Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό για την διευθυντική ομάδα
Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του. Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε τον λόγο από το δικαστήριο, ενώ είχαν ήδη εκφωνηθεί τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν σε κατηγορούμενους, πλην της ηγετικής ομάδας τη Χρυσής Αυγής.
«Θεωρώ ότι υπήρχε προκατάληψη στο πρόσωπό μου και παρεμβάσεις άμεσες και έμμεσες και από τον πρωθυπουργό της χώρας, που σας πίεσαν. Για τον λόγο αυτό, ζητώ την εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου. Σε λίγο θα προσέλθει ο συνήγορος κύριος Κωνσταντίνος Πλεύρης για να αναπτύξει το αίτημά μου», ανέφερε ο Γ. Λαγός.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα προκειμένου να προσέλθει ο διορισθείς από τον κ. Λαγό συνήγορος Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος είναι καθ' οδόν, όπως αναφέρθηκε.
Νωρίτερα, η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά που ανακοινώθηκε, εξαιρεί από κάθε ελαφρυντική περίσταση όλους τους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό και Γιώργο Γερμενή.
Με χειροκροτήματα έγινε δεκτή από τους συγκεντρωμένους έξω από το Εφετείο η μη αναγνώριση ελαφρυντικών στην διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής
Στο άκουσμα της είδησης ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά καταδικασθέντες για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στο Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «ο λαός απαιτεί οι φασίστες φυλακή».
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το αίτημα του Γιάννη Λαγού - Ποιοι έλαβαν ελαφρυντικά
Το δικαστήριο διέκοψε για λίγη ώρα καθώς ανέμενε τον συνήγορο του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνο Πλεύρη, προκειμένου να αναπτύξει την αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου, που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής. Η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί είναι: Αφού ο συνήγορος εκθέσει νομικά το αίτημα του εντολέα του και το παραδώσει γραπτώς, η παρούσα σύνθεση -εφόσον δεν κριθεί απαράδεκτο το αίτημα- θα πρέπει να αποσυρθεί και στην έδρα να ανέβει άλλη σύνθεση, που θα κρίνει την αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός. Η εξέλιξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα κριθεί μετά την απόφαση που θα λάβει η νέα σύνθεση.
Νωρίτερα, πριν την παρέμβαση του Γιάννη Λαγού, το δικαστήριο μόλις είχε ολοκληρώσει την ανάγνωση της απόφασής του επί των ελαφρυντικών. Σύμφωνα με την πρόεδρο, το δικαστήριο αποφάσισε τη χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στους βουλευτές Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας στον Νίκο Μίχο και του σύννομου προτέρου βίου στον Μιχάλη Αβράμη-Αρβανίτη.
Επίσης, αναγνώρισε στους καταδικασθέντες για ένταξη και υπόθεση του Παύλου Φύσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Στάλκο, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Τέλος, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).
Κ. Πλεύρης: «Έχουμε υπόνοιες επηρεασμού του δικαστηρίου από την απόφαση για τους ενόχους της Χρυσής Αυγής»
Το αίτημα του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου ανέπτυξε ο συνήγορός του, Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος διευκρίνισε ότι ζητά την εξαίρεση τακτικών και αναπληρωματικών μελών, αλλά όχι της εισαγγελέως και του αναπληρωτή εισαγγελέα.
Ο συνήγορος, ο οποίος διορίστηκε σήμερα στο δικαστήριο, υποστήριξε ότι το αίτημά του αφορά υπόνοιες αμεροληψίας του δικαστηρίου λόγω επηρεασμού από την έκδοση της απόφασης ενοχής και μετά, καθώς και για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας. Με την έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Πλεύρης ανέφερε: «Νόμιζα ότι έρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επανάστασης, όπου υπήρχαν πλήθη απ' έξω που αποδοκίμαζαν τους συνηγόρους των κατηγορουμένων και δεν ξέρω αν θα φύγω υγιής από αυτήν την αίθουσα. Ελπίζω να εγγυάται το δικαστήριό σας τη σωματική μου ακεραιότητα».
Ο κ. Πλεύρης, επικαλούμενος τη συνθήκη για τα δικαιώματα του ανθρώπου, υποστήριξε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του κατηγορουμένου να τεκμαίρεται αθώος μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης. Και συνέχισε λέγοντας ότι υπό την ανοχή του δικαστηρίου υπήρξε καταιγισμός δηλώσεων μετά την έκδοση για τις ενοχές, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ και τους διαδηλωτές στον δρόμο.
«Ελπίζω πως δεν έχετε επηρεαστεί, όμως για την υποβολή της αίτησης εξαίρεσης απαιτείται όχι βεβαιότητα, αλλά απλή υπόνοια. Εδώ είχαμε μια σειρά παραβιάσεων της Αρχής των εξουσιών», σημείωσε.
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε «σε πινακίδες "Δεν είναι αθώοι" που αναρτήθησαν στη Βουλή, στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που εκφράζει ικανοποίηση, στην ανακοίνωση της ΠτΔ περί του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και σε ΜΜΕ», τονίζοντας ότι όλα αυτά «συνιστούν ευθεία και βάναυσο παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας».
Υποστήριξε, επίσης, ότι υπό την ανοχή του δικαστηρίου μετατράπηκε μία ποινική σε πολιτική δίκη. «Το δικαστήριό σας δεν δικάζει ούτε τον φασισμό ούτε τη δημοκρατία. Δικάζει πράξεις. Ο φασισμός και ο ναζισμός άλλωστε είναι ιδεολογίες. Δεν δικάζονται οι ιδεολογίες. Δεν νικάται ο φασισμός εδώ, ούτε με δικαστικές αποφάσεις. Και σας το λέω εγώ που δεν ανήκω στη Χρυσή Αυγή», επεσήμανε.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Πλεύρης επικαλέστηκε, ακόμη, άρθρο του καθηγητή Ποινικού Δικαίου Ηλία Αναγνωστόπουλου, που αποκάλεσε αίσχος τις συγκεντρώσεις έξω από το δικαστήριο. Επιπλέο, στράφηκε και σε βάρος πολιτικών αρχηγών: «Ήρθαν εδώ πολιτικοί αρχηγοί. Ήρθε εδώ ο κ. Κουτσούμπας και μίλησε για εγκληματική οργάνωση. Ποιός; Αυτός που ο δημοκράτης Γεώργιος Παπανδρέου, ο Γέρος της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε το κόμμα του "κόμμα εγκληματικής προδοσίας"».
Στη συνέχεια, μιλώντας για τη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο την ημέρα της απόφασης επί της ενοχής, χρησιμοποίησε τη φράση «ετερόκλητος όχλος», διευκρινίζοντας: «Προβαίνω σε αυτόν τον χαρακτηρισμό γιατί ήταν ανάλογος με αυτόν του κ. Τσίπρα, που χαρακτήρισε ετερόκλητο όχλο εκείνους που διαδήλωναν για τη Μακεδονία».
Το δικαστήριο έχει αποσυρθεί για να αποφανθεί εάν κρίνεται παραδεκτή ή όχι η αίτηση. Εάν κριθεί παραδεκτή για το ζήτημα της εξαίρεσης ή μη των δικαστών, τότε θα αποφανθεί άλλη σύνθεση που θα ανέβει στην έδρα.
Κώστας Παπαδάκης: Προσχηματική η αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου
Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών, ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης υπογράμμισε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου επεφύλαξε μια ακόμα συντριπτική ήττα στους κατάδικους ναζιστές, καθώς απέρριψε τα περισσότερα αιτήματά τους για αναγνώριση ελαφρυντικών, αναγνωρίζοντας ελαφρυντικά σε 14 μόνο από τους 57 καταδικασθέντες και απορρίπτοντας για όλους τα ελαφρυντικά της μη τέλεσης εγκληματικών πράξεων, της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας και της μη εύλογης διαρκείας της δίκης».
Αναφερόμενος στην αίτηση απόρριψης του δικαστηρίου που κατέθεσε, μέσω του δικηγόρου του, ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι «σήμερα, μια ιστορική μέρα, που γιορτάζουμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ο ναζιστής Γιάννης Λαγός με τον επίσης ναζιστή, δάσκαλο δικηγόρο του Κωνσταντίνο Πλεύρη, υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου αναφέροντας ότι το δικαστήριο υπέκυψε σε πολιτικές παρεμβάσεις. Πέρα από το ψεύδος της, είναι μια αίτηση απαράδεκτη καταχρηστική και αόριστη νομικά». Ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε την βεβαιότητα και την αισιοδοξία ότι η αίτηση θα απορριφθεί «γιατί πρώτα από όλα, οι ίδιοι οι συνήγοροι ήταν εκείνοι που μέχρι την έκδοση της απόφασης με τις αγορεύσεις τους έπλεκαν το εγκώμιο κάθε μέρα του δικαστηρίου για την πολύχρονη διαδικασία, ευελπιστώντας ότι με αυτό τον τρόπο εκείνοι θα επηρεάσουν τη συνείδηση του για να πετύχουν ευνοϊκή απόφαση. Περιμένουμε συνεπώς την απόφαση του δικαστηρίου για την αίτηση εξαίρεσης, αισιοδοξώντας ότι θα απορριφθεί».
Στην αίτηση εξαίρεσης ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται η εισαγγελέας της έδρας, γεγονός που, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, «αναδεικνύει ότι η αίτηση εξαίρεσης γίνεται μόνο και μόνο γιατί δεν τους αρέσει η απόφαση που βγήκε. Ενώ, αντίθετα, η στάση της εισαγγελέως, παρά τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της, τους είναι αρεστή γιατί ζήτησε να αθωωθούν. Και αυτό και μόνο αρκεί για να αποκαλύψει τον προσχηματικό λόγο της εξαίρεσης που ζητούν».