Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11.4.19

ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ


ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗΣ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ


ΚΑΤΑ ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΕ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ MICHEL AOUN

Βηρυτός, 11.4.2019

Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητέ Φίλε,
Σας ευχαριστώ θερμώς για την τόσο θερμή υποδοχή και φιλοξενία που μου επιφυλάξατε. Τονίζω εκ νέου τόσο την χαρά μου όσο και την συγκίνησή μου διότι επισκέπτομαι την Φίλη Χώρα σας, τον Λίβανο. Και είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή μου αυτή θα βελτιώσει σημαντικά το ήδη εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των Χωρών μας.
I. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει τα μέγιστα η εξαιρετική συνεργασία μας, στην οποία συμμετέχει ενεργώς και η Κύπρος. Πραγματικά, η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου έχει παραγάγει πολύ θετικά αποτελέσματα και το μέλλον διαγράφεται ακόμη περισσότερο αισιόδοξο. Όπως είναι κοινώς γνωστό, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν από καιρό επιλέξει την οδό της συνεργασίας με κάθε γειτονική Χώρα και τον Λαό της, χωρίς οιασδήποτε μορφής προκαταλήψεις και διαχωρισμούς, σεβόμενες την ιδιαιτερότητα των Χωρών και των Λαών πάνω στην βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Περαιτέρω, Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταστήσει σαφές, «urbi et orbi», ότι οι συνεργασίες αυτές δεν στρέφονται εναντίον κανενός, ούτε έχουν ως στόχο -ούτε κατά διάνοια- ν’ απομονώσουν ή ν’ αποδυναμώσουν άλλες Χώρες. Όλως αντιθέτως, τέτοιες συνεργασίες πρέπει να συνθέτουν έναν διαρκώς διευρυνόμενο ιστό παράλληλων πρωτοβουλιών με τελικό στόχο την σύγκλισή τους, έτσι ώστε να εμπεδωθεί, με προοπτικές διάρκειας, η ειρηνική συνύπαρξη των Λαών και η κοινή δημιουργική τους πορεία σε όλα τα επίπεδα.
II. Τέλος, εγγύηση του ότι οι σχέσεις των Χωρών μας θα βελτιώνονται συνεχώς στο μέλλον αποτελούν οι βαθιές ρίζες, πάνω στις οποίες οι σχέσεις αυτές στηρίζονται. Όπως δε τόνισα και κατά τις δηλώσεις μου, οι ρίζες αυτές είναι τόσο περισσότερο στέρεες, όσο στηρίζονται σε μια διαδρομή αιώνων, κατά την διάρκεια της οποίας οι Λαοί μας μοιράσθηκαν κοινές αρχές και αξίες ενώ, παραλλήλως, οι Πολιτισμοί μας έχουν αναπτύξει ένα διάλογο ουσίας. Διάλογο, ο οποίος είναι γόνιμος και ουσιαστικός, πολλώ μάλλον όταν συμβάλλει, καθοριστικώς, στην ειρηνική συνύπαρξη και στην κοινή δημιουργία, μέσ’ από την υπεράσπιση του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κατ’ εξοχήν δε της Δικαιοσύνης, μ’ επίκεντρο την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Και είναι ακριβώς αυτός ο διάλογος των Πολιτισμών μας, με το κατά τ’ ανωτέρω περιεχόμενο, που δίνει ηχηρή απάντηση στους ανιστόρητους εκείνους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει σύγκρουση Πολιτισμών. Στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε δεν υπάρχει σύγκρουση Πολιτισμών, αφού κανένας πραγματικός Πολιτισμός δεν μπορεί, από την φύση του, να συγκρούεται με άλλους, εξίσου πραγματικούς, Πολιτισμούς. Στην πραγματικότητα πολλές φορές, δυστυχώς -όπως συμβαίνει και στην πολύπαθη περιοχή μας- υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ Πολιτισμών, γεγονός που δυσκολεύει επικίνδυνα την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών. Απέναντι σε αυτή την έλλειψη επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης αντιστέκονται, με γενναιότητα και αποφασιστικότητα, οι Χώρες μας και οι Λαοί μας, με «ασπίδα» και «δόρυ» τον ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο των Πολιτισμών μας.
Με τις σκέψεις αυτές σας εύχομαι υγεία, δύναμη και επιτυχία στην υψηλή σας αποστολή, κατά την άσκηση των καθηκόντων σας. Και στον Φίλο Λαό του Λιβάνου εύχομαι, εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, ευημερία και ειρηνική δημιουργία, προκειμένου να κατακτήσει το μέλλον που του αναλογεί, σύμφωνα τόσο με τις μεγάλες δυνατότητές του όσο και με την μακραίωνη εμβληματική Ιστορική του Κληρονομιά.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης