Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

14.1.19

Xαιρετισμός της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη στην εκδήλωση “Ελληνική Αστυνομία: Χθες, σήμερα, αύριο”

Xαιρετισμός της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη στην εκδήλωση “Ελληνική Αστυνομία: Χθες, σήμερα, αύριο”



Το κείμενο της ομιλίας:

“Κυρίες και κύριοι,

Είναι φρόνιμο κάθε φορά να ξεκινάμε από τα βασικά.
Και τα βασικά επί του προκειμένου είναι ότι η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί πρωτεύον αγαθό και αξία μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
Είναι ένα κοινωνικό αγαθό που διασφαλίζει και επιτρέπει να αναπτύσσονται όλες οι άλλες δραστηριότητες με τις λιγότερες δυνατόν προστριβές και συγκρούσεις. Με κοινωνική ειρήνη. Αυτό το έργο το έχει η Ελληνική Αστυνομία.
Χωρίς υπερβολές και μεγάλα λόγια – και όχι επειδή αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει - μπορούμε να πούμε ότι η Ελληνική Αστυνομία διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας στα καθήκοντά της.
Κι όποιος δεν το αναγνωρίζει αυτό διαπράττει και απρέπεια και αδικία. Υποθάλπει τα πιο φοβικά ένστικτα της κοινωνίας και υπονομεύει την κοινωνική ασφάλεια και ειρήνη.
Η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας έχει δοκιμασθεί και στα μικρά και στα μεγάλα. Και στα καθημερινά και στα απρόσμενα.
Στα μικρά και μεγάλα της καθημερινής ζωής, με τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που έχει στη διάθεσή της, σημειώνει διαρκώς σοβαρές επιτυχίες.
Σε ένα περιβάλλον αυξημένης παραβατικότητας και εγκληματικότητας, που είναι επόμενο να προκαλεί μια περίοδος κρίσης τέτοιας έκτασης και έντασης που ζήσαμε, έχει καταφέρει σημαντικά πράγματα.
Έχει εξιχνιάσει υποθέσεις και επιφέρει σοβαρά πλήγματα στο οργανωμένο έγκλημα: ναρκωτικά, ληστείες, διαρρήξεις, trafficking, απαγωγές, εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων, κυκλώματα διακίνησης μεταναστών.
Είχαμε επίσης τα μεγάλα και έκτακτα.
Βιώσαμε μια εποχή δύσκολη και σύνθετη. Μια εποχή με νέες και πολλές φορές πρωτόγνωρες κοινωνικές παραμέτρους.
Η χώρα μας δοκιμάστηκε σκληρά έχοντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έφερε από τη μια η οικονομική κρίση και από την άλλη η αστάθεια του ευρύτερου γεωπολιτικού περιβάλλοντος.
Αστάθεια η οποία οδήγησε μεγάλες μεταναστευτικές μάζες προς τη Δύση.
Η πίεση που δέχθηκε η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης ήταν και εξακολουθεί να είναι τεράστια.
Η Ελληνική Αστυνομία κλήθηκε να συμβάλει στη διαχείριση της μεγαλύτερης μεταπολεμικά προσφυγικής/μεταναστευτικής κινητικότητας που γνώρισε η Ευρώπη.
Εργάσθηκε όμως με επάρκεια και ευσυνειδησία και συνέβαλε στη θωράκιση της χώρας κρατώντας ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας σε όλη την επικράτεια και βεβαίως στην Αθήνα, η οποία είναι μια από τις πιο ασφαλείς πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Επιπλέον εδραίωσε στη διεθνή κοινότητα την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και υπόδειγμα δημοκρατικής και ανθρωπιστικής συμπεριφοράς.
Όμως γνωρίζετε καλά ότι η ζωή δεν σταματάει. Τα πράγματα αλλάζουν, οι συνθήκες μεταβάλλονται, νέες προκλήσεις και οι ανάγκες προκύπτουν.
Συνεπώς πρέπει κάθε φορά να είμαστε σε επαγρύπνηση.
Να επανασχεδιάζουμε και να επικαιροποιούμε με βάση τα καινούργια δεδομένα.
Πάντα όμως κρατώντας ως κόρη οφθαλμού τις κλασσικές σταθερές αξίες.
Και οι αξίες αυτές δεν είναι άλλες από τις αξίες της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Κυρίες και κύριοι
Ούτε η εγκληματικότητα ούτε η παραβατικότητα θα εκλείψουν ποτέ οριστικά από καμία κοινωνία.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι από την μια να περιοριστούν οι αιτίες που τις προκαλούν και από την άλλη να αντιμετωπισθούν με καλά οργανωμένο μηχανισμό και σχέδιο.
Δεν προκρίνουμε την τυφλή, άκρατη καταστολή όχι από ανεξήγητη εμμονή, αλλά επειδή δεν οδηγεί πουθενά αλλού εκτός από τον πλήρη εκτροχιασμό της τάξης και της ασφάλειας.
Αυτά δοκιμάστηκαν στη χώρα μας και απέτυχαν, όταν είχαν επιλεγεί ως μέσα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκτήσει ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο η προστασία όλων ανεξαιρέτως των πολιτών.
Η ασφάλεια των πολιτών, η ασφάλεια της κοινωνίας, είναι αξία συνδεδεμένη με την ενίσχυση της δημοκρατίας, του κοινωνικού κράτους, την αναχαίτιση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Προκρίνουμε τον περιορισμό των αιτιών, την πρόληψη, τη συνεργασία και το διάλογο με τις κοινωνικές ομάδες.
Θέλουμε η εμπέδωση της ασφάλειας να γίνεται με αίσθημα δικαίου και με σεβασμό στον άνθρωπο.
Με γνώμονα την ίση μεταχείριση των πολιτών έναντι του νόμου, την ίση πρόσβαση στο δικαίωμα της προστασίας για όλους. Εργαζόμαστε για μια Ελλάδα σύγχρονη και ασφαλή.
Θα ήθελα εδώ να επισημάνω το εξής. Το νομικό μας σύστημα είναι σε πλήρη στοίχιση με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και εναρμόνιση με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη, δεν πρέπει να αφήσουμε το ελάχιστο περιθώριο σε ακροδεξιές εκτροπές, ούτε στην καθημερινή ζωή ούτε στη συνολικότερη πορεία της.
Ρατσισμός, ξενοφοβία, ομοφοβία, διακρίσεις με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνότητα, τη θρησκεία, τις πεποιθήσεις και τον γενετήσιο προσανατολισμό δεν έχουν την παραμικρή θέση στο δημοκρατικό μας πολίτευμα.
Ανοχές, συνενοχές και «συναδελφική – θεσμική» αλληλεγγύη στην κάλυψη πρακτικών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν χώρο στο συντακτικό της δημοκρατικής αστυνόμευσης και του νομικού μας συστήματος.
Η Ελληνική Αστυνομία πρέπει από μόνη της να θωρακίσει την δημοκρατική αστυνόμευση και να ενισχύει καθημερινά το κύρος της στα μάτια και τη συνείδηση των πολιτών.
Εργαζόμαστε οργανωμένα και μεθοδικά για τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας σε όλα τα επίπεδα. Θέλουμε μια Αστυνομία που απαντά στα σύγχρονα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας.
Που εξασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη και βρίσκεται δίπλα στους πολίτες.
Που αναγνωρίζει λάθη και παραλείψεις, βελτιώνεται και διορθώνεται.
Που παρέχει ασφάλεια στο σύνολο της καθημερινής ζωής των πολιτών.
Στην εργασία, την εκπαίδευση, τη στέγη, τις μετακινήσεις, τις συναθροίσεις, τις καθημερινές συναλλαγές, το εμπόριο, το επιχειρείν και το διαδίκτυο.
Δεν υποτιμούμε τα προβλήματα εκεί όπου υπάρχουν. Τα αναγνωρίζουμε και εργαζόμαστε μεθοδικά για την επίλυσή τους.
Και όποιος τάζει ότι με την προσωπική του γοητεία ή τα πολιτικά του προσόντα θα τα «τακτοποιήσει» όλα «εν μια νυκτί» απλώς παραπλανά τους πολίτες.
Για το λόγο αυτό επιχειρούμε να βάλουμε γερά θεμέλια και νέες βάσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας.
Μέσω του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας αναπτύσσουμε μια σειρά προγράμματα εφαρμοσμένου πεδίου σε τομείς με κοινωνικό ή τεχνικό χαρακτήρα και που αφορούν την αναβάθμιση της ασφάλειας στο σύνολο των υποδομών της χώρας.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας αναμορφώνουμε, εκσυγχρονίζουμε και αναβαθμίζουμε περαιτέρω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις σχολές των Αστυνομικών, ακολουθώντας τα πλέον προηγμένα πρότυπα και προδιαγραφές.
Συνεχίζουμε και θα ολοκληρώσουμε τη σημαντική αυτή προσπάθεια που ξεκίνησε από το Νίκο Τόσκα.
Σε αυτή την κατεύθυνση έχει συγκροτηθεί επιτροπή στην οποία μετέχουν στελέχη του Υπουργείου Παιδείας για την κατάρτιση ενός σύγχρονου συστήματος διάρθρωσης, οργάνωσης και λειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Αξιωματικών και όλων των άλλων σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας.
Επεξεργαζόμαστε τη διαρκή μετεκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση σε όλα τα επίπεδα, όπως και τη διακρατική συνεργασία με αντίστοιχους οργανισμούς.
Προωθούμε κοινές δράσεις σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού, έμφυλης και οικογενειακής βίας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Για να μην μακρηγορώ σε λεπτομέρειες, συνοψίζω λέγοντας ότι πήραμε μια σειρά αποφάσεων και πρακτικών μέτρων που αφορούν δομές και υποδομές, ούτως ώστε να ενισχύσουμε την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του σώματος.
Κυρίες και κύριοι
Η χώρα μας βγήκε από την ασφυκτική μνημονιακή περίοδο, επανέρχεται στο διεθνές οικονομικό σύστημα, γίνεται ελκυστική στην επιχειρηματικότητα και την επενδυτική πρωτοβουλία.
Με δυο λέξεις μπαίνει στην κανονικότητα και επανεντάσσεται με κύρος και την αξιοπιστία της στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.
Η επίλυση του Μακεδονικού, με την επικείμενη κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναβαθμίζει και στερεώνει τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Ευρώπη.
Και όχι μόνον αυτό. Θα αποτελέσει, με πρωταγωνιστή της χώρα μας, ένα λαμπρό παράδειγμα πολιτικής και διπλωματικής σύνεσης και νηφαλιότητας, σε μια περίοδο που τα ακροδεξιά παραληρήματα επιχειρούν να εγκλωβίσουν την Ευρώπη και τη χώρα μας σε επικίνδυνες κατευθύνσεις.
Τώρα δεν χρειάζεται επανάπαυση. Χρειάζεται δουλειά, πολύ δουλειά, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και το συμφέρον της χώρας. Με συνεργασία όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θέλουν την πρόοδο και την ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία.
Για καλύτερους μισθούς, καλύτερες εργασιακές σχέσεις, λιγότερη ανεργία, μεγαλύτερη σιγουριά και αισιοδοξία για την επόμενη μέρα. Δουλειά από όλους μας. Ο καθένας επί αυτού που ετάχθη.
Κράτησα για να κλείσω την ομιλία μου με τα ακόλουθα: Το έργο σας, η καθημερινή σας προσπάθεια για την αποτροπή της εγκλήματος και της παραβατικότητας είναι σκληρή.
Κάποιες φορές με τίμημα την ίδια τη ζωή.
Θέλω να βεβαιώσω ότι στο προσκλητήριο της ατομικής και συλλογικής συνείδησης όλων των ελλήνων, σε κείνους που έπεσαν στην ώρα του καθήκοντος, φυλάσσεται για τον καθένα ξεχωριστά η ονομαστική του θέση.
Και πως ακόμη η σκέψη μας είναι κοντά στους δικούς τους ανθρώπους και στις οικογένειές τους.
Σας ευχαριστώ”.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης