Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

26.7.19

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΥΦ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ
ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ ΣΤΟΝ Τ/Σ «OPEN»


ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΙΟΡΔΑΝΗ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟ,
ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ KAI ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Τα πρώτα νομοσχέδια
Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και θα καταθέσουμε τρία νομοσχέδια μέχρι να κλείσει η Βουλή για λίγες ημέρες, μέχρι τις 10 Αυγούστου. Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος κατατέθηκε χθες. Σήμερα θα κατατεθεί το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τις επείγουσες ρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής. Δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Οι επόμενες φορολογικές ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη μόνιμη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, με τη διατήρηση του αφορολόγητου ως έχει και τα επενδυτικά κίνητρα, όπως τα έχουμε περιγράψει, θα έρθουν αργότερα με ένα νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που κωδικοποιεί όλες τις τελευταίες εξελίξεις από το 2013 μέχρι το 2019. Ενσωματώνει τις αλλαγές που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, τη νομολογία των δικαστηρίων και τις φορολογικές παρεμβάσεις που έγιναν από τη φορολογική διοίκηση. Το επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει τώρα αυτές τις ημέρες έχει να κάνει με την κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας, με ζητήματα που αφορούν με την κυβερνησιμότητα των Δήμων και ζητήματα που βελτιώνουν τη λειτουργία της κυβέρνησης και το κυβερνητικό έργο σε επιμέρους υπουργεία.
Αποκομματικοποίηση
Τοποθετήσαμε Γενικούς Γραμματείς, οι οποίοι είναι πολιτικά πρόσωπα, είναι μέρος της πολιτικής πυραμίδας. Η διοικητική πυραμίδα αποκομματικοποιείται. Οι υπηρεσιακοί Γραμματείς επιλέγονται από τη Δημόσια Διοίκηση μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται από το ΑΣΕΠ και φυσικά ακολουθούν πάντα τον Υπαλληλικό Κώδικα. Για αυτό τον λόγο δεν πρόκειται να αλλάξουμε ανθρώπους που έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με τις νόμιμες διαδικασίες. Δεν επιλέγουμε ανθρώπους που προέρχονται από τον κομματικό μηχανισμό. Αυτή είναι η βασική τομή. Θέλουμε να είναι αποκομματικοποιημένη η Δημόσια Διοίκηση. Δημιουργούμε ταυτόχρονα ένα σύστημα καλύτερου συντονισμού, όπως υπάρχει σε όλες τις άλλες χώρες, στη Γαλλία ή στη Γερμανία. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. ΄Ισα-ίσα, είναι κάτι που έχει δοκιμαστεί και έχει πετύχει. Ο συντονισμός είναι ένα μέρος του κυβερνητικού έργου. Το άλλο είναι η δράση. Ενισχύουμε τον συντονισμό, αλλά δεν ξεχνάμε τη δράση. Θυμίζω ότι στο πανηγυρικό πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά την ορκωμοσία της Κυβέρνησης, δόθηκε ένας φάκελος σε κάθε υπουργό, που είχε μέσα τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου για το πρώτο εξάμηνο. Περιλαμβάνει διοικητικές και νομοθετικές παρεμβάσεις. Αυτός ο όγκος πρέπει να συντονίζεται από τον Πρωθυπουργό. Κανείς δεν εμποδίζει τους Υπουργούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου τους. Ο συντονισμός, όμως, είναι κρίσιμος για να προχωρά το κυβερνητικό έργο σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει. Ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί από λόγια και θέλει έργα. Τα έργα αυτά πρέπει να συντονίζονται.
«Ελληνικό»
Άμεσος στόχος είναι να ξεκολλήσει το «Ελληνικό» από τη γραφειοκρατική διαδικασία. Για να γίνει αυτό πρέπει να εκδοθούν τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Η μια αφορά το Μητροπολιτικό Πάρκο, η άλλη τις Ζώνες Πολεοδόμησης και η άλλη τις Ζώνες Ανάπτυξης. Έχουμε θέσει ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 10 Αυγούστου να έχουν εκδοθεί και οι τρεις ΚΥΑ. Κάνουμε ό,τι μπορούμε -και με τις συσκέψεις που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες- ώστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Γιατί χωρίς την έκδοση αυτών των ΚΥΑ τους δεν μπορεί να προχωρήσει το βασικό προαπαιτούμενο, το έργο που αφορά το καζίνο.
Εξωτερική πολιτική

Έχουμε, ως χώρα, άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ και αυτή η άριστη σχέση ελπίζουμε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Ενδεικτικό των προθέσεων -νομίζω και των ΗΠΑ και της δικής μας πλευράς- είναι και η επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Τράμπ και τον Αντιπρόεδρο κ. Πένς. Ήταν σε πάρα πολύ καλό κλίμα και νομίζω ότι προχωράμε πάρα πολύ καλά αυτές τις ημέρες. Οι σχέσεις μας είναι άριστες και θα γίνουν, πιστεύω, ακόμη καλύτερες.

Εμείς θέλουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες. Και οι καλές σχέσεις καλλιεργούνται και από τις δύο πλευρές. Είμαστε εδώ να συζητήσουμε όλα τα θέματα με καλή πίστη.

Η Ελλάδα στηρίζει πάντα την Κύπρο. Στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στις αποφάσεις της. Και ιδίως αυτή την περίοδο, που έχουμε να δούμε ζητήματα όπως η προκλητικότητα που δείχνουν οι γείτονές μας στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο για θέματα ασφάλειας και ενέργειας. Και αυτά, θα είναι θέματα που θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κύπρο.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή και επιζήμια Συμφωνία για τη χώρα μας. Το έχουμε πει πολλές φορές. Δυστυχώς, ενώ εμείς κάναμε τα πάντα για να μην υπογραφεί και εν συνεχεία να μην κυρωθεί, αυτή είναι πλέον μια διεθνής Συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα. Θα κάνουμε τα πάντα για να αμβλύνουμε αρνητικές συνέπειες αυτής της Συμφωνίας. Και τι σημαίνει αυτό; Πρώτον, μια προσπάθεια ανάταξης της Βόρειας Ελλάδας με ένα αναπτυξιακό σχέδιο που έχουμε καταθέσει. Δεύτερον, προστασία των προϊόντων μας «μακεδονικό» ή «μακεδονική» στο εξωτερικό. Και τρίτον, ότι τα κεφάλαια διαπραγμάτευσης της γειτονικής χώρας με την Ε.Ε. θα ανοίγουν και θα κλείνουν μόνο όταν προστατεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σε ερώτηση αν επιβεβαιώνει πληροφορίες από τουρκικές πηγές για επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας και Τουρκίας για 20 μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, απάντησε αρνητικά.

Διοικήσεις ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έχουμε ζητήσει -και εγώ και ο Πρωθυπουργός- από τον κ. Δρόσο στην ΕΡΤ να παραμείνει στη θέση του, ενώ είχε υποβάλει την παραίτησή του, μέχρι να τακτοποιηθούν δύο-τρεις βασικές εκκρεμότητες, για τις οποίες έχει όλη τη θεσμική μνήμη η προηγούμενη διοίκηση, προκειμένου να λυθούν με αμοιβαίο όφελος για όλους. Το θέμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει να κάνει με τη θητεία του επικεφαλής του, η οποία λήγει στις 3 Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ένας άνθρωπος που η θητεία του λήγει 3 Σεπτεμβρίου να φύγει γρηγορότερα. Μετά θα οριστούν κανονικά οι διοικήσεις.

Αποκατάσταση εμπιστοσύνης

Ο κόσμος έχει κουραστεί από τα λόγια και θέλει πράξεις. Και θέλουμε να κριθούμε από τα έργα μας. Είναι μια βασική κατεύθυνση του Πρωθυπουργού σε όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Λίγα λόγια και να κριθούμε για τα έργα μας. Βήμα-βήμα χτίζουμε την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη. Και ευτυχώς, αυτή την εμπιστοσύνη την βλέπουμε να αποκαθίσταται, τουλάχιστον στο εξωτερικό. Τη βλέπουμε και μέσα από τις προσκλήσεις του Πρωθυπουργού να επισκεφτεί πρωτεύουσες, αλλά και στις αγορές που αντέδρασαν πάρα πολύ θετικά το πρώτο διάστημα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης