Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

14.9.20

Χρ. Σταϊκούρας: Θα αξιοποιηθεί με σύνεση η δημοσιονομική ευελιξία


 

Με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωπολιτικά ευαίσθητη και ενδιαφέρουσα περιοχή του πλανήτη, σε ένα - στενότερο και ευρύτερο - εξωτερικό περιβάλλον με αβεβαιότητες, εντάσεις και δυνητικούς κινδύνους, που αφορούν βεβαίως, ολόκληρη την Ευρώπη», ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέρθηκε παράλληλα στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και ζήτησε την επίδειξη ισχυρής, έμπρακτης και αταλάντευτης αλληλεγγύης των θεσμών και των εταίρων στα ζητήματα αυτά, που έχουν και έντονη ευρωπαϊκή διάσταση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση εργάζεται για τη θωράκιση της άμυνας της χώρας, καθώς και για τη διαχείριση επιτυχώς της υγειονομικής κρίσης, των μετακινήσεων πληθυσμών, των γεωπολιτικών αναταράξεων, και την επιστροφή των οικονομιών στα προ κρίσης επίπεδα το ταχύτερο δυνατόν. Παράλληλα, είπε πως θα αξιοποιηθεί με σύνεση η δημοσιονομική ευελιξία που θα υπάρξει και για το 2021 και θα γίνει η βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την υλοποίηση του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου της χώρας. Το οποίο, όπως ανέφερε, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, ώστε να επιτευχθεί υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες λόγω της πανδημίας, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην έξοδο από μία 10ετή διαδρομή σε δύσκολο τούνελ, επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές. Και ανέφερε τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το α' εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9%, και ειδικότερα στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%. Και αυτό, κατά τον υπουργό, ήταν αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης από την κυβέρνηση ενός συνεκτικού πλέγματος στοχευμένων μέτρων και παρεμβάσεων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία. Κάτι, πρόσθεσε, που αναγνωρίστηκε και στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, όταν έγινε αναφορά «στην ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της».

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε εκτεταμένη αναφορά «στα δημοσιονομικά και μη μέτρα που υλοποιήσαμε, για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία, και να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε φάση της παρούσας δοκιμασίας. Μέτρα που η συνολική τους αξία αναμένεται να φτάσει ή και να υπερβεί τα 24 δισ. ευρώ. Και στα οποία περιλαμβάνονται όσα ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργός, για να προστατευθεί η απασχόληση, να ενισχυθεί η παραγωγική δραστηριότητα και να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων».

Όπως επεσήμανε, διατηρούνται παράλληλα πάντα εφεδρείες, για ένα μέλλον που παραμένει αβέβαιο και ρευστό, ενώ όλα τα μέτρα χρηματοδοτούνται μέσα από τη συνετή και νοικοκυρεμένη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, τα οποία ανέρχονται σήμερα σε 37,8 δισ. ευρώ, και αναμένεται να τονωθούν περαιτέρω με την αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Ο κ. Σταϊκούρας, απαρίθμησε επίσης τις διαρθρωτικές αλλαγές που υλοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι ενδεικτικά τους τελευταίους 6 μήνες έγιναν τα εξής:

*Ψηφίστηκε, και υλοποιείται με επιτυχία, πρόγραμμα στήριξης δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση του κορoνοϊού.

*Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση ενός ολιστικού, κοινωνικά ευαίσθητου και εθνικά αναπτυξιακού πλαισίου αντιμετώπισης του υψηλού ιδιωτικού χρέους, παρέχοντας μια πραγματική «δεύτερη ευκαιρία» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

*Αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά.

*Θεσπίστηκε το πλαίσιο των μικροχρηματοδοτήσεων.

*Προωθήθηκε το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπου αυτό ήταν εφικτό, όπως είναι το έργο στο Ελληνικό, η Μαρίνα Αλίμου και η αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων.

*Δρομολογήθηκαν σχέδια ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών, όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΕΑΒ και η ΛΑΡΚΟ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης