Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11.10.19

15η Άτυπη Σύνοδος Μη Εκτελεστών Αρχηγών Κρατών του «Arraiolos Group»: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά αργά στις κρίσεις

15η Άτυπη Σύνοδος Μη Εκτελεστών Αρχηγών Κρατών του «Arraiolos Group»: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά αργά στις κρίσεις


Την αργή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις κρίσεις, τόνισαν τόσο ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και οι υπόλοιποι μη εκτελεστικοί Πρόεδροι κρατών της ΕΕ, που παρευρέθηκαν στην 15η Άτυπη Σύνοδο του «Arraiolos Group», που πραγματοποιείται στην Αθήνα, κατά την πρώτη συνεδρίαση της ημέρας με θέμα την οικονομική και προσφυγική κρίση.
«Πρέπει να συνεννοηθούμε πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε με όρους ανθρωπισμού», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος. «Φτιάξαμε τον (σ.σ.: τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας) το 2011 και ακόμα χτίζεται. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το σέβομαι, αλλά δεν γνωρίζει από το ευρώ και την ευρωπαϊκή οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το Eurogroup πρέπει να αποφασίζει υπό όρους δικαίου.
Ο Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αναφέρθηκε αρχικά στη χθεσινή επίθεση στη συναγωγή στο Χάλε της Γερμανίας. «Σώθηκαν οι οικογένειες καθαρά από τύχη επειδή η πόρτα στη συναγωγή ήταν κλειδωμένη», σημείωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε πως αν ο δράστης, ακροδεξιός εξτρεμιστής, είχε καταφέρει να μπει στη συναγωγή θα κατέληγε σε καταστροφή σαν αυτή του Κραιστ Τσερτς.
Αναφερόμενος στην οικονομική και προσφυγική κρίση, ο Γερμανός Πρόεδρος σημείωσε πως «εμείς πολλές φορές δεν καταφέραμε να ζήσουμε με βάση την αρχή της αλληλεγγύης και αυτό περιλαμβάνει και τη Γερμανία».
Ο κ. Σταϊνμάιερ επισήμανε πως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ευρώπης είναι η μεταρρύθμιση του κοινού συστήματος ασύλου, ενώ σημείωσε πως η σύγκλιση των χωρών της ΕΕ εξελίσσεται πολύ βραδέως και οι ανισότητες διευρύνονται. «Θα συνεχίσω να ισχυρίζομαι ότι η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Ευρώπης», κατέληξε.
«Το ζήτημα βοήθειας στις χώρες προέλευσης είναι κάτι που το συζητάμε από το 2008, αλλά δεν έχουμε κάνει τίποτα σ' αυτόν τον τομέα δέκα χρόνια μετά», πρόσθεσε, από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος.
Σε διαφορετική γραμμή ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου της Ουγγαρίας, Γιάνος Άντερ, ο οποίος κάλεσε τους εταίρους του να αναλογιστούν «αν πρέπει να ετοιμαστούμε στο μέλλον να δεχτούμε και άλλους ανθρώπους» και αν «υπάρχει κάποιο όριο».
«Τίποτα από αυτά, ατομικά ή συλλογικά, δεν θα πρέπει να αφορά μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε και τόνισε την ανάγκη για διεθνή αλληλεγγύη.
«Εμείς προκαλέσαμε τα προβλήματα ως Ευρώπη με την αβελτηρία μας όταν δεν κάναμε αυτά που συμφωνήσαμε το 2008», απάντησε ο κ. Παυλόπουλος.
«Θα πρέπει να πιέσουμε τους συμμάχους μας να μην αξιοποιούν απειλές στο θέμα της μετανάστευσης γιατί είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και κάποιος που σήμερα αισθάνεται ισχυρός, αύριο μπορεί να μην είναι», επισήμανε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, και τόνισε την ανάγκη για μια αποτελεσματική πολιτική μετανάστευσης.
«Αν η Ευρώπη δεν διαδραματίσει αυτό το μοναδικό ρόλο που έχει, κανείς άλλος δεν θα τον αναλάβει. Δεν θα έπρεπε να είμαστε μόνοι μας, αλλά δεν είναι επιχείρημα για να μη δράσουμε».
«Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε ό,τι έχει να κάνει με τη μετανάστευση, με την κλιματική αλλαγή, γιατί είναι ένα κοινό θέμα», πρόσθεσε.
Την ανάγκη να στραφούμε στις ρίζες της προσφυγικής κρίσης, τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. «Η οικονομική ένωση είναι η βάση της ΕΕ, όμως, δείχνει και την ευαλωτότητά της, την ευπάθειά της», σημείωσε.
«Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι χωρίς μια σωστή διαδικασία λήψης αποφάσεων, όλοι θα υποστούμε αυτές τις συνέπειες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις».
Την ανάγκη να συμπεριληφθεί αναφορά για το κουρδικό ζήτημα και την ανάγκη ειρηνευτικής επίλυσής του στην Κοινή Διακήρυξη που θα υπογράψουν οι μη εκτελεστικοί Πρόεδροι κρατών της ΕΕ, τόνισαν οι πρόεδροι της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας.
«Οι μετανάστες δεν είναι όπλο, είναι ανθρώπινα όντα [...] Εγώ θα ήμουν υπέρ της συμπερίληψης μιας φράσης γι' αυτό το ζήτημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σλοβένος Πρόεδρος, Μπόρουτ Πάχορ.
Ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, αναφέρθηκε και στο θέμα της εσωτερικής μετανάστευσης που αντιμετωπίζουν τα πιο αδύναμα κράτη. «Χώρες, όπως η Βουλγαρία, χάνουμε και συνεχίσουμε να χάνουμε τους καλύτερούς μας ανθρώπους. Συνεχίζουμε να σπονσοράρουμε τις αναπτυγμένες χώρες», σημείωσε.
«Οι περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα φθίνοντος πληθυσμού, προβλήματα εξεύρεσης κατάλληλου εργατικού δυναμικού, αλλά και το συνταξιοδοτικό», σημείωσε η Πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς. «Χάνουμε κόσμο, και έχει σημασία να προσελκύσουμε ταλέντα απ΄όλο τον κόσμο», είπε, καταλήγοντας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης