Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

2.3.18

Τα δυνατά σημεία και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο ΕΦΚΑ

Τα δυνατά σημεία και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο ΕΦΚΑ


Η αποστολή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), τα δυνατά σημεία του, καθώς και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, περιγράφονται στο στρατηγικό σχέδιο 2018-2020 του φορέα.
Ο ΕΦΚΑ συστήθηκε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με το Ν. 4387/16, (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα-ν. 4445/2016) και εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Διοικητής του ΕΦΚΑ ανέλαβε ο Αθανάσιος Μπακαλέξης, την 1η Ιανουαρίου 2017. Αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο φορέα κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας και το μοναδικό φορέα κύριας ασφάλισης. Από την 1η Ιανουαρίου 2017, οπότε και αρχίζει η λειτουργία του, εντάσσονται σε αυτόν αυτοδίκαια οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης, των οποίων ο ΕΦΚΑ καθίσταται εφεξής καθολικός διάδοχος:
  • Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων?Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)
  • Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ)
  • Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ)
  • Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)
  • Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), εκτός του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας
  • Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), συμπεριλαμβανομένου του Κεφαλαίου Δυτών και του Κεφαλαίου Ανεργίας-Ασθενείας Ναυτικών (ΚΑΑΝ)
  • Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ)
  • Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ)
Το ΝΑΤ και ο ΟΓΑ διατηρούν την αυτοτελή νομική τους οντότητα για την άσκηση των μη ασφαλιστικών αρμοδιοτήτων τους.
Επίσης, μεταφέρεται και υπάγεται στον ΕΦΚΑ το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλισμένων Οφειλών (ΚΕΑΟ) με λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης