Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

10.5.19

Χαρά Καφαντάρη: Επιτέλους, από την παραπολιτική ας επιστρέψουμε στην πολιτική!

Χαρά Καφαντάρη: Επιτέλους, από την παραπολιτική ας επιστρέψουμε στην πολιτική!

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, από την παραπολιτική ας επιστρέψουμε στην πολιτική, γιατί ακούσαμε πάρα πολλά αυτές τις δύο μέρες.
Θα ξεκινήσω την τοποθέτησή μου με τη σημερινή μέρα. Σαν σήμερα, εβδομήντα τέσσερα χρόνια πριν, στις 8 Μαΐου η ναζιστική Γερμανία παραδίδεται στους δυτικούς συμμάχους και σαν σήμερα, 9 Μαΐου, συνθηκολογεί με τον σοβιετικό στρατάρχη Ζούκοφ στο Βερολίνο. Αυτή τη μέρα, λοιπόν, σήμερα, εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την οριστική συντριβή του ναζισμού, βλέπουμε ιδέες του φασισμού και του ναζισμού να προσπαθούν να πάρουν κεφάλι και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Τιμήσαμε σήμερα σε σεμνή τελετή, σε εκδηλώσεις που έκανε η Περιφέρεια Αττικής και με κατάθεση στεφάνου από την Βουλή τη μεγάλη νίκη των λαών, τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη.
Μετά από εβδομήντα τέσσερα χρόνια, μετά απ’ αυτά τα ιστορικά γεγονότα νοσταλγοί του παρελθόντος σε αγαστή συνεργασία με νεοφιλελεύθερες και εθνικιστικές δυνάμεις προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε, ενώ συγχρόνως εμφανίζονται και ως σωτήρες. Αφού βύθισαν τη χώρα στην ύφεση, την καταστροφή της παραγωγικής βάσης, την ανεργία -που έφτασε επί ημερών τους και το 28% κάποια στιγμή- μειώθηκε το ΑΕΠ 26%, οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια. Και με τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά ψήφισαν μνημόνια και τα υλοποίησαν.
Οι ίδιες, λοιπόν, πολιτικές δυνάμεις σήμερα, τεσσεράμισι χρόνια μετά, που είναι μακριά από την εξουσία – τη θεωρούν αποκλειστικά δική τους – αδημονούν να την ανακαταλάβουν. Η πατρίδα μας, όμως, βρίσκεται σε μία καινούργια φάση, σε μία καινούργια πραγματικότητα. Έχουμε μια Κυβέρνηση που μας έβγαλε από τα μνημόνια, με σταδιακή αποκατάσταση αδικιών σε όλα τα επίπεδα και – προσέξτε – με μία Ελλάδα πλέον αναβαθμισμένη στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού – οι οποίες δεν είναι εξαγγελίες, αλλά άμεσα θα νομοθετηθούν – όπως είναι οι ρυθμίσεις για τις εκατόν είκοσι δόσεις, η μείωση του ΦΠΑ, η δέκατη τρίτη σύνταξη, τα μέτρα για εργαζόμενους και συνταξιούχους, δείχνουν ότι η χώρα μας, η πατρίδα μας επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα. Σημειώνω δε ότι όλα αυτά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και άμεσα θα ψηφιστούν, πρόκειται να είναι μόνιμα μέτρα.
Οφείλουμε πολλά στον ελληνικό λαό που ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα αυτά τα δύσκολα οκτώ με εννέα χρόνια. Βέβαια, ακόμα υπάρχουν προβλήματα. Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας σταδιακά και την κατάλληλη στιγμή. Ο ελληνικός λαός, όμως, καταλαβαίνει. Από την άλλη μεριά η αντιπολίτευση και μάλιστα η Αξιωματική Αντιπολίτευση τρέμει γιατί το αφήγημά της έχει καταρρεύσει απότομα. Μόνο της όπλο πλέον η καταστροφολογία, η παραπολιτική, ο «κιτρινισμός».
Πολλά ακούσαμε – όπως είπα και πριν – σε αυτή την Αίθουσα χθες και σήμερα. Είπε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης ότι οι εξαγγελίες είναι «τυράκια» πριν τις εκλογές. Είναι, δηλαδή, «τυράκια» για την Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ τα μόνιμα μέτρα για τη δέκατη τρίτη σύνταξη, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που θα έχει συνέπεια και στο «καλάθι της νοικοκυράς» που λένε, η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια που θα φθηνύνει ο λογαριασμός της ΔΕΗ για τον καθένα. Και επίσης «τυράκια» είναι για την Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ τα μέτρα για τις συντάξεις με τα οποία οι ογδόντα χιλιάδες εγκλωβισμένοι συμπολίτες μας, που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη γιατί έχουν χρέη στο ασφαλιστικό τους ταμείο και είναι πλήρως εγκλωβισμένοι, τώρα θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία.
Δεύτερον, μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για δεκάρικο του Πρωθυπουργού στην Ιθάκη. Η έξοδος, δηλαδή, από τα μνημόνια και η σχετική αναγγελία που έκανε ο Πρωθυπουργός για αυτή την καινούργια φάση της πατρίδας είναι απλώς δεκάρικο; Μήπως, γιατί, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ονειρεύεστε μόνιμα μνημόνια και γιατί και το πρόγραμμά σας είναι ουσιαστικά ταυτισμένο με το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;
Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για κοινωνική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Ποια είναι η κοινωνική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας; Η κατάργηση του οκτάωρου, το οποίο έχει δηλώσει ότι είναι ξεπερασμένο; Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην ευρωβουλή, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισαν την κατάργηση του οκτάωρου για τους εργαζόμενους σε μεταφορικές εταιρείες σε επίπεδο Ευρώπης. Και όπως είπε μία ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, «Αυτά είναι λεπτομέρειες, δευτερεύοντα πράγματα».
Τι λέει, όμως, η Νέα Δημοκρατία για την ανεργία; Θα ταυτιστεί με τον κ. Βέμπερ που τοποθετήθηκε ενάντια στη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου για την ανεργία; Συμφωνεί, δηλαδή, και με υποψήφιο ευρωβουλευτή της, ο οποίος μίλησε – έμμεσα, αλλά ουσιαστικά αυτό εννοούσε – για κατάργηση της επιδότησης ανεργίας, ενώ τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις τους την μεγέθυναν;
Έρχομαι τώρα σε ένα άλλο θέμα σοβαρό, κοινωνικό. Έχει να κάνει με τα ΑμεΑ, με τα άτομα με αναπηρία. Η αριστερή αντίληψη αντιμετωπίζει τους ανάπηρους ισότιμα, όχι με λογική φιλανθρωπίας, όπως το βλέπει η συντηρητική αντίληψη. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, έχουμε ενσωματώσει διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ για το προαιρετικό πρωτόκολλο για τους αναπήρους. Χτίζουμε ένα νέο κοινωνικό κράτος. Να μην πω, βέβαια, για τα επιδόματα των αναπήρων που δεν κόπηκαν, να μην πω για το 15% στις προσλήψεις ΑμεΑ στο δημόσιο και βέβαια για τις τεσσερισήμισι χιλιάδες προσλήψεις στην ειδική αγωγή.
Εδώ, όμως, δεν μπορώ να μην πω και κάτι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το φθινόπωρο ήταν: «Δεν τρέφω αυταπάτες. Δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνία χωρίς ανισότητες. Αυτό είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση». Ας το σκεφτούν όσοι μας ακούν. Αυτό λέει πάρα πολλά.
Τέταρτον, ο κ. Μητσοτάκης χθες μίλησε για διχασμό από την πλευρά της Κυβέρνησης με αφορμή τη Συνθήκη των Πρεσπών. Αυτοί, λοιπόν, που δίχασαν τον ελληνικό λαό υπονομεύοντας την εθνική γραμμή δεκαετιών, αντί να διχάσουν το κόμμα τους, προσπάθησαν να διχάσουν την ελληνική κοινωνία.
Και, τέλος, θα έλεγα ότι η Νέα Δημοκρατία ζητούσε τόσο καιρό να μιλήσουμε για την οικονομία, για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενάντια σε επενδύσεις, δεν φέρνει επενδύσεις, δεν υπάρχει ανάπτυξη κ.λπ. Έτσι, όταν ήρθε η συζήτηση να μιλήσουμε για την οικονομία, μέσα από τακτικισμούς και μικροπολιτικές – γιατί το αφήγημα πλέον έχει καταρριφθεί – είχαμε αυτό που ζήσαμε, το παραπολιτικό από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Η Νέα Δημοκρατία έπεσε πολλές φορές έξω και για άλλη μία φορά έπεσε έξω και στην οικονομία. Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 2,2% για το 2020 – και αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το λένε ευρωπαϊκοί θεσμοί – όταν η ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι στο 1,4% περίπου. Είχαμε αύξηση των εξαγωγών, αύξηση των επενδύσεων, κάτι λιγότερο από 4 δισεκατομμύρια άμεσες ξένες επενδύσεις το 2018, αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.
Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και άμεσα πρόκειται να ψηφιστούν, χαιρετίστηκαν από φορείς όπως είναι ο ΣΕΒ, η ΕΣΕΕ, το ΕΒΕΑ, από φορείς της αγοράς, αυτό που λέτε πραγματική οικονομία, εκτός βέβαια από τα φυσικά πρόσωπα και όλα αυτά που καταλαβαίνουμε όλοι. Αυτό που λέτε, λοιπόν, εσείς πραγματική οικονομία, χαιρέτισε αυτά τα μέτρα ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσουν τη χώρα και την πατρίδα.
Όμως, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε διαρκή αμηχανία και κατασκευάζει «κίτρινες» ειδήσεις, fake news και όλα αυτά. Αυτά, όμως, τον ελληνικό λαό δεν τον ενδιαφέρουν. Η καθημερινότητά του τον ενδιαφέρει και αρχίζει πλέον σιγά-σιγά να ανασαίνει. Χρησιμοποιεί η Νέα Δημοκρατία σαν κύριο όπλο της τον φόβο, γιατί ο φόβος αμβλύνει τη μνήμη. Ξαναλέω, όμως, ότι ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει.
Είναι θράσος να χρησιμοποιείται ο φόβος, επειδή ακριβώς εσείς οι ίδιοι είστε που φοβάστε. Άλλωστε, η θρασύτητα, με την οποία παρουσιάζεστε, είναι η μάσκα του φόβου σας.
Ευχαριστώ.


Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης