαδήλωσης, το μεθαυριανό και να δημιουργήσουν φοβίες, τρόμο. Και αυτό καταλαβαίνετε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στα θεμέλια της δημοκρατίας.
Δημοσιογράφος: Πάντως, η επισήμανσή σας, η οποία σχολιάζεται από αρκετούς φίλους εδώ, γι’ αυτό βλέπετε και κατεβάζω και το κεφάλι για να δω τι λένε, είναι ότι μη μας χρεώσετε σε όλους ότι είμαστε ακραίοι, εθνικιστές.

Έχουμε δικαίωμα ως Έλληνες πατριώτες και μάλιστα η Αριστερά ήτανε πάντα μπροστά σε αγώνες. Μη ξεχνάμε και τα νιάτα μας κύριε Υπουργέ. Να σας θυμίσω τις κινητοποιήσεις που κάναμε, θυμόσαστε όταν φεύγαμε από το Γυμνάσιο Χαλανδρίου, που είμαστε μαζί, για να κατέβουμε στην Αθήνα για το Κυπριακό; Το θυμόσαστε; Εγώ σας θυμάμαι.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς. Όταν συζητάγαμε μαζί και όταν παίζαμε μπάσκετ μαζί. Αυτά θα τα συζητήσουμε άλλη ώρα.
Δημοσιογράφος: Ήταν καλύτερος από μένα στο μπάσκετ πάντως. Ήταν καλύτερος, να το ομολογήσω.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αθλούμασταν και οι δυο με τον ίδιο δυναμικό τρόπο.
Δημοσιογράφος: Πάντως κύριε Υπουργέ, θα πρέπει…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …κύριε Παπαδάκη, μακριά από μένα, συγνώμη σας διακόπτω, μακριά από μένα τέτοιες αντιλήψεις και μακριά από την Κυβέρνηση. Αντιλήψεις ταύτισης των ανθρώπων που έχουν διαφορετική άποψη και διαδηλώνουν με τους ανθρώπους που έχουν ακραίες απόψεις, ακροδεξιές απόψεις ή ενεργούν προβοκατόρικα. Καμία σχέση αυτοί που διαδηλώνουν ειρηνικά με αυτούς που προσπαθούν να τρομάξουν είτε Υπουργούς, είτε ανθρώπους διαφορετικής αντίληψης.
Δημοσιογράφος: Πάντως έχουμε τις δηλώσεις Ντιμιτρόφ, για να το επικαιροποιήσουμε λιγάκι, μόλις χθες παρουσία ενός αμίλητου Νίμιτς, με αμφίσημες δηλώσεις, ο οποίος τόνισε αυτά τα οποία ξεκαθάρισε ο κύριος Κοτζιάς ότι αποτελούν ουσιαστικά κόκκινες γραμμές και θα αναφέρονται στο Σύμφωνο το οποίο ετοιμάζει με μία ομάδα συνεργατών του για να το δώσει στον Νίμιτς και να πάει και στα Σκόπια.
Τι είπε λοιπόν ο Ντιμιτρόφ; Είμαστε Μακεδόνες, έχουμε Μακεδονική ταυτότητα, έχουμε Μακεδονική γλώσσα, δεν αλλάζουμε την ταυτότητά μας. Αυτό είναι το προοίμιο του Σκοπιανού Συντάγματος, είναι το σημείο στο οποίο αναφέρθηκε και ο κύριος Κοτζιάς και είπε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξει το προοίμιο και 2-3 άρθρα του Συντάγματός τους. Αυτός ξεκαθάρισε χθες και μάλιστα Κυβέρνηση – Αντιπολίτευση εκεί είναι μπετόν, ουσιαστικά δηλαδή δυναμίτισε την όποια προσπάθεια για λύση.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Παπαδάκη, στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης θα δούμε ανεβοκατεβάσματα, θα δούμε διαφορετικές όψεις, όμως δεν θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω τον άλφα ή βήτα γιατί ξέρετε στην διάρκεια της διαπραγμάτευσης η υπεύθυνη στάση όλων μας, βουλευτών, Υπουργών, οποιουδήποτε, είναι να μην λέει ο καθένας την άποψή του. Η άποψη εκφράζεται μέσω του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών και δεν πρέπει, είναι ανεύθυνο να λέει ο καθένας από μας την προσωπική του άποψη. Άρα η απάντηση σε αυτά που λέτε είναι η απάντηση που δίνεται από τον Πρωθυπουργό, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Υπουργό Εξωτερικών. Πρέπει θεσμικά να δουλέψουμε για να έχουμε σοβαρό αποτέλεσμα.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ στα ερωτήματα του κόσμου είναι αν την Κυριακή θα υπάρξουν μετατροπές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αν θα πραγματοποιηθεί το ντέρμπι Ολυμπιακός – ΑΕΚ; Αν δεν θα γίνει λόγω συλλαλητηρίου.
Δημοσιογράφος: Βέβαια δεν είσαστε, είναι αθλητικό καθαρά, αλλά για λόγους ασφαλείας. Αν θα κλείσουν το Μετρό Συντάγματος, Πανεπιστημίου, Ομόνοιας; Αν εσείς θα ζητήσετε να μην λειτουργήσουν κάποιοι σταθμοί του Μετρό ή επειδή υπάρχει και το ντέρμπι και θα υπάρχει αρκετός κόσμος και φανατισμός, μήπως ζητήσετε την αλλαγή του;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Με τα ως τώρα δεδομένα, το ντέρμπι θα γίνει κανονικά και οι διάφορες αλλαγές στην λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αφορούν μόνο την περιοχή, δηλαδή το Σύνταγμα και τη γύρω περιοχή που μπορεί να επηρεαστεί από τη συγκέντρωση του κόσμου.
Δημοσιογράφος: Άρα μάλλον δεν θα λειτουργήσουν οι σταθμοί.
Δημοσιογράφος: Άρα θα κλείσει ο σταθμός στο Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ομόνοια…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …για κάποιες ώρες, την ώρα που θα υπάρχει πολύς κόσμος, εάν χρειαστεί, είναι θέμα των Αστυνομικών Αρχών αυτό. Αν κρίνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, μπορεί και να μην κλείσει, θα το δουν οι Αστυνομικές Αρχές.
Δημοσιογράφος: Θα το αποφασίσετε την Κυριακή το πρωί για παράδειγμα ή θα το ξέρουμε αύριο, γιατί ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει πώς θα κατέβει στο κέντρο, έτσι δεν είναι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, το σχέδιο, το αστυνομικό σχέδιο ολοκληρώνεται σήμερα και επομένως έγκαιρα οι πολίτες θα το ξέρουν και η προσπάθεια φυσικά είναι να διευκολυνθούν οι πολίτες, οι οποίοι θέλουν να πάνε στο συλλαλητήριο, αλλά να μην δημιουργηθούν προβλήματα. Να το ξέρουν έγκαιρα οι πολίτες.
Δημοσιογράφος: Με την ευκαιρία που είσαστε εδώ λένε Παρασκευο-σαββατοκύριακο σχεδόν κάθε βδομάδα έχουμε τους κουκουλοφόρους και τις μολότοφ, τον Ρουβίκωνα, ο οποίος στην αρχή χαρακτηρίστηκαν ακτιβιστικές και ότι κινούνται στα όρια της νομιμότητας οι κινήσεις τους, οι οποίοι ανεξέλεγκτα μπαίνουν μέσα σε δημόσιες υπηρεσίες, έφτασαν μέχρι το γραφείου του Υπουργού Οικονομικών, είχαν μπει στη Βουλή, έχουν μπει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αντιμετωπίστηκαν με ήπιους τρόπους σε αντίθεση με έναν πολίτη ο οποίος μπορεί να διαμαρτύρεται για την μείωση του μισθού του, για την ανεργία, για την μείωση της σύνταξης του που εκεί υπάρχει η δυναμική αντιμετώπιση μετά από εντολή της Φυσικής και Πολιτικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Τι απαντάτε σ’ αυτό κύριε Υπουργέ;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Παπαδάκη, αφού θέλετε να πάμε σε δεύτερο γύρο συζήτησης για τον Ρουβίκωνα…
Δημοσιογράφος: Επειδή βλέπω τα μηνύματα, επειδή βλέπω τα μηνύματα γι’ αυτό, είναι ευκαιρία που σας έχουμε εδώ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, εντάξει δεν έχω καμία αντίρρηση. Μπορούμε να κάνουμε μια ολόκληρη εκπομπή για τον Ρουβίκωνα. Εγώ δεν θα αποφύγω την απάντηση. Η απάντηση είναι ότι δεν απαγορεύεται στα δημοκρατικά πολιτεύματα να ρίχνει κάποιος προκηρύξεις, δεν απαγορεύεται να διαμαρτύρεται…
Δημοσιογράφος: Όταν συνοδεύονται με απειλές όμως κύριε Υπουργέ;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Απαγορεύεται να σπάει, απαγορεύεται να κάνει άλλες ζημιές και γι αυτό έχουν υπάρξει οι συλλήψεις που έχουν υπάρξει και υπάρχει και η δικαιοσύνη, όπου χρειάζεται.
Εάν νομίζει κάποιος ότι πρέπει να φυλάμε κάθε δημόσιο κτήριο, κάθε τράπεζα, κάθε κτήριο που μπορεί να μπει κάποιος να διαμαρτυρηθεί, νομίζω πάμε σε υπερβολικές καταστάσεις και από την άλλη μεριά όμως θα ήθελα και εγώ να σας πάω στο θέμα της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, θα ήθελα να σας πάω στα κυκλώματα, τα οποία κάθε μέρα αποκαλύπτονται…
Δημοσιογράφος: Χαιρετίζουμε τις επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και θα ήθελα να σας πάω και στην ηρεμία που υπάρχει μετά από τα τόσα πολλά χρόνια συνεχούς σχεδόν ύπαρξης δακρυγόνων μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Ποια ήταν η κατάσταση τότε, ποια είναι η κατάσταση τώρα, πότε υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός στα δημοκρατικά δικαιώματα και πότε ο πολίτης εκφράζεται με μεγαλύτερη ελευθερία; Απόδειξη το μεθαυριανό συλλαλητήριο, το οποίο θα διαφυλαχτεί από την πλευρά μας και πιστεύω θα διαφυλαχτεί και από την πλευρά των διοργανωτών.
Δημοσιογράφος: Μας είπατε λοιπόν ότι έχουν ληφθεί όλα τα έκτακτα μέτρα, μας δώσατε και την είδηση ότι χτες έλαβε επιστολή απειλητική, ήταν λεκτική μόνο η απειλή ή συνοδεύονταν και από σφαίρες;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, όχι, δεν είχε σφαίρες μέσα ήταν μία επιστολή που έγραφε τρεις σφαίρες και τα λοιπά, απειλητική επιστολή και απαράδεκτη από κάθε πλευρά.
Δημοσιογράφος: Υπήρχε κάποια υπογραφή από κάτω; Κάποιο οποιοδήποτε;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, όχι δεν υπήρχε, ανώνυμη ήταν. Πιστεύω και οι άλλες πολιτικές πλευρές να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και να βγουν, όχι όπως καιροσκοπικά μέχρι τώρα κάθονται στην γωνία κάποιοι, να βγουν με παρρησία και να καταδείξουν τέτοιες ενέργειες, γιατί είναι προς το εθνικό συμφέρον να υπάρχει ήπιο κλίμα και έτσι καλύτερα θα μπορέσει η Κυβέρνηση να διαχειριστεί το εθνικό θέμα, τη διαπραγμάτευση και τα ζητήματα τα καθημερινά που υπάρχουν. Γιατί δεν υπάρχει δυστυχώς στην περιοχή μας μόνο το θέμα της προς βορά χώρας, υπάρχουν δυστυχώς και πολλά άλλα και πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή μας που προσπαθούμε να κρατήσουμε σε όσο το δυνατό καλύτερο επίπεδο.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε γι’ αυτή την συνομιλία.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ ευχαριστώ κύριε Παπαδάκη.

Δημοσιογράφος: Ελπίζουμε να παν όλα καλά την Κυριακή και όπως είπατε και εσείς, έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός να διαμαρτυρηθεί ήρεμα και ειρηνικά, χωρίς να χαρακτηριστεί και εγώ μένω σ’ αυτό που είπα και το θεωρώ σημαντικό, γιατί θα πρέπει να το πούμε, ουέ και αλλοίμονο εάν χαρίσετε εκατό, διακόσιες, τριακόσιες, πεντακόσιες, ένα εκατομμύριο κόσμο που θα συγκεντρωθεί σε ακραίες φωνές που λιγοστές μπορεί να υπάρξουν.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η ακροδεξιά ποτέ δεν υπεράσπισε τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη.
Δημοσιογράφος: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ, να σας ευχαριστήσουμε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης