Ν. Παππάς: Πρωτοβουλία για προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών
Την πρωτοβουλία για την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών (επενδυτικός νόμος), καθώς και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), παρουσίασαν ο αρμόδιος υπουργός ΨΗΠΤΕ Ν. Παππάς και ο γγ Ενημέρωσης Λ. Κρέτσος στους πρέσβεις Γερμανίας, Βρετανίας, ΗΠΑ, Σουηδίας και σε θεσμικούς εκπροσώπους άλλων χωρών.
Ο υπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα τελευταία βήματα εξόδου από την κρίση και θα αποδείξει ότι μπορεί ξανά να σταθεί στα πόδια της. Υπό αυτό το πρίσμα -συνέχισε ο Ν. Παππάς- έχουμε ξεκινήσει και στο υπουργείο ΨΗΠΤΕ και έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία που θα βοηθήσουν στη στήριξη του οπτικοακουστικού τομέα, ενός κλάδου, «ο οποίος έχει σημαντική ανταποδοτικότητα». Η οπτικοακουστική βιομηχανία έχει τεράστιες δυνατότητες, συνέχισε ο υπουργός, και η Ελλάδα διαθέτει ένα υπέροχο φυσικό πλατό, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε υπέροχες παραγωγές υψηλού επιπέδου. Ο Ν. Παππάς σημείωσε επίσης ότι έχουν ήδη εκταμιευθεί 75 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των οπτικοαακουστικών παραγωγών. Ο σχετικός νόμος θα λειτουργήσει ως όχημα που αποδεικνύει ότι η χώρα πηγαίνει καλύτερα, καθώς και τις αμέτρητες δυνατότητες που διαθέτει, υπογράμμισε κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Παππάς.
Ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λ. Κρέτσος, δήλωσε με τη σειρά του χαρούμενος για τη σημερινή μέρα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα εκτός από φιλόξενη χώρα, διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που της ανοίγονται από την οπτικοακουστική βιομηχανία. Σημείωσε ότι είναι μια σημαντική ευκαιρία για συνεργασίες μεταξύ των χωρών στο πλαίσιο των οπτικοακουστικών παραγωγών, κάνοντας λόγο για τομέα ο οποίος αναπτύσσεται ραγδαία σε πολλά επίπεδα. Ο Λ. Κρέτσος αναλύοντας τις διαδικασίες που θα απαιτούνται για τη στήριξη μιας οπτικοακουστικής παραγωγής, σημείωσε ότι αυτές είναι σε fast track πλαίσιο, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και με άμεση χρηματοδότηση για μικρές ή μεγάλες παραγωγές. Ο νόμος εμπεριέχει όλους, σημείωσε και υπογράμμισε ότι δεν θα εξαιρεθεί κανένας κλάδος (κινούμενα σχέδια, ντοκιμαντέρ, τηλεόραση κλπ). «Θέλουμε και μπορούμε να παράξουμε υπέροχες ιστορίες» τόνισε ο γγ.
Ο ΕΚΟΜΕ Α.Ε. (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) είναι ο Οργανισμός ο οποίος θα λειτουργήσει ως ομπρέλα για όλα αυτά.
Μιλώντας στην παρουσίαση, ο πρόεδρός του, Π. Κουάνης, σημείωσε: «Μιλάμε για fast track διαδικασίες με χρονοδιάγραμμα 45 ημερών για την έγκριση μιας παραγωγής, χωρίς γραφειοκρατία, ηλεκτρονικά και με άμεσα χρηματοδότηση των παραγωγών». Χαρακτήρισε την παρουσίαση του ΕΚΟΜΕ «σημαντική χρονική στιγμή για την Ελλάδα», λέγοντας ότι το σχέδιο στήριξης των οπτικοακουστικών παραγωγών είναι σημαντικό για την οικονομία της χώρας με αντίκτυπο σε πολλούς τομείς. Ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ είπε ακόμη ότι ο Οργανισμός θα προωθήσει κάθε είδους συνεργασίες, εκπαιδευτικές ενέργειες και δράσεις, ενώ ευχαρίστησε τον υπουργό ΨΗΠΤΕ για την πρωτοβουλία και τις άμεσες ενέργειες για την προώθηση όλων των απαιτούμενων δράσεων.
Μετά την παρουσίαση, οι πρέσβεις και οι εκπρόσωποι των ξένων χωρών ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΕΚΟΜΕ και αντήλλαξαν απόψεις με τον υπουργό και τα στελέχη του υπουργείου.