Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.12.19

Πάνω από ένα εκατομμύριο οι ωφελούμενοι του κοινωνικού μερίσματος


Πάνω από ένα εκατομμύριο οι ωφελούμενοι του κοινωνικού μερίσματος


Στην αρχή της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών ενημέρωσαν για εξελίξεις στα θέματα του χαρτοφυλακίου τους.
   Συγκεκριμένα, ο κ. Ν. Δένδιας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών του στις πρόσφατες επισκέψεις του στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, καθώς και τις χθεσινές επισκέψεις του σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο. Τονίστηκε η σημασία της υπογραφής της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιανουαρίου 2020 στην Αθήνα παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου.
   Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε ότι οι δικαιούχοι του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος για το 2019 θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα υπερβούν τις 300.000, ενώ θα διατεθεί ποσό ύψους 215 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ από τις αρχικές εκτιμήσεις.
   Στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν:
   1ον. Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.
   Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε για τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου και ειδικότερα για την ανάγκη να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία, στον πολίτη, εκείνο που δικαιούται και απαιτεί: (α) το δικαίωμα να συναθροίζεται, να διαδηλώνει και να διεκδικεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, και (β) το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία, στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής του ζωής.
   Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το βασικό μήνυμα με το οποίο πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος από 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ. Πάνω από όλα, η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές. Και για αυτό, το νομοσχέδιο αυτό αφορά τον Σεβασμό στο Δημόσιο Χώρο».
   2ον. Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
   Με το νομοσχέδιο εισάγονται στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση μίας έμπρακτης πολιτικής ενίσχυσης της οικογένειας και του παιδιού, όπως σημείωσαν ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης και η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά θεσμοθετείται επίδομα γέννησης ως μέτρο δημογραφικής πολιτικής. Παράλληλα, επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός της επιδοματικής πολιτικής για την οικογένεια, αλλά και η προσαρμογή της στις ανάγκες του σήμερα: αναδιαμορφώνονται οι όροι χορήγησης τριών άλλων βασικών επιδομάτων (παιδιού, στέγασης, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών) και εισάγονται ρυθμίσεις με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας προνοιακών φορέων.
   Ειδικά για το επίδομα γέννησης, το ύψος του ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και χορηγείται για τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2020, με απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης και σε ευρύ κύκλο δικαιούχων. Το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος ανέρχεται σε 70.000 ευρώ για ένα νέο ζευγάρι που κάνει το πρώτο του παιδί (40.000 ευρώ ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος), ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.
   Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό. Ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από καλύτερη ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, από μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές οι οποίες δίνουν καλύτερη προοπτική και τελικά ελπίδα για καλύτερη ζωή».
   3ον. Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα υδατοδρόμια.
   Το σχέδιο νόμου εισηγήθηκαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, τονίζοντας ότι στοχεύει αφενός στη φιλελευθεροποίηση του θεσμικού πλαισίου -«εμπλέκοντας» ιδιώτες επενδυτές- κι αφετέρου στην απλούστευση και επιτάχυνση των απαιτούμενων για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων διαδικασιών.
   Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να σηματοδοτήσει την ανάπτυξη ενός βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων, που θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και θα εξυπηρετήσει την καλύτερη διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με απομακρυσμένους και όχι μόνο προορισμούς, εξέλιξη η οποία έχει ήδη αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
   4ον. Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
   Ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης παρουσίασε τα προβλήματα που διέπουν σήμερα τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τονίζοντας ότι επιβάλλεται να γίνει εκκαθάριση και επικαιροποίηση του σχετικού Μητρώου που τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, από τους 6.000 περίπου αγροτικούς συνεταιρισμούς που είναι εγγεγραμμένοι, σε λειτουργία βρίσκονται μόλις 800, εκ των οποίων μόλις το 1/5 περίπου θεωρούνται βιώσιμοι.
   Στο πλαίσιο αυτό, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων:
   (α) μειώνεται ο ελάχιστος αριθμός των προσώπων που απαιτούνται για να ιδρυθεί αγροτικός συνεταιρισμός από 20 σε 10
   (β) δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής στους συνεταιρισμούς σε ιδιώτες επενδυτές σε ποσοστό 35% με απόφαση της γενικής συνέλευσης που λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία
   (γ) διευκολύνεται και επιταχύνεται σημαντικά η διαδικασία ίδρυσης αγροτικών συνεταιρισμών
   (δ) προβλέπεται η δυνατότητα παροχής από τον αγροτικό συνεταιρισμό μικροχρηματοδοτήσεων μέχρι 25.000ευρώ στα μέλη του
   (ε) επεκτείνεται η δυνατότητα Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων με όλες τις μορφές κεφαλαιουχικών εταιριών (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ)
   Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε για τα εξής:
   * Την επιλογή τριών αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και ενός αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα επιλέγησαν οι σύμβουλοι επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου, Παναγιώτης Ευστρατίου και Ευαγγελία Νίκα ως αντιπρόεδροι του ΣτΕ, και η Ασημίνα Σαντοριναίου ως αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
   * Την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, καθώς επίσης την παράταση ισχύος της ΠΥΣ 33/2006 «Αναστολή διορισμών και προσλήψεων στον δημόσιο τομέα», με εισηγητή τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.
   * Την επιλογή του Μανώλη Μαματζάκη, καθηγητή Χρηματοοικονομικής στο Business, Management and Economics School του University of Sussex, ως μέλους του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
   * Την πρόταση προς τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την επιλογή προέδρου και αντιπροέδρου της Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας. Συγκεκριμένα με εισηγητή τον υπουργό ΕπικρατείαςΓιώργο Γεραπετρίτη προτείνονται, αντίστοιχα, ο καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Βλαχόπουλος και ο καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικόλαος Κυριαζής.
   * Τη σύσταση και συγκρότηση Διυπουργικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή, με εισηγητή τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.
   Τέλος, στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκαν το εγχειριδίο νομοπαρασκευστικής μεθοδολογίας και ανάλυσης συνεπειών ρύθμισης, με εισηγητή τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το 2020, με εισηγητή τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο, και η πορεία υλοποίησης και οι δράσεις επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ, από τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης