Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

24.9.19

Επενδύσεις και ανατολική Μεσόγειος στη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ

Επενδύσεις και ανατολική Μεσόγειος στη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ


 Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 18:30 τοπική ώρα (01:30 ώρα Ελλάδας, προς Τετάρτη) και στο ξεκίνημα θα είναι παρούσες οι σύζυγοι των δύο ηγετών, οι οποίες στη συνέχεια θα αποχωρήσουν.
Πέρα από τους παραδοσιακούς δεσμούς των δύο χωρών υπάρχουν θέματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ η Ελλάδα μπαίνει ξανά στο ραντάρ των αμερικανών επενδυτών, ανέφερε κυβερνητική πηγή και ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλες επιχειρήσεις. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στην δεξίωση που θα παραθέσει ο πρόεδρος Τραμπ στους ηγέτες που μετέχουν στην Σύνοδο του ΟΗΕ.
Νωρίτερα, στις 11 το πρωί, θα έχει την πρώτη του αναγνωριστική συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, όπου θα συζητηθούν τα θέματα των δυτικών Βαλκανίων και η ενταξιακή τους προοπτική υπό την προϋπόθεση πάντα της τήρησης των όρων της ΕΕ. Στις 11.30 ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, ενώ στις 12:00 θα παραβρεθεί σε κλειστή συνεδρίαση του γεωστρατηγικού ινστιτούτου Atlantic Council με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει και σε συνάντηση με τους επικεφαλής 30 μεγάλων αμερικανικών εταιρειών με οικοδεσπότη τον υπεύθυνο της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον. Θα αναπτύξει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και θα προβάλει τη φιλική στην επιχειρηματικότητα νέα πολιτική της κυβέρνησης. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 4.30 το απόγευμα. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο νωρίτερα να έχει την πρώτη του αναγνωριστική συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον το επιτρέψουν τα χρονικά περιθώρια από τις υποχρεώσεις των δύο ηγετών. Σε διαφορετική περίπτωση η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη. Εφόσον το επιτρέψει το πρόγραμμά του, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί το μεσημέρι και με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας.
Η ημέρα ξεκινά για τον κ. Μητσοτάκη στις 8 πρωί με τη δεξίωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Ακολούθως θα συμμετάσχει στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής από τις 9 έως τις 11.
Ο πρωθυπουργός με την παρουσία του στη Νέα Υόρκη προωθεί τον τριπλό στόχο: την ανάδειξη του μεταρρυθμιστικού σχεδίου στην οικονομία, προβάλλει τις θέσεις της Ελλάδας στα διεθνή και περιφερειακά θέματα και παράλληλα συμμετέχει στις μεγάλες συζητήσεις που αφορούν την ανθρωπότητα όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του για την Κλιματική Αλλαγή, ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε την δέσμευσή του για "απολιγνιτοποίηση" της παραγωγής ενέργειας έως το 2028 και πλήρη κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης έως το 2021. Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτό να ξεπεράσουμε νωρίτερα τον στόχο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς και για αύξηση στο 35% της παραγόμενης ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Επαφές με ξένους ηγέτες
Την πρώτη ημέρα της επίσκεψή του ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κολομβίας, όπου συμφωνήθηκε η προετοιμασία για αποστολή υπό την κολομβιανή κυβέρνηση στην χώρα μας. Ο Πρόεδρος της χώρας που είναι λάτρης της Ελλάδας εξέφρασε ενδιαφέρον για εμπορική συνεργασία στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα για ελαιόλαδο και κρασιά.
Συνάντηση είχε όμως ο πρωθυπουργός και με τον ομόλογό του της Αλβανίας Έντι Ράμα κατά την οποία έθιξε τα ζητήματα των ελληνοαλβανικών σχέσεων και την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας. Κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι «έχουν τεθεί πέντε προϋποθέσεις από την πλευρά της ΕΕ, εμείς επιμείναμε στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας». Ο Έντι Ράμα έδειξε πρόθεση να συζητήσει όλα τα θέματα. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στον περιθώριο της ευρωαραβικής σύσκεψης 31 Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός είδε, επίσης, τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσόβου Αλεξάντερ Βούτσιτς και Χακίμ Θάτσι. Η ελληνική πλευρά διαπίστωσε ότι το κλίμα στις σχέσεις Σέρβων και Κοσοβάρων είναι διαφορετικό. Επίσης, ότι Κοσοβάροι είναι πιο αισιόδοξοι για απεμπλοκή από το αδιέξοδο και ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ανεξαρτησίας τους. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση Ελλάδας ότι αν οι δύο πλευρές συμφωνούν, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα.
Με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Αμπού Αμπάς το βασικό ζήτημα ήταν το Πατριαρχείο όπου διαπιστώθηκε σύμπνοια. Ο Αμπού Αμπάς τον προσκάλεσε στην Παλαιστίνη, και ο Έλληνας πρωθυπουργός ανταπέδωσε την πρόσκληση.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης