«Η νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις θα δώσει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν, όσοι αδυνατούν σήμερα να λάβουν σύνταξη»
«Η νέα ρύθμιση σε έως 120 δόσεις θα δώσει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες που αδυνατούν σήμερα να λάβουν σύνταξη, λόγω υψηλών ασφαλιστικών οφειλών» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντ1. Σύμφωνα με παράδειγμα που παρουσίασε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, «μία "απαγορευτική" για συνταξιοδότηση οφειλή πρώην ελεύθερου επαγγελματία, ύψους 58.000 ευρώ, (πάνω δηλαδή από το προβλεπόμενο όριο οφειλής που είναι 20.000 ευρώ), με τη νέα ρύθμιση, μειώνεται σε 17.500 ευρώ (-69,8%) και ο οφειλέτης μπορεί πλέον να λάβει σύνταξη».
Επιπλέον, όπως είπε, με τη νέα ρύθμιση, η μηνιαία δόση που θα παρακρατείται από τη σύνταξή του, περιορίζεται δραστικά. «Σε σύνταξη 850 ευρώ, η μηνιαία δόση θα είναι 144 ευρώ, ενώ, με το μέχρι σήμερα ισχύον σύστημα διακανονισμού (παρακράτηση της οφειλής σε 40 δόσεις), θα προέκυπτε μία επίσης απαγορευτική μηνιαία δόση, ύψους 1.450 ευρώ. Δεν θα μπορούσε να πληρώσει ποτέ. Θα αυξανόταν συνεχώς το χρέος, δεν θα εξοφλούσε ποτέ την οφειλή, τα παιδιά του θα αποποιούνταν ακόμη και την κληρονομική περιουσία» συμπλήρωσε ο κ. Πετρόπουλος.
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις των οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των οφειλών προς την εφορία, ενδέχεται να έρθουν μαζί, μετά το Πάσχα, «αν δεν προλάβουμε να τα φέρουμε νωρίτερα, λόγω του πυκνού νομοθετικού έργου στη Βουλή». Ωστόσο, όπως τόνισε, «καμία σύνταξη χηρείας δεν θα περικοπεί, λόγω ηλικιακού ορίου, καθώς έχει δοθεί εντολή να γίνουν οι πληρωμές των συντάξεων του μηνός Μαΐου, όπως πάντα». Επίσης, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι, από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, θα αυξηθεί το ποσοστό αναπλήρωσης από 50% στο 70%. «Επιπλέον, θεσπίζεται ελάχιστο όριο έγγαμης συμβίωσης στα τρία χρόνια, αντί για πέντε που ήταν μέχρι τώρα, προβλέπεται η καταβολή σύνταξης χηρείας στα τέκνα, μέχρι την ηλικία των 24 ετών, ανεξαρτήτως αν σπουδάζουν ή όχι σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή, καθώς και πλήρης ιατροφαρμακευτική "κάλυψη", μέχρι την ηλικία των 35 ετών, εφόσον δεν εργάζονται. Αυτό δεν υπήρχε, επεκτείνουμε την προστασία σε επίπεδα που δεν υπήρχαν ποτέ στην Ελλάδα» είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.