Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

7.5.20

Σύσκεψη ενόψει της αντιπυρικής περιόδου υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο

Σύσκεψη ενόψει της αντιπυρικής περιόδου υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο


Σύσκεψη σχετικά με την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου και την εξασφάλιση του απαιτούμενου συντονισμού μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στη σύσκεψη που προήδρευσε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Αμύνης , Αντώνιος Οικονόμου και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης, καθώς και άλλοι αρμόδιοι φορείς.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναπτύχθηκε διάλογος προς αξιοποίηση των συμπερασμάτων του απολογισμού της αντιπυρικής περιόδου του 2019, έγιναν εκτιμήσεις σχετικώς με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατά την αντιπυρική περίοδο του 2020 και εξετάσθηκε η διαθεσιμότητα εναέριων μέσων. Επιπρόσθετα συζητήθηκαν επίσης ζητήματα διοικητικής μέριμνας, ανταλλάχθηκαν απόψεις αναφορικώς με τον γενικό σχεδιασμό δασοπροστασίας - επιτηρήσεως μέσω επιγείων και εναερίων μέσων, και μελετήθηκαν ενδελεχώς η διάθεση, ανάπτυξη, διάταξη επιτηρητικών και εναερίων μέσων δασοπροστασίας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι στόχος της σύσκεψης είναι «να δούμε πώς θα οργανώσουμε το συντονισμό των επιχειρήσεων, που αναπόφευκτα θα λάβουν χώρα και σε αυτή την αντιπυρική περίοδο. Μακάρι να μπορούσα να προβλέψω κάτι διαφορετικό, αλλά για να είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Να δούμε συνάμα τα μέτρα πρόληψης και καταστολής». Επιπρόσθετα υπογράμμισε την σημασία του προσωπικού, δηλαδή των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, που παίρνει μέρος στην αντιπυρική προστασία, αναγνωρίζοντας ότι πολλές φορές υπερβάλλει εαυτόν.
Στην συνέχεια ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται από το υπουργείο για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και να υπάρχουν διαθέσιμα όσα περισσότερα γίνεται μέσα αεροπυρόσβεσης. «Έχουμε τα δεδομένα στα χέρια μας, στη διάθεση μας, ασφαλώς και η πίεση πλέον θα εντατικοποιηθεί, τα χρονοδιαγράμματα δεν μας ικανοποιούν εντελώς, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, στην έναρξη της αντιπυρικής θα έχουμε ικανό
αριθμό μέσων. Περιμένουμε όμως στη διάρκεια της σεζόν να προστεθούν κι άλλα» είπε ο ΥΕΘΑ και πρόσθεσε ότι: «Η αποστολή και ο σκοπός μας είναι να λύσουμε τα προβλήματα και στο εσωτερικό της ΕΑΒ, παρά το γεγονός ότι δεν τελεί υπό την δική μας εποπτεία, πλην όμως αναφέρεται σε εμάς σχεδόν στο 100% της δραστηριότητάς της, έτσι ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό, κυρίως των αεροσκαφών "Canadair" τύπου 415 και 215. Θα ξεκινήσουμε με έξι και θα φτάσουμε στα εννιά στη διάρκεια της περιόδου, εάν όλα πάνε καλά, που θα φροντίσουμε να πάνε όλα καλά. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως καταλαβαίνετε, η παλαιότητα των αεροσκαφών και των μέσων, η φθορά που υφίστανται με κάθε έξοδο, δημιουργούν ανάγκες και απαιτήσεις. Είμαστε εδώ για να τις αντιμετωπίσουμε».
Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος απευθυνόμενος στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, δήλωσε πως μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια και στη συνεργασία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και των Γενικών Επιτελείων και πως θα δουλέψουν όλοι μαζί για να φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε την τεράστια συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων, όχι μόνο στα ζητήματα της αντιπυρικής προστασίας, αλλά και γενικότερων κρίσεων, όπως αυτή της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. «Η συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι κάτι το οποίο, όχι μόνον το επιζητούμε, αλλά το θεωρούμε αναγκαίο για την πορεία της Πολιτικής Προστασίας» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς και επιπρόσθετα τόνισε ότι: « Θεωρώ ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά και νομίζω αυτό το καλοκαίρι, είναι ένα καλοκαίρι που μπορούμε από κοινού να αποδείξουμε ότι οργανωμένα - με τη σοβαρότητα και το σχέδιο που επιβάλλεται - μπορούμε να φέρουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Άλλωστε αυτό που από κοινού υπηρετούμε κάτω από την ομπρέλα της αντιπυρικής περιόδου, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τρία άρθρα του Συντάγματός που αφορούν στην ανθρώπινη ζωή, στην ανθρώπινη περιουσία και στο φυσικό περιβάλλον. Νομίζω πως ποτέ μια αποστολή δεν μπορεί να έχει εν καιρώ ειρήνης περισσότερα στοιχήματα να κερδίσει».
Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επισήμανε ότι «αυτό το οποίο θα κάνουμε σήμερα, θα είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες προκειμένου να προετοιμαστούμε για την αντιπυρική περίοδο όπως κάθε χρόνο. Τα περισσότερα πράγματα έχουν συμφωνηθεί, έχουν καταγραφεί στις διαταγές μας περί αντιπυρικής περιόδου. Τώρα εδώ θα κάνουμε ένα "sum up", μια επισκόπηση, ενδεχομένως κάποιες προσθέσεις ή αφαιρέσεις και κάποιους διακανονισμούς, οι οποίοι θα μας κάνουν την αντιμετώπιση των καταστάσεων, αν έρθουν (που μακάρι να μην έρθουν), ευκολότερη και πιο αποτελεσματική».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης