Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

4.9.19

Συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Αθλητισμού για την ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων

Συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Αθλητισμού για την ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία δίνεται παράταση ενός έτους για τη νομιμοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων που εποπτεύονται από Δήμους και τη ΓΓΑ. Ειδικά για τους Δήμους το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εντάξει στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» έργα περίπου 100 εκατ ευρώ, με σκοπό την ασφαλή λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Το ζήτημα της ασφάλειας των αθλητικών εγκαταστάσεων ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμοδίου για θέματα Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη.
Συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία των δύο υπουργείων ώστε με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων και η προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:
Τάκης Θεοδωρικάκος: Με τον φίλο και συνάδελφο υπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, είχαμε σήμερα μια πολύ χρήσιμη και δημιουργική συνεργασία, όπως κάνουμε πάντοτε, για τα ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών και τον τομέα Αθλητισμού του υπουργείου Πολιτισμού, που διευθύνει ο κ. υπουργός.  Μας ενδιαφέρει πάντοτε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την ανάπτυξη του αθλητισμού και για τη δημιουργική συμμετοχή και συμβολή της Αυτοδιοίκησης σε αυτόν τον τομέα.
Σήμερα αντιμετωπίσαμε ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα σε πάρα πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα που χρησιμοποιούνται είτε για αγωνιστικό αθλητισμό είτε για να ασκούνται οι πολίτες. Με την κοινή μας απόφαση δίνουμε προθεσμία ενός έτους προκειμένου το σύνολο αυτών των εγκαταστάσεων να ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις ασφάλειας που για μας είναι το πιο σημαντικό σε ό,τι αφορά και τον αθλητισμό. Πάνω απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου οι αθλητικές εγκαταστάσεις να επιτρέπουν την άθληση μέσα σε συνθήκες ασφάλειας των αθλουμένων, αλλά και να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχω καλέσει την Αυτοδιοίκηση και τους Δημάρχους να διεξάγουν τους σχετικούς ελέγχους και εργασίες προκειμένου οι εγκαταστάσεις τους να έλθουν σε αυτό το επίπεδο. Το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί με ειδικό πρόγραμμα τα έργα και τις δράσεις που χρειάζονται ώστε αυτές οι εγκαταστάσεις να είναι απολύτως ασφαλείς. Δεν υπάρχει κανένα άλλο χρονικό περιθώριο από αυτόν το συγκεκριμένο που δίνουμε σήμερα. πολλά προβλήματα που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό, ευαισθητοποίησαν πλήρως την κοινή γνώμη και οφείλουμε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε σε αυτό το καθήκον.
Λ. Αυγενάκης: Xρονιά αδειοδοτήσεων αθλητικών εγκαταστάσεων φέτος με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τον αγαπητό Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Θεοδωρικάκο και με τον συναρμόδιο επίσης Υπουργό τον κ. Χρυσοχοΐδη στέλνουμε ένα τελευταίο τελευταίο μήνυμα. Είναι η χρονιά οπού μπορούν να νομιμοποιηθούν και να αδειοδοτηθούν όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις, είτε είναι ολυμπιακές είτε ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είτε στην Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού.
Στέλνω ένα μήνυμα, ότι δεν επιτρέπεται και δεν μπορούμε, δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η προχειρότητα και αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Γι’ αυτό το λόγο και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών καταλήξαμε σε αυτό το πλαίσιο που υπεγράφη. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αξιοποιήσουν και τον κουμπαρά ο οποίος υπάρχει διαθέσιμος από το Υπουργείο Εσωτερικών έτσι ώστε, ειδικά οι Δήμοι, να τρέξουν να απορροφήσουν χρήματα, εφόσον φυσικά ολοκληρώσουν μελέτες που απαιτούνται για να νομιμοποιηθούν ή να αδειοδοτηθούν, κυρίως οι εγκαταστάσεις που έχουν στη διάθεσή τους.
Ο αθλητισμός αφορά όλες τις ηλικίες και όλες τις οικογένειες και με εντολή του Πρωθυπουργού μας δουλεύουμε προς την κατεύθυνση να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφαλείς και βεβαίως διαθέσιμες προς όλους τους Έλληνες πολίτες. Γι’ αυτό το λόγο δουλέψαμε και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Θεοδωρικάκο.
Ερώτηση: Πόσο είναι το κόστος χρηματοδότησης;
Τ. Θεοδωρικάκος: Είμαστε αποφασισμένοι να καλύψουμε τις ανάγκες χρηματοδότησης για το σκοπό αυτό από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» το οποίο είναι σε εξέλιξη.  Είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε αιτήματα της τάξης των  100 εκατ. ευρώ, περίπου.
Λ. Αυγενάκης: Η διαδικασία αδειοδότησης είναι βέβαιο ότι θα αναδείξει κενά και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των αθλητών, των παραγόντων, αλλά και των φιλάθλων που προσέρχονται στις κερκίδες για να παρακολουθήσουν την ομάδα τους σε έναν αγώνα της αρεσκείας τους. Ωστόσο, όμως έχει να κάνει και με την αντιμετώπιση της βίας. Ένα ζήτημα, το οποίο έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της η Κυβέρνηση αυτή, γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη πλέον η ανάγκη να τρέξουν όλοι, Σωματεία, Ομοσπονδίες αλλά, σε συνεργασία φυσικά και με τους ιδιοκτήτες -εντός και εκτός εισαγωγικών- των αθλητικών εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να καλυφθούν όλα αυτά τα κενά που υπάρχουν και να απαντήσουμε και να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος ζητημάτων που προκύπτουν για την ασφάλεια αλλά και για την αντιμετώπιση της βίας στα ελληνικά γήπεδα, στα ελληνικά στάδια. Γι’ αυτό το λόγο και οι συνέργειες, όπως η σημερινή, είναι επιβεβλημένες και βεβαίως θα δουλέψουμε όπως απαιτηθεί και όσο χρειαστεί για να αντλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρήματα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση αφενός, αλλά να δημιουργήσουμε και συνθήκες που θα περιορίζουν, αν όχι θα εξαλείφουν -θα θέλαμε πολύ να το πούμε, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε- αυτά τα περιστατικά βίας και ενός ανασφαλούς τοπίου σε χώρους άθλησης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης