Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

21.12.18

Αλ. Βούτσιτς: Η Συμφωνία των Πρεσπών καθιστά «γέφυρα» την ΠΓΔΜ μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας

Αλ. Βούτσιτς: Η Συμφωνία των Πρεσπών καθιστά «γέφυρα» την ΠΓΔΜ μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας


«Για τη Σερβία η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ θα ήταν πολύ χρήσιμη διότι η χώρα αυτή (η ΠΓΔΜ) θα αποτελούσε τη γέφυρα μεταξύ των χωρών μας, δεν θα υπάρχει πια τείχος και αυτό θα σήμαινε ότι οι δύο χώρες μας και οι λαοί μας θα συνδεθούν ακόμα περισσότερο», τόνισε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε σήμερα, στο Βελιγράδι, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας.
«Αυτό», σημείωσε ο κ. Βούτσιτς, «δεν είναι καθόλου εύκολο κι εμείς δεν θέλουμε να αναμειγνυόμαστε στα εσωτερικά σας θέματα, θέλουμε όμως να υποδείξουμε με την κοινή δήλωση και στάση μας ότι πρόκειται για μια πορεία που η Σερβία εξ ολοκλήρου υποστηρίζει».
Ο Σέρβος Πρόεδρος είπε πως έθεσε στον Έλληνα πρωθυπουργό το θέμα της δημιουργίας στρατού στο Κόσοβο, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο «αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο» αλλά και την αύξηση των δασμών κατά 100% από την πλευρά της Πρίστινας στο Βελιγράδι. «Αυτό είναι παράλογο στον 21ο αιώνα, όταν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίου και εμπορευμάτων και αυτό έχει εμποδίσει και τις εμπορικές συναλλαγές με το Κόσοβο και δυσχεραίνει την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα και τον κ. Τσίπρα προσωπικά για «τη βοήθεια που προσφέρετε στη διατήρηση της εθνικής ακεραιότητας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας επειδή καταλαβαίνετε πολύ καλά τη στάση και τη θέση της χώρας μας» αλλά και την ελληνική στήριξη «σε όλα τα fora της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας μας».
Υπογράμμισε, επίσης, πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχει σημειωθεί άνοδος στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές που εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ (10,7% στις εισαγωγές από Ελλάδα και 10% στις εξαγωγές), ενώ σημείωσε πως συζητήθηκε και η προοπτική ενίσχυσης των διμερών εμπορικών και οικονομικών εν γένει συναλλαγών.
Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομών, ο κ. Βούτσιτς ανέφερε πως ολοκληρώνεται ο άξονας 10 στο νότιο τμήμα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόοδος και στο μείζον ζήτημα της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκοπίων- Βελιγραδίου.
Ένα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε ήταν αυτό των εξελίξεων στον ψηφιακό τομέα που είναι πολύ σημαντικός, όπως τόνισε ο κ. Βούτσιτς, επισημαίνοντας πως εξετάζεται ο τρόπος μείωσης των τιμών κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να διευκολυνθούν οι τουρίστες και επισκέπτες από την Ελλάδα. Ο κ. Βούτσιτς κάλεσε τον κ. Τσίπρα να έρχεται πιο συχνά στο Βελιγράδι, όπως είπε, και ευχήθηκε «καλή επιτυχία στον ελληνικό λαό».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης