Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

25.4.18

Δ. Τζανακόπουλος: Ζητάμε πειστικές απαντήσεις από τον Κ. Μητσοτάκη για την off shore

Δ. Τζανακόπουλος: Ζητάμε πειστικές απαντήσεις από τον Κ. Μητσοτάκη για την off shore


Με σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ενέργεια, αλλά και με την offshore με την οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, συνδέεται η σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τα όσα δημοσιεύθηκαν για τις φρεγάτες, διαβεβαίωσε δε, ότι «δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία. Αντιθέτως υπάρχουν διερευνητικές συζητήσεις, οποίες, εφόσον καταλήξουν, θα ενημερώσουμε αρμοδίως, τόσο το ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα» που θα λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις.
Είπε ακόμα, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας και αυτό δεν σημαίνει, ότι με την συγκυρία της όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων «θα προβούμε σε ράλι εξοπλισμών».
Όπως είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, κατά τη συνομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον κ. Μακρόν συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας μας και παρέπεμψε στην ενημέρωση που έγινε από τον υπουργό Άμυνας.
Ωστόσο, ανέφερε, ότι θα συζητηθούν οι όποιες προτάσεις για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Προσέθεσε επίσης, ότι η αλλαγή πλεύσης του Ερντογάν για ειρηνική λύση των διαφορών μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των σχέσεων.
Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα «ρήγμα» μεταξύ του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου και του αναπληρωτή υπουργού, Φώτη Κουβέλη, όπως «δεν υπάρχει κανένα ρήγμα» και μεταξύ του πρωθυπουργού με τον κ. Κουβέλη ή τον κ. Καμμένο.

Συνάντηση Κοτζιά-Δημητρόφ-Νίμιτς
Ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση των κκ Κοτζιά, Δημητρόφ και Νίμιτς, σχετικά με τις προσδοκίες της κυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, η οποία «έχει φτάσει στο μέσον της γέφυρας και αυτή τη στιγμή είναι η ώρα και για την ΠΓΔΜ να κάνει τα απαραίτητα βήματα, ώστε να φτάσουμε σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Οικονομία
Σε ό, τι αφορά την οικονομία, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μία συνολική συμφωνία στις 21 Ιουνίου 2018, χαρακτηρίζοντάς τον «ένα ρεαλιστικό στόχο» και «αν απομείνουν κάποιες "ουρές" δεν είναι απολύτως απίθανο να χρειαστεί ένα άλλο Eurogroup, το οποίο θα σφραγίζει την τελική συμφωνία μεταξύ όλων των μερών».
Για το ενδεχόμενο να γίνει η έξοδος από το μνημόνιο νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η έξοδος καθορίζεται από την ημερομηνία λήξης του προγράμματος, που είναι στις 20 Αυγούστου 2018, ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε καθεστώς προγράμματος, «θα έχει πατήσει ξανά στα πόδια της» και θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί το χρέος της απευθείας από τις αγορές». Και προσέθεσε, «ουσιαστικά η λήξη του προγράμματος γίνεται με την τελευταία εκταμίευση της δόσης» και την τελική συμφωνία που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες της εξόδου.
Αναφορικά με τη μείωση των συντάξεων από το 2019, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί, που σημαίνει ότι στο τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να έχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. «Αυτό έχει επιτευχθεί και μάλιστα για δύο συνεχόμενα χρόνια, και το 2016 και το 2017». «Το ζήτημα των μέτρων του 2019 σχετίζεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ» είπε και συμπλήρωσε ότι η συζήτηση εξαρτάται από μία σειρά παραμέτρων «που αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε».
Επισήμανε δε, ότι για την εξουδετέρωση του μέτρου των συντάξεων, στο νόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, υπάρχουν τα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν για να έχουμε μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε χαρακτηριστικά ότι «εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετέχει, αυτό για εμάς δεν και το τέλος του κόσμου, ούτε θεωρούμε ότι μπορεί να επηρεάσει την αξιοπιστία της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».
Επίσης, για την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ, είπε ότι οι συνομιλίες θα αφορούν κυρίως την έξοδο από το πρόγραμμα, ωστόσο, όπως είπε, η ατζέντα θα είναι πολύ πιο πλούσια.

Απολύτως ανακριβή τα στοιχεία του κ. Βρούτση
Απαντώντας στη ΝΔ και συγκεκριμένα στα στοιχεία που δημοσίευσε ο Γιάννης Βρούτσης, είπε ότι η υπεραπόδοση δεν οφείλεται σε φορολογικά έσοδα, αλλά σχετίζεται με την καλύτερη απόδοση στον ΕΦΚΑ. Έκανε λόγο για μείωση της ανεργίας, πέραν του αναμενόμενου, που αύξησε τις εισπράξεις από εισφορές, στις χαμηλότερες εισφορές που καταβάλει το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε μείωση των εκκρεμών συντάξεων.
Χαρακτήρισε «απολύτως ανακριβή» τα στοιχεία που παρουσίασε ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ διότι: 1) οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι 75.000 και όχι 100.000 όπως είπε ο κ. Βρούτσης, ενώ είχε αφήσει απλήρωτες στις 31/12/2014, 165.000 συντάξεις. Το ποσό στη σημερινή κατάσταση είναι 300 εκατ. ευρώ ενώ επί υπουργίας του κ. Βρούτση ήταν 1 δισ. ευρώ. 2) Οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις είναι σήμερα 100.000, ενώ ο κ. Βρούτσης ισχυρίζεται ότι είναι 120.000, με κόστος περίπου 282 εκατ. ευρώ, ενώ ο υπουργός Εργασίας της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου είχε αφήσει περίπου 154.000 απλήρωτες επικουρικές συντάξεις, με κόστος 500 εκατ. ευρώ. Επίσης, όπως είπε, τα εφάπαξ σήμερα είναι 36.000, ενώ ο κ. Βρούτσης άφησε απλήρωτα 63.500 εφάπαξ. «Η πραγματικότητα μιλά από μόνη της και για την αξιοπιστία και την ακρίβεια των αριθμών τους οποίους επικαλείται ο πρώην υπουργός» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Έλληνες στριατιωτικοί
Σε ερώτηση σχετικά με τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αξιοποιεί πολιτικά το ζήτημα. Προσέθεσε, επίσης, ότι το θέμα της ανταλλαγής με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που τέθηκε από την πλευρά της γείτονος, «κείται πλέον, πέραν των ορίων της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου».
Ξεκαθάρισε δε σχετικά με τους οκτώ Τούρκους, ερωτηθείς σχετικά, ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ουδέποτε είπε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι θα τους στείλει πίσω στην Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι κατά την συνομιλία των δύο ανδρών, ο κ. Τσίπρας μετέφερε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι «όσοι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας» και υπενθύμισε τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων που απαγορεύουν την έξοδο των Τούρκων στρατιωτικών, καθώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα δικαιώματά τους θα τηρηθούν. «Για εμάς το συγκεκριμένο ζήτημα είναι απολύτως σαφές και καθαρό» είπε.

Νομοσχέδιο για την αναδοχή
Η θέση της κυβέρνησης για το θέμα της αναδοχής «είναι καθαρή και δεν πρόκειται να αλλάξει, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι δεν θα εισαχθεί απολύτως καμία διάκριση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού για τη διαδικασία της αναδοχής. Όπως είπε, η σημερινή κυβέρνηση είναι απολύτως πιστή στις αξίες που διέπουν τη σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις, που κατά καιρούς έχουν ισχυριστεί ότι βρίσκονται στο νεοφιλελεύθερο φάσμα.
Όσον αφορά στις διαφορετικές απόψεις, είπε ότι είναι θεμιτές, «αρκεί να μην εκφεύγουν ενός ορισμένου ορίου και να μην υπάρχουν προσβολές σε συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, να μην υπάρχουν επιχειρήματα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στην Ευρώπη του 2018». Για τις ενστάσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και τοποθετούμενος περί κομματικής πειθαρχίας, είπε ότι «δεν έχει νόημα να εκδιώκουμε όποιον έχει διαφορετική άποψη, αλλά είναι προτιμότερο να πείσουμε». Σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η κυβέρνηση, τόσο για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των υπολοίπων κομμάτων, είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Ρουβίκωνας
Για την εκτίμηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κυρίτση, ότι ο Ρουβίκωνας είναι μία ακτιβιστική οργάνωση, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σχολίασε ότι «είναι μία αντιεξουσιαστική ομάδα η οποία κάνει ακτιβιστικές ενέργειες, οι οποίες όταν βρίσκονται πέραν των ορίων του ποινικού κώδικα, αντιμετωπίζονται ανάλογα».

Novartis
Αναφορικά με την υπόθεση Novartis, είπε ότι η ΝΔ και στελέχη του Κινήματος Αλλαγής θέλησαν να βάλουν εμπόδια στη διερεύνηση. Υπογράμμισε ότι εμπόδιο θα ήταν αν η Επιτροπή αποφάσιζε ότι έχει αρμοδιότητα, διότι θα εφαρμοζόταν ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και τα αδικήματα θα θεωρούντο παραγεγραμμένα, «επομένως δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να συνεχιστεί η διερεύνηση», και ως εκ τούτου χαρακτήρισε παραπλανητικές τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης