Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

21.11.19

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

«Τιμώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις, τιμούμε τα αποτελέσματα της δράσης τους, τα αποτελέσματα της εθνικής τους μέριμνας, όχι μόνο μέχρι τώρα, αλλά και τη μέριμνα που έχουν να φυλάττουν τα σύνορά μας από εδώ και πέρα.» Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της ημέρας που έχει ορισθεί για να τιμάται η προσφορά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων προς το έθνος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε στην αντιφώνησή του ότι η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ χώρα κατάκτησης, αλλά υπερασπίστηκε πάντοτε αρχές και αξίες και κυρίως τα σύνορα και την κυριαρχία της.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας στην προσφώνησή του ανέφερε:
«Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κύριε Υπουργέ, κύριοι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, Σεβασμιότατε εκπρόσωπε του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων, την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου, για να τιμήσουμε μια άλλη ημέρα συγχρόνως, την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, του φιλοχρίστου στρατού μας, που όπως ο Ιωακείμ και η Άννα αφιέρωσαν τη Μαρία στον Ναό του Σολομώντος, έτσι και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αφιερωμένες από το πεπρωμένο να φυλάττουν την Ελληνίδα κυριαρχία. Και τη φυλάττουν στερρώς και καλώς. Εάν η Ελλάδα, εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, μετά το 1830 τριπλασιάστηκε σε έκταση και δεκαπενταπλασιάστηκε σε πληθυσμό, η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αποφασιστική, καίρια και χαρακτηριστική.

Τιμώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις τιμούμε τα αποτελέσματα της δράσης τους, τα αποτελέσματα της εθνικής τους μέριμνας, όχι μόνο μέχρι τώρα αλλά και τη μέριμνα που έχουν να φυλάττουν τα σύνορά μας από εδώ και πέρα. Και από εδώ και πέρα επίσης τα φυλάττουν στερρώς, αποτελεσματικώς και αποτρεπτικώς. Ζήτωσαν, για να χρησιμοποιήσω μία παλαίφατο έκφραση, οι Ένοπλες Δυνάμεις!»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του είπε:
«Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε θερμώς. Θέλω να σας τονίσω -και απευθύνομαι σε εσάς, στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας- ότι η δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, έκπαλαι και εκ καταγωγής, από τότε που άρχισε να διαμορφώνεται το ελληνικό έθνος, αυτή η δύναμη οφείλεται στο ότι δεν υπήρξαμε ποτέ χώρα κατάκτησης. Υπερασπιστήκαμε πάντοτε αρχές και αξίες και κυρίως τα σύνορά μας και την κυριαρχία μας. Και αυτό είναι που χαλυβδώνει την ψυχή σας, γιατί γνωρίζετε ότι αυτό που κάνετε είναι άξιο και δίκαιο. Γιατί ένας λαός, όταν αμύνεται υπερασπιζόμενος το πάτριο έδαφος και την κυριαρχία του, έχει δίκιο και θα δικαιωθεί, διότι υπάρχει δικαιοσύνη επί της γης. Αυτό είναι που κάνει τη δύναμη της ψυχής σας ακόμη μεγαλύτερη.

Και θέλω να σας πω και τούτο, που είναι χαρακτηριστικό ημών των Ελλήνων, γιατί η Ελλάδα, το ξέρετε και το υπηρετείτε, δεν είναι μόνο έδαφος, δεν είναι μόνο σύνορα, είναι πνεύμα, είναι πολιτισμός, είναι σεβασμός των αρχών και αξιών της δημοκρατίας, πέρα και έξω από τα σύνορά μας.

Τούτες τις ώρες όλοι μας πρέπει να θυμόμαστε ένα πράγμα το οποίο αφορά τη σημασία και τη θέση της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι. Ιδίως σήμερα, εμείς οι Έλληνες ξέρουμε καλά ότι η Ελλάδα μας έχει σύνορα μόνο όταν είναι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, τον λαό μας. Η Ελλάδα δεν έχει σύνορα και δεν γνωρίζει σύνορα όταν πρόκειται να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μας και τον πολιτισμό μας.

Ας είναι αυτές οι σκέψεις, πραγματικά, ένας οδηγός όχι μόνο στην πορεία σας, αλλά ταυτοχρόνως ένας οδηγός που σας επιτρέπει να έχετε δύναμη και να υπηρετείτε αυτό το οποίο κάνετε. Έχει τη σημασία του με την έννοια ότι ανταποκρίνεται στις αρχές και τις αξίες ενός λαού και ενός έθνους που έμαθε πολύ καλά εκτός από τον εαυτό του να υπερασπίζεται πολύ περισσότερα πράγματα, ιδίως τώρα στους καιρούς μας.»

Στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων επικεντρώθηκε ο παριστάμενος Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, παραδίδοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λεύκωμα του Λυκείου Ελληνίδων με γράμματα προς το μέτωπο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Θα μου επιτρέψετε, εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, και με την άδειά σας, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής, που μας φιλοξενείτε, να επισημάνω πως το τίμημα ώστε να διαθέτει η χώρα αξιόμαχες, ετοιμοπόλεμες ένοπλες δυνάμεις, με υψηλή αποτρεπτική ισχύ, είναι ασφαλώς υψηλό. Αυτό όμως είναι το χρέος μας, αυτή είναι η εθνική ανάγκη, δεδομένων των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και ασταθειών και των προκλήσεων ασφαλείας που απαντώνται περισσότερο από ποτέ, θα έλεγα, στην ευρύτερη περιοχή μας.

Επομένως, η αποστολή μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να είναι εκεί που πρέπει και να εξασφαλίζουν την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και το εθνικό μας δικαίωμα. Αν όμως το τίμημα αυτό είναι υψηλό, εγώ θα ήθελα να τονίσω επίσης ότι στο παρελθόν εξαιρετικά δυσβάσταχτο τίμημα πληρώθηκε και από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που πολέμησαν, αλλά και από όλο τον ελληνικό λαό, ώστε να είμαστε εδώ σήμερα ελεύθεροι, εθνικά ανεξάρτητοι και να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Κύριε Πρόεδρε, μια πολύ μικρή υπόμνηση αυτού του τιμήματος που πληρώθηκε είναι αυτό το λεύκωμα, που λαμβάνω την τιμή να σας παραδώσω σήμερα, του Λυκείου των Ελληνίδων. Περιλαμβάνει γράμματα προς το μέτωπο, είναι η διάσταση των μετόπισθεν στο έπος του ΄40. Θεωρώ πως αποτελεί ένα εξαιρετικό κειμήλιο, μια ανάμνηση του τι φόρος αίματος έχει αποτεθεί προκειμένου διαχρονικά η χώρα να είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη.»

Στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής παρευρέθησαν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος κ. Χρήστος Χριστοδούλου, ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Καμπάς, ΓΕΝ Αντιναύαρχος κ. Νικόλαος Τσούνης, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος κ. Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος κ. Θεόδωρος Κλιάρης και ο Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, μετέβη στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης