Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5.5.20

Απαντήσεις Κ. Τασούλα στον Αλ. Τσίπρα για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και την επιστολική ψήφο

Απαντήσεις Κ. Τασούλα στον Αλ. Τσίπρα για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και την επιστολική ψήφο


Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στις κατηγορίες του για τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, υπεραμύνθηκε του τρόπου λειτουργίας της Βουλής επικαλούμενος και τις ομόφωνες αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων.
Ο κ. Τασούλας απέρριψε τις αιτιάσεις για παραβίαση του συντάγματος ενώ μίλησε για μια «αμήχανη» κοινοβουλευτική διαδικασία που ξεκίνησε λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και για τον καλύτερο συνδυασμό που έγινε ώστε και η βουλή να μην κλείσει και οι βουλευτές να μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο.
Παράλληλα επεσήμανε, ότι στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη με πλήρη σύνθεση θα γίνει καλύτερος συνδυασμός όλων των παραγόντων για να είναι πιο εκτεταμένη η λειτουργία της Βουλής.
«Οι αποφάσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής ήταν αμήχανες. Δεν ήμασταν συνηθισμένοι, ούτε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η αμηχανία έπρεπε να αντικαταστήσει την πολυμηχανία, με προτεραιότητα την υγειονομική προστασία των εργαζομένων αλλά και μιας κοινωνίας που τα είχε χαμένα. Έπρεπε να εκπέμψουμε και ένα μήνυμα σε αυτή τη κοινωνία που τα είχε χαμένα, κρατώντας τη Βουλή ανοιχτή», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας.
Ο πρόεδρος της Βουλής, υπεραμύνθηκε της απόφασης για την ψήφιση νομοσχεδίων με επιστολική ψήφο, διευκρινίζοντας ότι, «αποφασίστηκε να μην γίνει χρήση του συντάγματος που επιτρέπει να νομοθετούν οι επιτροπές.
«Το σύνταγμα επιτρέπει να νομοθετούν οι επιτροπές. Αυτή τη δυνατότητα την αποποιηθήκαμε. Είπαμε ότι για τον τρόπο λειτουργίας της βουλής και τις ονομαστικές ψηφοφορίες θα υπάρχει το τεκμήριο να ψηφίζουν οι εισηγητές για τα νομοσχέδια και αν τεθεί θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας να γίνεται με ανοικτό σύστημα και συμπληρωματικά να βάλουμε την επιστολική ψήφο κατά αναλογία», τόνισε και πρόσθεσε:
«Το σύνταγμα δεν ορίζει επιστολική ψήφο, αλλά τον τρόπο ψηφοφορίας των βουλευτών που βρίσκονται στο εξωτερικό. Εμείς διευρύναμε την επιστολική ψήφο και προσθέσαμε στο Κανονισμό της Βουλής και το δικαίωμα και άλλων κατηγοριών βουλευτών να ψηφίζουν, όπως οι εγκυμονούσες».
«Αποφασίστηκε μια ευέλικτη προσαρμοστικότητα σε αυτή τη «κλεισούρα» ώστε να ψηφίζουν συμπληρωματικά με επιστολική ψήφο οι βουλευτές. Είναι μια διαχείριση της λειτουργίας της Βουλής σε αυτή τη «κλεισούρα που ξεκίνησε αμήχανα, και κοιτάμε να γίνει πιο εκτεταμένη. Πρώτη φορά ψηφίζουμε με κλεισούρα. Καλύτερος συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων, δεν μπορούσα να κάνω», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής και συμπλήρωσε:
«Ελπίζω στη Διάσκεψη των Προέδρων να βρούμε καλύτερους συνδυασμούς και δεν θα αδικείται ο πρόεδρος της Βουλής καταλογίζοντας του παραβίαση του συντάγματος».
Ο πρόεδρος της Βουλής κατέληξε:
«Δεν μπορούσαν να μείνουν αυτά αναπάντητα. Στη Διάσκεψη των Προέδρων που θα συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση, θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας της Βουλής η οποία κάθε στιγμή έχει τον κίνδυνο που πρέπει να αποτρέψουμε και που ευτυχώς δεν είναι συνταγματικός αλλά είναι κίνδυνος της δημόσιας υγείας».
Αλ. Τσίπρας: Η κοινοβουλευτική λειτουργία δεν μπαίνει σε καραντίνα
Μετά την τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής (και στη συνέχεια του Νίκου Βούτση), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επανήλθε κάνοντας λόγο για "έμμεση ομολογία" ότι η επιστολική ψήφος δεν θα επαναληφθεί και υπογράμμισε ότι "η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα, η κοινοβουλευτική λειτουργία δεν μπαίνει σε καραντίνα...". "Ως τέτοια εκλαμβάνω την τοποθέτηση σας και όχι ως αιχμή, άλλωστε η αιχμή για μένα ήταν απέναντι στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία" είπε. Πρόσθεσε ότι "όμως στο βαθμό που σήμερα θα γίνει αυτή η διαδικασία εμείς δεν μπορούμε να τη νομιμοποιήσουμε". "Γι' αυτό το μήνυμα που δίνουμε είναι ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί, να είναι πρώτη και η τελευταία φορά, γιατί αν επαναληφθεί, πάλι δεν θα τα τη νομιμοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση", τόνισε ο κ. Τσίπρας ολοκληρώνοντας.
"Πάντως αν ήθελα να πω κάτι δεν θα το έλεγα εμμέσως, θα το έλεγα ευθέως, οπότε λάθος με ερμηνεύσατε", είπε ο κ. Τασούλας, με τον κ. Τσίπρα να ρωτά αν θέλουν να αντιδικήσουν. "Δεν θέλω να αντιδικήσω κ. Πρόεδρε, αλλά δεν θέλω και να με ερμηνεύουν. Δεν θέλω να με ερμηνεύουν", τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής. "Ακούστε κ. Πρόεδρε, 4,5 χρόνια πρωθυπουργός έχω κάνει, γνωρίζω και τις έκτακτες και τις δύσκολες συνθήκες, γνωρίζω και τα όρια της δημοκρατίας και της κοινοβουλευτικής λειτουργίας", συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. "Δεν πρέπει να νομίζετε ότι έχετε το πεπόνι και το μαχαίρι και τα κόβετε όλα. Εδώ υπάρχει και αντίλογος και δημοκρατική λειτουργία, δεν πρέπει να αγνοείτε τη θέση και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τρόποι υπάρχουν, είμαστε στη διάθεση σας να κάτσουμε να βρούμε από κοινού τους τρόπους", ανέφερε.
"Την Πέμπτη ελπίζω να βρούμε κάποιους τρόπους καλύτερους", είπε ο κ. Τασούλας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης