Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

13.6.18

Ν. Κοτζιάς: Με τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ μπαίνει τέλος στον αλυτρωτισμό

Ν. Κοτζιάς: Με τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ μπαίνει τέλος στον αλυτρωτισμό


Η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, αλλά και μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς επίσης και περιφερειακά θέματα όπως τα Βαλκάνια, το Κυπριακό, οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η κατάσταση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.
Κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως φέτος είναι μια σημαντική χρονιά γιατί έχουμε τα 190 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων και σημείωσε: «Μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας μας, ο Καποδίστριας, ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, και η επίσκεψή μου είναι στα πλαίσια του Συμφώνου Φιλίας που έχουμε και που συμπληρώνει τα 25 χρόνια».
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στάση της στο Κυπριακό, με τον κ. Λαβρόφ να σημειώνει ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της καθολικής λύσης που θα συναντά τα συμφέροντα όλων των πλευρών.
Αναφορικά με τις σχέσεις Ρωσίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι «κάναμε σκέψεις και πρέπει να κάνουμε περισσότερες για το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα, να ξεπεράσουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις που υπάρχουν σε σειρά περιφερειακών και διεθνών οργανισμών».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη μνεία στους Έλληνες της Μαριούπολης. «Ξέρετε ότι στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαριούπολης υπάρχουν 160.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες που έχουν αιώνες παρουσία εκεί, και άρα μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα» διαμήνυσε ο κ. Κοτζιάς.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Συρία και το Ιράκ, ο κ. Κοτζιάς κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά είναι μια χώρα που νιώθει τις επιπτώσεις των γεγονότων στην περιοχή, και υπογράμμισε την ανάγκη σταθεροποίησής της για ένα καλύτερο μέλλον. Στη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε μάλιστα στις σχετικές με την περιοχή πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική διπλωματία.
Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσων τουριστών που θα επισκεφτούν την Ελλάδα μετά από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ευχήθηκε ένα επιτυχημένο παγκόσμιο πρωτάθλημα και συμπλήρωσε πως «αφού η Ελλάδα δεν είναι στους τελικούς, εύχομαι να πάρετε εσείς το πρωτάθλημα».
Περαιτέρω, ανακοινώθηκε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί τον Σεπτέμβριο την Ελλάδα για την προετοιμασία της συνάντησης στη Μόσχα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.
«Η Ρωσία πάντα τασσόταν υπέρ της εξεύρεσης συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ, χωρίς έξωθεν παρέμβαση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης