Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

18.10.18

Κεντρικός πολιτικός στόχος πρωθυπουργού και κυβέρνησης να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών

Κεντρικός πολιτικός στόχος πρωθυπουργού και κυβέρνησης να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών


Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κεντρικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ούτε εκβιάζεται ούτε εκβιάζει και υπογράμμισε ότι «ποτέ δεν μπήκε δίλημμα Κοτζιάς ή Καμμένος».
Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει πολύ συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση και πολιτικό στόχο και αυτός είναι να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. «Είναι η κεντρική πολιτική πρόκληση και ο κεντρικός πολιτικός στόχος του πρωθυπουργού και του συνόλου της κυβέρνησης», είπε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν σαφές: ότι δεν θα επιτρέψει ούτε και την ασυνείδητη πρόκληση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, ούτε θα ανεχθεί οποιαδήποτε διγλωσσία από εδώ και στο εξής. Επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πορεύεται με ενότητα, με ενιαίο πολιτικό λόγο, για να υλοποιήσει τους πολιτικούς στόχους τους οποίους έχει θέσει, για την μετά το μνημόνιο εποχή.
Σε ό,τι αφορά τη στάση του κυβερνητικού εταίρου, ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, να μη ζητά από κανένα να αλλάξει την άποψή του και τόνισε ότι η συνολικά αποφασισμένη τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι η στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών - και γι' αυτό ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών. Ώστε να καταδείξει ότι «για εμάς είναι ένας κεντρικός πολιτικός στόχος και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, θα συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε αφού πληρωθούν οι τυπικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ίδια [σ.σ.: η συμφωνία] στη γειτονική χώρα, δηλαδή η αναθεώρηση του Συντάγματος, η συμφωνία να κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο και να τεθεί τελικά σε ισχύ».
Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός -ο οποίος είναι και ο πρωτεργάτης, ο αρχιτέκτονας, ο άνθρωπος που μπήκε μπροστά για να μπορέσουμε να φτάσουμε στη Συμφωνία των Πρεσπών, με την τεράστια, με τη θεμελιώδη συμβολή του Νίκου Κοτζιά, αυτό δεν το αρνείται κανείς είπε ο Δ. Τζανακόπουλος- έδωσε χθες σαφές μήνυμα και σαφή κατεύθυνση για την ελληνική κυβέρνηση: η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο είναι ζωντανή, αλλά αποτελεί κεντρικό πολιτικό στόχο για εμάς και πρόσθεσε: «Η παραίτηση του κ. Κοτζιά για μένα είναι πολιτικά πλήρως ακατανόητη».
Σε ό,τι αφορά τις αιχμές που υπήρξαν εναντίον του τέως υπουργού Εξωτερικών σχετικά με διαχείριση κονδυλίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε ποτέ καμία σκιά ως προς την ηθική ακεραιότητα του Νίκου Κοτζιά».
Είπε ότι η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, κινήθηκε γύρω από τον άξονα της κατεύθυνσης της κυβέρνησης, είχε όμως και ένα χαρακτήρα δέσμευσης όλων ότι δεν θα συμπλεύσουν, σε καμία περίπτωση, με τη ΝΔ και την ακροδεξιά, στην προσπάθειά τους να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στη χώρα, κάτι που, όπως είπε, έγινε απολύτως δεκτό, ομοφώνως από το υπουργικό συμβούλιο.
«Γι' αυτό λέω ότι δεν υφίσταται σαφής, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό, πολιτικός λόγος για την παραίτηση του κ. Κοτζιά». «Με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη συμφωνία των Πρεσπών» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και επειδή «δεν τέθηκε ποτέ δίλημμα Κοτζιάς ή Καμμένος», «για μένα είναι πολιτικά μη ερμηνεύσιμη αυτή η παραίτηση του κ. Κοτζιά».
Διαβεβαίωσε δε, ότι δεν υπήρξε ποτέ αντίθεση μεταξύ των θέσεων του πρωθυπουργού με τον τέως υπουργό, αλλά αντιθέτως, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής πορεύτηκαν μαζί και με δεδομένη την προσήλωση της κυβέρνησης στη Συμφωνία των Πρεσπών, «ο κ. Κοτζιάς θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε».
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο κ. Ζάεφ κάνει μία αξιομνημόνευτη προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται. Όπως σημείωσε, αν δεν το καταφέρει, «εμείς έχουμε στείλει πολύ σαφές μήνυμα στην γειτονική χώρα, ότι δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα λύσης, δεν υπάρχει τρίτος δρόμος. Ο μοναδικός δρόμος είναι η θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών» και συμπλήρωσε ότι οι πολίτες της γείτονος πρέπει να αποφασίσουν τον τρόπο που θέλουν να πορευθούν στον 21ο αιώνα. Πρόσθεσε επίσης ότι και ο κ. Ζάεφ και ο κ. Τσίπρας θα κάνουν ό, τι περνά από το χέρι τους για να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία.
Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο ελληνικό Κοινοβούλιο, υπάρχουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για την κύρωση της συμφωνίας, όταν θα έρθει, και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι μέχρι τις αρχές της άνοιξης, τις αρχές Μάρτη, θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και στη γειτονική χώρα, ακόμα και στο κακό σενάριο». Σε ό, τι αφορά τη στάση του κ. Καμμένου, ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του υπουργού Άμυνας ότι δεν θα συμπλεύσει με τη ΝΔ σε πρόταση δυσπιστίας, αλλά σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους συνταξιούχους»
Εξάλλου, σχετικά με το ζήτημα των συντάξεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής τους και είπε «με μεγάλη βεβαιότητα, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» και ανέφερε ότι, περίπου, στις αρχές Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου.
Σχολιάζοντας την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας και την κριτική που άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά πραγματικά γεγονότα για να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα που δεν υπάρχει και τόνισε ότι, αντί της γραμμής της συνεπούς φιλελεύθερης πολιτικής, έχει παραδώσει τα «ιδεολογικά κλειδιά» στην ακροδεξιά πτέρυγα.
Αναφορικά με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, είπε ότι εν τη ρύμη του λόγου ειπώθηκαν πράγματα που μπορεί να μην αντανακλούν την πραγματικότητα, τονίζοντας ότι ο κ. Πολάκης έχει αποδείξει ότι μάχεται το παραθεσμικό σύστημα εξουσίας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης