Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3.2.20

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα διαθέτει γεωπολιτικά εργαλεία και μπορεί να τα εκμεταλλευτεί

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα διαθέτει γεωπολιτικά εργαλεία και μπορεί να τα εκμεταλλευτεί


Το μήνυμα πως η Ελλάδα διαθέτει γεωπολιτικά εργαλεία και μπορεί να τα εκμεταλλευτεί όταν εμπνεύσει διεθνή εμπιστοσύνη, σοβαρότητα και δέσμευση στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος, έστειλε σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη ε.τ. Γιώργου Σάββαϊδη, «Ανάλεκτα ελληνικής διπλωματίας», ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. «Εμείς, ως χώρα, διαθέτουμε γεωπολιτικά εργαλεία και μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε όταν η εν γένει συμπεριφορά μας εμπνεύσει διεθνή εμπιστοσύνη, σοβαρότητα και δέσμευση στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος, όταν μέσω πολιτικών επιδιώκουμε τη σύγκλιση συμμαχιών κοινότητας συμφερόντων και ανάληψης πρωτοβουλιών, όταν εξηγούμε και τίθουμε στους τρίτους φίλους και αντιπάλους ότι έχουν να κερδίσουν, εφόσον αντιμετωπίσουν τη χώρα μας ως ενεργό πόλο εξαγωγής και διάχυσης ασφάλειας και σταθερότητας, τόσο στον άμεσο περίγυρό της, αλλά και πέραν αυτού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε πως τα διδάγματα αυτά αποτελούν καινή διαθήκη για τη διπλωματία της χώρας μας εσαεί.
Συμφωνώντας με σχετική αναφορά του συγγραφέα του βιβλίου, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας θα χαράσσεται και θα εφαρμόζεται σχεδόν πάντα σε ένα ασταθές, δύσκολο και ιδιαίτερα απρόβλεπτο περιβάλλον.
Επικαλούμενος τον Κλαούζεβιτς, (σσ Καρλ Φίλιπ φον Κλαούζεβιτς, Πρώσος στρατιωτικός και συγγραφέας περί της θεωρίας και πρακτικής του πολέμου) σημείωσε πως εάν υποθέσουμε ότι οτιδήποτε συνιστά εν τη πράξει διπλωματία, υπό αυτή την έννοια είναι η ίδια η άμυνα της χώρας.
Αναφερόμενος στην πορεία του πρέσβη επί τιμή Γιώργου Σαββαΐδη, ο κ. Δένδιας είπε πως είναι γνωστή και ειδικότερα η θητεία του στη διπλωματική υπηρεσία, την οποία υπηρέτησε με αίσθημα ευθύνης για μια μακρά σειρά ετών, όπως τόνισε.
Εστιάζοντας στο βιβλίο «Ανάλεκτα της ελληνικής διπλωματίας», ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως αποτελούν μια ιδιαίτερη πηγή γνώσης για όλα εκείνα τα γεγονότα τα οποία σφράγισαν τη δική του πολυετή καριέρα, αλλά και την ελληνική ιστορία τα χρόνια αυτά. «Μια καριέρα η οποία συνδέθηκε με τον χειρισμό των ζητημάτων του πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πολύτιμη καταγραφή των εκτιμήσεων και διδαγμάτων από έναν πολύπειρο δημόσιο λειτουργό. Παράλληλα, αποτελούν μια νηφάλια ανάλυση του ρόλου της χώρας μας στον παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ανάλυση που εστιάζει στα γεωστρατηγικά μας πλεονεκτήματα σε σχέση με τις σύγχρονες προκλήσεις» σημείωσε περαιτέρω ο κ. Δένδιας.
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών, όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση, το βιβλίο παρουσίασαν οι: Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Κουλουμπής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωστής Αιλιανός, με συντονιστή τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, Ιωάννης Γκίκας.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, οι βουλευτές Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Γιάννης Μανιάτης και ο πρέσβης επί τιμή και γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Γιώργος Γεννηματάς.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης