Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην εφ/δα "Εθνικός Κήρυκας" (17.07.2019)
Ποιος ο σκοπός της επίσκεψής σας στις ΗΠΑ;
Επισκέπτομαι τις ΗΠΑ για να μετάσχω στις εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης για την Προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας και να συναντήσω τον ομόλογό μου, Mike Pompeo, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, κ. Bolton, αλλά και εξέχοντα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, όπως τον Γερουσιαστή B. Menendez. Έχω κάθε πεποίθηση ότι μέσα από τις εξαιρετικά παραγωγικές αυτές συναντήσεις, θα ενισχυθούν οι βάσεις της νέας δυναμικής που έχουν προσλάβει οι σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών, ιδίως μετά την εγκαθίδρυση του διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου. Πέραν τούτου, θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με τον ομόλογό μου για τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στον άμεσο περίγυρό της, τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας και της περιφερειακής σταθερότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα αναφερθώ και στο ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες συνιστούν κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και έχουν προκαλέσει την έντονη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας. Θα ήθελα να επισημάνω, επίσης, την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για τις συναφείς δηλώσεις και την ξεκάθαρη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα.
Την τρέχουσα περίοδο η Ελλάδα έχει πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Υπάρχουν τομείς στους οποίους θα δώσετε έμφαση για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη από τις καλές αυτές σχέσεις;
Οι εγκάρδιες σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ ανάγονται πολύ πίσω στο χρόνο και εδράζονται όχι μόνο σε μία συγκυρία σύμπτωσης των εθνικών μας συμφερόντων ή στο γεγονός ότι είμαστε σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ, αλλά στις κοινές αρχές και αξίες και τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς μας. Απτό παράδειγμα της προόδου που έχει σημειωθεί είναι ο Στρατηγικός Διάλογος, στο πλαίσιο του οποίου οι δυο πλευρές δεσμευθήκαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας σε μια σειρά από τομείς, όπως η άμυνα και η ασφάλεια, η επιβολή του νόμου και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το εμπόριο και οι επενδύσεις, τα ζητήματα της ενέργειας και οι επαφές των πολιτών μας. Είμαι βέβαιος ότι θα έχω μία καλή συνεργασία και μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με τους Αμερικανούς συνομιλητές μου, ούτως ώστε να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε τη συνεργασία επί των ζητημάτων που προανέφερα.
Αντιαμερικανισμός στην ελληνική κοινωνία υπάρχει σήμερα;
Δεν υπάρχει σήμερα αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα. Νομίζω ότι ο όποιος αντιαμερικανισμός υπήρχε τις προηγούμενες δεκαετίες έχει ολοσχερώς εξαλειφθεί. Σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών μας είναι ιδιαίτερα στενές και βασίζονται στο γεγονός ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και αρχές, έχουμε κοινούς στόχους και κοινά συμφέροντα και προασπίζουμε από κοινού τον δυτικό, δημοκρατικό τρόπο ζωής. Η Ελλάδα είναι το λίκνο της Δημοκρατίας και οι ΗΠΑ είναι σήμερα η ισχυρότερη Δημοκρατία και αυτό μας φέρνει ακόμη εγγύτερα τον έναν από τον άλλο.
Στα ελληνοτουρκικά το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένταση ιδίως μετά τις γεωτρήσεις που ισχυρίζεται η Τουρκία ότι κάνει εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας; Είστε ικανοποιημένος από τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων πάνω στο θέμα των τελευταίων προκλήσεων της Αγκυρας;
Η Ελλάδα καταδικάζει άμεσα τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στα κυπριακά χωρικά ύδατα και στην κυπριακή ΑΟΖ. Υποστηρίζει σθεναρά όλες τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναδείξει το ζήτημα στα διεθνή fora. Για πρώτη φορά εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών από πλευράς κυπριακής και ελληνικής διπλωματίας, προχώρησε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας. Πρόκειται για μια άκρως σημαντική εξέλιξη. Ευελπιστώ ότι η Τουρκία θα επιστρέψει στη λογική. Εμείς δεν επιδιώκουμε μια Τουρκία απομακρυσμένη από την ΕΕ. Είναι όμως αυτονόητο ότι οι σχέσεις μας με την Τουρκία θα πρέπει να βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και στις σχέσεις καλής γειτονίας.
Έχει περισσότερο πρακτικό ή συμβολικό χαρακτήρα η αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας;
Η Ελλάδα προχώρησε στην αναγνώριση του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας ως μεταβατικού Προέδρου, συντασσόμενη με την συντριπτική πλειονότητα των ΚΜ της ΕΕ. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν στη χώρα αυτή οι συνθήκες για τη διενέργεια ελευθέρων και δίκαιων εκλογών, προκειμένου να δοθεί μια δημοκρατική λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, προς όφελος του ίδιου του λαού της.
Το μήνυμά σας προς τους Έλληνες της Αμερικής και γενικά της διασποράς ποιο είναι;
Οι δεσμοί της Ελλάδας με την απανταχού ελληνική Ομογένεια παραμένουν στενοί και ενεργοί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω. Κι αυτή, ακριβώς, είναι η επιδίωξη της νέας κυβέρνησης και του αρμόδιου Υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη, που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της ομογένειας και ιδίως στις ΗΠΑ. Η νομοθετική πρόβλεψη για την παροχή της δυνατότητας στους Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εκλογές αποτελεί πάγιο αίτημα των ομογενών και δέσμευση της κυβέρνησής μας για σύντομη υλοποίησή της. Θέλω επίσης, να τους ευχαριστήσω, για την υποστήριξή τους, σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, όπου απέδειξαν, ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του, ότι παραμένουν δίπλα στην πατρίδα, όσο μακρυά της κι αν βρίσκονται. Στους νέους μετανάστες της πρόσφατης κρίσης θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διαμορφώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιστροφή τους. Η πατρίδα τους χρειάζεται για να χτίσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.