Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

2.3.18

Δ. Τζανακόπουλος: Απολύτως τυπικό το θέμα των Ελλήνων αξιωματικών

Δ. Τζανακόπουλος: Απολύτως τυπικό το θέμα των Ελλήνων αξιωματικών


«Συνομωσιολογικά, κατασκοπευτικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τα περί διαπραγματεύσεων για την επιστροφή στην Ελλάδα των δύο Ελλήνων αξιωματικών από την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας το θέμα απολύτως τυπικό.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ.Τζανακόπουλος είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η κυβέρνηση, το περιστατικό το θέμα «προέκυψε από λάθος. Αυτό το οποίο έγινε είναι ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, οι δύο Έλληνες βγήκαν από το δρομολόγιό τους και βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές» είπε ο κ. Τζανακόπουλος. Προσέθεσε δε, ότι οι νομικές διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται είναι τυπικές, αφορούν μία δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα η οποία θα ολοκληρωθεί και «αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα μας».

«Από τη στιγμή που οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε σύλληψη, πρέπει να ακολουθηθεί ο νόμος» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ενημέρωση του κυβερνητικού  εκπροσώπου  Δημήτρη Τζανακόπουλου για τα υπόλοιπα θέματα

Σχετικά με τα περιστατικά βίας που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «το φαινόμενο της μητροπολιτικής βίας δεν είναι καινούργιο». Ωστόσο, η «κυβέρνηση προσπαθεί με σύνεση και υπευθυνότητα να εγγυηθεί την ασφάλεια».

Διαβεβαίωσε δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού. Είπε ότι είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς της κυβέρνησης, εξήρε μάλιστα την αποτελεσματικότητά του στο οργανωμένο έγκλημα και χαρακτήρισε «αστεία» την αντιπολίτευση «να ζητά κάθε λίγο και λιγάκι, παραιτήσεις υπουργών», προτρέποντάς την να καταθέσει πρόταση μομφής. «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το δόγμα «νόμος και τάξη» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ΝΔ λειτουργεί με ακροδεξιά ρητορική στα εθνικά θέματα, με σκληρή πολιτική στην ασφάλεια και ακραίο νεοφιλελευθερισμό που στοχεύει στην συντριβή της εργασίας. «Διαφωνούμε και στα τρία» είπε, τονίζοντας ότι υπάρχει «χαώδης διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το άσυλο, με αφορμή έκνομα περιστατικά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «το άσυλο υπάρχει για να προστατεύει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες» και «είναι απολύτως επαρκές».

Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα, επανέλαβε ότι για να υπάρξει μία αποδεκτή και βιώσιμη λύση πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν καλή θέληση και να επιδιώκουν τη συνεννόηση και τη συνεργασία, τονίζοντας ότι «στη βάση αυτού του πλαισίου μπορεί να βρεθεί λύση».

Σχετικά με τις αναφορές του πρώην επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, αλλά και του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, περί επιβάρυνσης του κόστους για την ελληνική οικονομία και αναγκαιότητας για προληπτική πιστοληπτική γραμμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ιδιοτέλεια» και τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να ανακάμψει χωρίς προληπτική πιστοληπτική γραμμή.

Όπως είπε, (ο κ. Βίζερ) «τοποθετήθηκε περισσότερο ως πολιτικός και λιγότερο ως τεχνοκράτης» και απέδωσε «ιδιοτέλεια» στην τοποθέτησή του, σημειώνοντας ότι το ίδιο ισχύει και για τις τοποθετήσεις για προληπτική γραμμή, κάνοντας λόγο για «αυθαίρετη κατασκευή» που χρησιμοποιήθηκε «με όρους πολιτικής σκοπιμότητας».

Στο σημείο αυτό, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών , περί χρέους, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «υπάρχει σύγχυση στη ΝΔ και στον κ. Μητσοτάκη». Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κάνει «συζήτηση περί διαγραμμάτων» ενώ «η πολιτική και οικονομική της αντίληψη έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί στην καταστροφή». Επισήμανε δε, ότι στόχος είναι να οικοδομηθεί ένα οικονομικό μοντέλο που δεν θα βασίζεται στη μείωση των μισθών και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Για την επίμαχη διάταξη που οδήγησε σε παραίτηση την πρώην υπουργό, Ράνια Αντωνοπούλου, είπε ότι θα καταργηθεί άμεσα, και προσέθεσε ότι ο αρμόδιος, τότε, υπουργός, ο κ. Μαρδας, παραδέχεται ότι υπήρξε (σσ η διάταξη) μία λανθασμένη επιλογή.

Για τη νέα υπόθεση διαφθοράς που αφορά στα έργα του μετρό και γνωστοποιήθηκε από τις γερμανικές προς τις ελληνικές αρχές, ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε, ερωτηθείς σχετικά, ότι εφόσον διαβιβαστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα γίνουν οι θεσμικές κινήσεις για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Για τη θέση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, με αφορμή το «πράσινο φως» που δόθηκε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την διαβίβαση προσωπικών δεδομένων προς τις αμερικανικές αρχές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η δουλειά της επιτροπής προανακριτής εξέτασης δεν μπορεί να καθορίζεται από παρεμβάσεις και πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα εξετάσει τη δικογραφία και βάσει των ερωτημάτων που θα προκύψουν θα αποφασίσει πώς θα κινηθεί.

Σε σχόλιο, τέλος, που του ζητήθηκε σχετικά με τον διορισμό στενού συνεργάτη τού αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας και τα προσόντα του εν λόγω συνεργάτη του υπουργού, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ο κ. Πολάκης επέλεξε στέλεχος που απολαύει της εμπιστοσύνης του, ο οποίος προηγουμένως είχε μία επιχείρηση» και προσέθεσε ότι «είχαμε μέχρι και πρωθυπουργό που διαφήμιζε πιτσαρία».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης