Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

15.5.20

Ν. Χαρδαλιάς: Μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας θα «συνοδεύουν» και τα ακτοπλοϊκά μας ταξίδια από Δευτέρα 18 Μαΐου

Ν. Χαρδαλιάς: Μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας θα «συνοδεύουν» και τα ακτοπλοϊκά μας ταξίδια από Δευτέρα 18 Μαΐου


«Τα επόμενα βήματα επιβάλλεται να τα κάνουμε με μεγάλη προσοχή, μας το αποδεικνύουν καθημερινά οι εξελίξεις, προχωράμε χωρίς να ξεχνάμε τις οδηγίες των ειδικών, χωρίς να αμελούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής. Για να κάνουμε τα επόμενα βήματα με ασφάλεια αλλά και με σιγουριά». Τα παραπάνω τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, όπου και ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την προστασίας της δημόσιας υγείας που θα «συνοδεύουν» και τα ακτοπλοϊκά μας ταξίδια από Δευτέρα 18 Μαΐου.
Το επόμενο διήμερο, είπε (ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες) είναι ένα μεγάλο στοίχημα , ενώ από Δευτέρα θα είναι ελεύθερες οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη και Εύβοια.
Σειρά μέτρων για την ακτοπλοΐα θα τεθούν σε ισχύ από την Δευτέρα 18 Μαΐου μέχρι και την 15η Ιουνίου, όπως συμφωνήθηκε σε διαδοχικές συσκέψεις υπό την προεδρία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, σε συνεννόηση με την υγειονομική επιτροπή.
Οι οδηγίες προβλέπουν τα εξής:
Στα επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών, οι οδηγίες θα έχουν εφαρμογή από τις 18 Μαΐου έως 15 Ιουνίου. Μέχρι τότε θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση που αφορούν:
Στον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
Στη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.
Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων.
Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων.
Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ).
Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).

Αεροπορικές πτήσεις- παράταση απαγόρευσης
Πέντε νέες ΝΟΤΑΜ που περιλαμβάνουν την παράταση της απαγόρευσης πτήσεων για συγκεκριμένους προορισμούς στο εξωτερικό εκδόθηκαν σήμερα. Επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, την Τουρκία την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Παραμένει σε ισχύ και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
Επεκτείνεται έως τις 31 Μαΐου, τα μεσάνυχτα, η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου, η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, τα μεσάνυχτα.
Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου, τα μεσάνυχτα.
Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» , οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου τα μεσάνυχτα.
Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου, τα μεσάνυχτα, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.
Επισήμανε για τις πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες γίνονται κανονικά έως τώρα αλλά σε περιορισμένο αριθμό, ότι αναμένεται σταδιακή επαναφορά συχνοτήτων και συνδέσεων από την Δευτέρα 18 Μαΐου, λόγω της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων στην Επικράτεια όλης της χώρας.

Ποιες πτήσεις εξαιρούνται
Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις, οι πτήσεις που αναφέρουν ότι βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, οι στρατιωτικές πτήσεις, οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών και οι πτήσεις τους Εθνικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων της ΓΓΠΠ .
Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν , υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο.
Για τις οδικές και αεροπορικές μεταφορές είπε ότι είναι σε εξέλιξη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Κρούσματα στη Νέα Σμύρνη Λάρισας
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στα όσα συμβαίνουν στην συνοικία στη Νέα Σμύρνη στη Λάρισα, όπου βρέθηκαν 35 θετικά κρούσματα από τα 637 συνολικά δείγματα, γεγονός που οδήγησε να τεθεί η περιοχή σε ενισχυμένη επιτήρηση, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να προστατευτεί η υγεία της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» και εκτεταμένη ιχνηλάτηση των στενών επαφών των κρουσμάτων.
Επίσης αποφασίστηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από ώρα 22.00 έως 06.00 η οποία θα ισχύει για 14 ημέρες . Απαγόρευση συνάθροισης άνω των δέκα ατόμων και αυστηρή επιτήρηση του μέτρου.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.
Οι πλανόδιοι μικροπωλητές και οι εργαζόμενοι σε λαϊκές θα μπορούν να βγαίνουν από την περιοχή της Νέας Σμύρνης για εργασία εφόσον έχουν δύο διαδοχικά αρνητικά τεστ, τα οποία θα επαναλαμβάνονται κάθε πέντε ημέρες.
Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα διανεμηθούν μάσκες υφασμάτινες (1.500 τεμ.) σε όλους και αντισηπτικά σε κάθε οικογένεια.
Σήμερα ξεκίνησαν οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) από τον Ε.Ο.Δ.Υ, για να πραγματοποιήσουν επιπλέον δειγματοληψίες στους μικροπωλητές και στους υπόλοιπους που απουσίαζαν από την οικία τους τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και ιχνηλατήσεις θετικών κρουσμάτων.
Σήμερα υπήρξαν αντιδράσεις στην εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων, είπε ο υφυπουργός , τονίζοντας ότι «τα μέτρα αποσκοπούν στην προστασία της τοπικής κοινωνίας. Σταθερός και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, δηλαδή η προστασία όλων. Με αυτό το γνώμονα προχωρήσαμε και σε αυτή την περίπτωση. Το να μην εξαπλωθεί ο ιός είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και για να το καταφέρουμε αυτό απαιτείται η συνεργασία της. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα πράξουμε ότι είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Λάθος η συγκέντρωση στην Ομόνοια
Ερωτηθείς για την συγκέντρωση στην Ομόνοια ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι, « οι λόγοι δημόσιας υγείας είναι ίδιοι για όλους και οι οδηγίες μας και η κριτική μας αφορούν όλες τις πλατείες. Ο ιός δεν κάνει καμία διάκριση και δυστυχώς κερδίζει έδαφος από τέτοιες συγκεντρώσεις όπως και αυτή χθες στην Ομόνοια. Ήταν προφανώς λάθος», κατέληξε και παρέπεμψε στη σχετική δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη, «ο οποίος με παρρησία το παραδέχτηκε δημόσια».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης