Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

16.11.20

Κορονοϊός-Ελλάδα: 2.198 νέα κρούσματα, 400 διασωληνωμένοι και 59 θάνατοι


Κορονοϊός-Ελλάδα: 2.198 νέα κρούσματα, 400 διασωληνωμένοι και 59 θάνατοι

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 2.198 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 76.403, εκ των οποίων το 53,9% άνδρες.Τα 4.675 (6,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19.638 (25,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 400 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 126 (31,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79,5% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 383 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.165 θανάτους συνολικά στη χώρα, 473 (40,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Γεωγραφική κατανομή των 2.198 κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 2.198 νέων κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

   * 21 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

   * 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

   * 492 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

   * 491 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

   * 25 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

   * 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

   * 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

   * 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

   * 30 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

   * 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

   * 38 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

   * 147 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

   * 52 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

   * 8 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

   * 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

   * 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

   * 38 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

   * 28 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

   * 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

   * 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

   * 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

   * 48 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

   * 27 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

   * 13 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

   * 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

   * 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

   * 18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

   * 37 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

   * 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

   * 110 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

   * 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

   * 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

   * 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

   * 45 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

   * 13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

   * 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

   * 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

   * 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

   * 122 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

   * 66 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

   * 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

   * 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

   * 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

   * 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

   * 105 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

   * 37 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

   * 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

   * 29 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

   * 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

   * 10 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

   * 11 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

   * 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

   Τέλος, 29 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

 

Β. Παπαευαγγέλου: Η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζουν επίσης η Δράμα και η Πέλλα, ανέφερε ξεκινώντας τη ενημέρωση για τον κορονοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

Δυστυχώς, το 2ο κύμα καλπάζει σε όλο τον κόσμο και στη χώρα, σημείωσε η λοιμωξιολόγος η οποία επισήμανε ότι η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη αλλά είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την μετάδοση.

Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αναφέροντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία που υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα.

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο νέους ανθρώπους, μάχιμους γιατρούς» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι αυτό δείχνει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω, «είμαστε όλοι ευάλωτοι».

Βλέπουμε μια αρχόμενη εικόνα σταθεροποίησης. Αν τηρήσουμε τα μέτρα θα μπορέσουμε σιγά σιγά να άρουμε κάποιους από τους περιορισμούς

«Μετά από μια κρίσιμη εβδομάδα που πέρασε, μας περιμένει μια ακόμα δύσκολη εβδομάδα» σημείωσε η λοιμωξιολόγος αναφέροντας στοιχεία για τις προηγούμενες ημέρες. «Είδαμε μια εξαιρετική αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ και το ΕΣΥ να πιέζεται όσο ποτέ. Είδαμε το μέσο όρο της ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ να έχει μειωθεί στα 64 χρόνια και τους γιατρούς των ΜΕΘ να αναφέρουν ότι βλέπουν ασθενείς κάτω των 60 και νεαρούς ενήλικες να νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είδαμε υπερδιπλασιασμό στο μέσο ημερήσιο απολογισμό των συνανθρώπων μας που χάθηκαν» είπε η κ. Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι «αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής αύξησης των κρουσμάτων που είχαμε το τελευταίο 15ημερο».

«Αυτό που χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας είναι η μεγάλη διασπορά στον πληθυσμό σε όλη την επικράτεια» επισήμανε και προσέθεσε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο αλλά είναι απολύτως στο χέρι μας να το μετριάσουμε».

«Αν και ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων υπολογίζεται στα 42 χρόνια, την τελευταία εβδομάδα έχει γίνει διάγνωση λοίμωξης από κορονοϊό σε εθνικό επίπεδο σε παραπάνω από 2.500 συνανθρώπους μας που είναι άνω των 65 ετών και αυτό όπως καταλαβαίνετε σημαίνει συνεχιζόμενη πίεση στα νοσοκομεία μας» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Σήμερα πια όλοι έχουμε έναν γνωστό στο άμεσο περιβάλλον μας που είτε έχει νοσήσει, είτε έχει εκτεθεί άμεσα ή είχε στενή επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, συνεπώς θα πρέπει να δείξουμε άμεσα, σήμερα, τώρα, την απαραίτητη σύνεση, να μειώσουμε τις μη απαραίτητες μετακινήσεις και να τηρούμε σχολαστικά την καθολική χρήση της μάσκας» δήλωσε εμφατικά η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε ότι «πρέπει με κάθε κόπο, με κάθε θυσία να ανακοπεί η μετάδοση περαιτέρω».

Όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποξενωθούμε, ότι θα πρέπει να φοβόμαστε τον διπλανό μας αλλά ότι πρέπει να προσέχουμε και να αποδεχτούμε ότι θα μάθουμε να ζούμε με την μάσκα μέσα και έξω από το σπίτι για κάποιους μήνες» υπογράμμισε.

Κατόπιν η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε επιστήμονες, όπως ο Έλληνας καθηγητής του ΜΙΤ, ο κ. Κέλλης, οι οποίοι «εκφράζουν την άποψη ότι η μάσκα όχι μόνο μειώνει τη μετάδοση αλλά και την ποσότητα του ιικού φορτίου που εισπνέουμε και συνεπώς είναι πιθανόν ότι ο ασθενής ακόμα και αν κολλήσει, θα έρθει σε επαφή με μικρότερη δόση του ιού, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταφέρει να καταπολεμήσει καλύτερα τη λοίμωξη αυτή».

«Ελπίζουμε, με βάση τα δεδομένα που έχουμε από τον ΕΟΔΥ, ότι την επόμενη Δευτέρα θα μπορούμε να αρχίσουμε να χαμογελάμε και να ελπίζουμε ότι σιγά σιγά μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και των συνανθρώπων μας που χάνονται από τον νέο κορονοϊό» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Ήδη οι προσπάθειες μας φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Βλέπουμε μια αρχόμενη εικόνα σταθεροποίησης, γεγονός που μας δίνει την ελπίδα ότι αν τηρήσουμε τα μέτρα θα μπορέσουμε σιγά σιγά να άρουμε κάποιους από τους περιορισμούς» σημείωσε η λοιμωξιολόγος.

Τα παιδιά κάτω των 14 ετών μεταδίδουν πολύ λιγότερο στις στενές επαφές τους σε σχέση με τους μεγαλύτερους εφήβους και τους ενήλικες, σύμφωνα με μελέτες

Στη συνέχεια, η κ. Παπαευγγέλου έκανε μια εκτενή αναφορά στα παιδιά και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση προκειμένου να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα που έχουν τεθεί. Τα δημοτικά σχολεία «παρέμεναν ανοιχτά μέχρι σήμερα γιατί είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που είναι μικρότερα των 10 ετών, μεταδίδουν στο περιβάλλον πολύ λιγότερο από ότι οι έφηβοι και οι ενήλικες» τον ιό, είπε η κ. Παπαευαγγέλου η οποία είναι παιδίατρος-λοιμωξιολόγος.

«Η ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι χαμηλή, ιδιαίτερα όταν το πρώτο κρούσμα μέσα στο σπίτι είναι παιδί κάτω των 9 ετών» επεσήμανε η κ. Παπαευγγέλου προσθέτοντας ότι «αυτό είναι γνωστό τόσο στη διεθνή βιβλιογραφία, όσο και από μελέτες που έγιναν εδώ στη χώρα μας». Όπως εξήγησε η λοιμωξιολόγος «μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο και συνέθεσε τα βιβλιογραφικά δεδομένα από πολλές μελέτες και περιέλαβε δεδομένα από περισσότερες από 300 χιλιάδες άτομα, έδειξε ότι τα παιδιά κάτω των 14 ετών μεταδίδουν πολύ λιγότερο στις στενές επαφές τους σε σχέση με τους μεγαλύτερους εφήβους και τους ενήλικες» επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Τα ίδια έδειξε και μια ακόμα μελέτη από την Αυστραλία όπου εκεί έγινε μια πολύ σχολαστική ιχνηλάτηση μέσα σε σχολικές μονάδες και φάνηκε ότι η πιθανότητα να μεταδώσει ένα παιδί σε ένα συμμαθητή του ή σε έναν ενήλικα του σχολικού περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά χαμηλή, 1 στις 4.000» υπογράμμισε η λοιμωξιολόγος.

«Δεν είναι γνωστό για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό» εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι «πιθανά σχετίζεται με το γεγονός ότι τα παιδιά περνάνε τη λοίμωξη ασυμπτωματικά».

Το κύριο πρόβλημα με τα ανοιχτά σχολεία είναι η κινητικότητα που συνδέεται με τη λειτουργία τους

Συνεχίζοντας η κ. Παπαευγέλου αναφέρθηκε σε μια «πολύ πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Science και κύριος ερευνητής είναι ο Έλληνας καθηγητής στο Λονδίνο, ο κ. Κασσιώτης, η οποία έδειξε ότι κάποιοι άνθρωποι με προηγούμενη λοίμωξη από άλλους κορονοϊούς, παρόμοιους κορονοϊούς, έχουν αντισώματα έναντι μιας περιοχής αυτής της πρωτεΐνης που λέμε spike που προσφέρουν προστασία έναντι και του κορονοϊού sars-cov2 μέσω μιας διασταυρούμενης αντίδρασης». «Ενδιαφέρον ιδιαίτερο έχει ότι η μελέτη αυτή έδειξε ότι τα παιδιά είχαν σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό τέτοια αντισώματα σε σχέση με τους ενήλικες» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας «οι ερευνητές αυτοί προχώρησαν παραπέρα και έδειξαν με πειραματικές μελέτες ότι αυτά τα αντισώματα εμποδίζουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα»

«Με απλά λόγια» είπε η λοιμωξιολόγος «αυτή η μελέτη μπορεί να μας προσθέρει ακόμα μια εξήγηση γιατί τα παιδιά νοσούν ηπιότερα ή εμφανίζονται πιο ανθεκτικά στην λοίμωξη από το νέο κορονοϊό».

Σχετικά με την Ελλάδα και την κατάσταση στα σχολεία, η κ. Παπαευαγγέλου διευκρίνισε ότι «ακόμα και όταν έχουμε δύο κρούσματα στο ίδιο σχολείο, δεν φαίνεται αυτά να συσχετίζονται μεταξύ τους. Δεν φαίνεται δηλαδή το ένα παιδί να κόλλησε το άλλο μέσα στο σχολείο αλλά φαίνεται ότι απλά τα κρούσματα αυτά αντικατοπτρίζουν το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής».

Όπως υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου «σημασία έχει να δει κανείς τα νούμερα που μας δίνει ο ΕΟΔΥ κάθε μέρα» προσθέτοντας ότι «ναι μεν έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες αύξηση στα κρούσματα στα παιδιά κάτω των 17 ετών αλλά αυτό είναι λογικό αφού, γενικά, όπως ήδη είπαμε, στη χώρα μας έχουμε ένα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο». «Αν κοιτάξει όμως κανείς το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών, βλέπει ότι αυτό έχει παραμείνει σταθερό» ξεκαθάρισε η λοιμωξιολόγος και παιδίατρος κ. Παπαευαγγέλου. Στις 15 Οκτωβρίου αυτό ήταν 7,2 και στις 15 Νοεμβρίου ήταν 7,5, διαπιστώνεται δηλαδή ότι «δεν έχει αλλάξει καθόλου, γεγονός που δείχνει ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι υπερμεταδότες» υπογράμμισε η γιατρός.

Σχετικά με το κλείσιμο των σχολείων, η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας άλλαξαν πολύ και με ένα τόσο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, το κλείσιμο των σχολείων ήταν μονόδρομος» γιατί, όπως είπε, «το κύριο πρόβλημα που δημιουργούν τα ανοιχτά σχολεία είναι η κινητικότητα του πληθυσμού που συνδέεται με τη λειτουργία των σχολείων».

«Αυτή δεν περιλαμβάνει τη μεταφορά μόνο των μαθητών από και προς το σχολείο» εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου «αλλά και την μεταφορά των εκπαιδευτικών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις υπηρεσίες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του σχολείου, την τροφοδοσία, την καθαριότητα, και βέβαια την κινητικότητα των γονέων που εργάζονται και δεν παραμένουν στο σπίτι. Έτσι, ενώ είναι σαφές από τη βιβλιογραφία ότι το σχολικό περιβάλλον δεν αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την πανδημία και τα στοιχεία και από τη χώρα μας δείχνουν ακριβώς το ίδιο συμπέρασμα, τα δημοτικά αποφασίστηκε να κλείσουν με στόχο τη δραστική μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού και τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γιατί η αλήθεια είναι ότι όσο τα σχολεία είναι κλειστά υπάρχει εκ των πραγμάτων πολύ μεγάλη μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού» εξήγησε η επιδημιολόγος.

«Η τηλεκπαίδευση που άρχισε να εφαρμόζεται από σήμερα αποτελεί μια ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς τους, διότι ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά χρειάζονται επιτήρηση» είπε η κ. Παπαευαγγέλου. «Βέβαια από την άλλη, σας διαβεβαιώνω ότι όλοι οι εργαζόμενοι γονείς που λείπαμε αρκετά από το σπίτι όσο τα παιδιά μας ήταν μικρά, και τώρα πια έφυγαν, αναλογιζόμαστε τι ωραία θα ήταν να είχαμε κι εμείς την ευκαιρία, όσο αυτά ήταν ακόμα μικρά και μας άκουγαν, να είχαμε λίγες ώρες μαζί τους» ανέφερε η κ. Παπαευγγέλου, προσθέτοντας «ίσως είναι μια ευκαιρία να περάσετε ουσιαστικό και δημιουργικό χρόνο μαζί με τα παιδιά σας τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, αναγκαίες προϋποθέσειςγια την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων

Κλείνοντας, η λοιμωξιολόγος απηύθυνε ακόμα μια φορά «έκκληση προς όλους να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να φερθούν υπεύθυνα τηρώντας την καθολική χρήση της μάσκας. Τόσο η ατομική ευθύνη, όσο και η συλλογική ωριμότητα είναι αναγκαίες προϋποθέσεις, τώρα περισσότερο από ποτέ, για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων και σε αυτή τη μάχη ο καθένας από εμάς είναι πρωταγωνιστής. Ο καθένας μας πρέπει να κάνει τον ατομικό του αγώνα, τροποποιώντας για λίγο διάστημα τις αγαπημένες του συνήθειες και ταυτόχρονα υποστηρίζοντας τα ευάλωτα άτομα της οικογένειάς του, που έχουν ανάγκη. Το ζητούμενο είναι η συλλογική προσπάθεια για να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη δοκιμασία» κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου.

 

Γκ. Μαγιορκίνης: Στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να επεκτείνεται δυναμικά

«Με 55 εκατομμύρια διαγνώσεις η πανδημία του κόβιντ19 ενισχύεται σε όλο τον κόσμο» ανέφερε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό στη χώρα μας ο Γκίκας Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε ότι «περισσότερες από 650 χιλιάδες διαγνώσεις καταγράφονται πλέον ανά ημέρα σε παγκόσμια κλίμακα.

«Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας» υπογράμμισε ο καθηγητής ιατρικής «κατέληξαν περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι σε μία ημέρα».

«Στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να επεκτείνεται δυναμικά έχοντας ξεπεράσει τις 14 εκατομμύρια διαγνώσεις με το αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα των 200 χιλιάδων ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν ξεπέρασαν τις 4 χιλιάδες ανά ημέρα» τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης

Ωστόσο, «κάποια σημεία σταθεροποίησης της επιδημίας βλέπουμε στον αριθμό των νέων διαγνώσεων» επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης «σε χώρες όπως η Γαλλία, η οποία παραμένει σε περισσότερες από 30 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα, η Ισπανία με περισσότερες από 15 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα και η Ιταλία με περισσότερες από 35 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα».

Στα ζητήματα της πανδημίας στην Ελλάδα, είπε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης».

Μάλιστα, «η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε τη ηπιότερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων 30 ημερών καθώς και τη σημαντικότερη συρρίκνωση του δείκτη Rt με σημάδια ακόμα και μείωσης του ενεργού αριθμού των κρουσμάτων» υπογράμμισε ο καθηγητής Ιατρικής.

Όμως, «αυτή η διαφαινόμενη και εξαιρετικά εύθραυστη πιθανή βελτίωση δεν είναι επαρκής για να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα υγείας άμεσα και έτσι είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται οι δείκτες βαρύτητας των εισαγωγών και των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για τις επόμενες 7-10 ημέρες» στην Αθήνα, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφορικά με την Θεσσαλονίκη, είπε ότι «σε σχέση με την Αττική εξακολουθεί να έχει πενταπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο. Με απλά λόγια η Αττική αν βρισκόταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης σήμερα θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα».

Όσον αφορά τον αριθμό των διαγνώσεων και κατ' επέκταση τον αριθμό των κρουσμάτων, η Θεσσαλονίκη «δείχνει σημεία ταχύτερης σχετικά βελτίωσης από ότι η Αττική πιθανώς λόγο του γεγονότος ότι είναι μικρότερο αστικό κέντρο αλλά και του γεγονότος ότι τα αυστηρά μέτρα ελήφθησαν σχετικά νωρίτερα» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Εξαιτίας όμως του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου που έχει και του γεγονότος ότι είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν και γι αυτό χρειάζεται αυστηρότατη τήρηση των μέτρων ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση» είπε με εξαιρετική έμφαση ο λοιμωξιολόγος.

Στη Θεσσαλονίκη «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα μέτρα» τόνισε ακόμα μια φορά ο κ. Μαγιορκίνης.

Απολύτως απαραίτητο να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές σε ένα εξαιρετικά μικρό κοινωνικό κύκλο για τις επόμενες εβδομάδες

Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, «έχουν ανασταλθεί πλέον οι ρόλοι που βλέπαμε τους δυο προηγούμενους μήνες» διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας «η ηλικιακή ομάδα των 40 με 65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19 έως 39».

«Η μείωση της επίπτωσης των 19 έως 39 συμπίπτει χρονικά με τα μέτρα κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων αλλά και του lockdown» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος για την αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 40-65 συμπλήρωσε ότι «φαίνεται να ακολουθείται και από τη σχετική αύξηση» στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω «και πιθανώς οφείλεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση».

Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών κάτω από 18 ετών «παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στο πλαίσιο της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας» εξήγησε ο καθηγητής.

«Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα συμπεραίνουμε ότι εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου, ο ιός πολλαπλασιάστηκε εκθετικά εντός της ομάδας 19-39 με δυναμική υπερμετάδοσης και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στις ηλικιακές ομάδες των 40 και άνω, οι οποίοι δυστυχώς έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στα βαριά περιστατικά» τόνισε. «Αυτό πιθανόν θα οδηγήσει σε μια επιπλέον επιβάρυνση σε βαριά κρούσματα από συμπολίτες μας που είναι άνω των 40 εντός της τρέχουσας εβδομάδας».

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε εμφατικά ότι «για την δραστική μείωση της μετάδοσης σε αυτές τις ομάδες είναι απολύτως απαραίτητο να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές σε ένα εξαιρετικά μικρό κοινωνικό κύκλο για τις επόμενες εβδομάδες, αυτό που λέμε κοινωνική φούσκα». «Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης «είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιορίσετε τις κοινωνικές επαφές στο ελάχιστο δυνατό και πάντα με τους ίδιους ανθρώπους».

Θετικά τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων αν και «έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε»

Στο μέτωπο των εμβολίων αναφέρθηκε στη συνέχεια ο καθηγητής της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, σημειώνοντας ότι «την προηγούμενη εβδομάδα η Moderna είχε ανακοινώσει ότι ολοκλήρωσε τον αριθμό των αναμενόμενων ασθενών για να προχωρήσει στην πρώτη ενδιάμεση ανάλυση και σήμερα ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα κινείται επίσης σε επίπεδα γύρω στο 95%».

 «Το θετικό γεγονός είναι ότι έχουμε ήδη δυο ανεξάρτητες κλινικές δοκιμές που δείχνουν υψηλότατα επίπεδα αποτελεσματικότητας, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που ακολουθεί τον εμβολιασμό και αυτό δίνει ένα επιπλέον επίπεδο εγκυρότητας στο ότι ο εμβολιασμός θα προσφέρει ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας, πιθανώς αρκετά καλύτερα και από το εμβόλιο της γρίπης» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Συγχρόνως, «η Pfizer ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε μελέτες σταθερότητας του εμβολίου ώστε να εξερευνηθεί η πιθανότητα παραμονής του εμβολίου εκτός βαθιάς κατάψυξης των -70 βαθμών κελσίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» είπε ο καθηγητής.

«Το ερώτημα είναι πόσοι θα χρειαστεί να εμβολιαστούν» σημείωσε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι «αυτό θα αποτελέσει το αντικείμενο ευρύτατων μελετών και σίγουρα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την ευπάθεια των ομάδων». «Από τα στοιχεία που έρχονται στην επιστημονική κοινότητα, για παράδειγμα η μελέτη του κ. Κασσιώτη» που αναφέρθηκε νωρίτερα «δείχνει ότι υπάρχει κάποιο ποσοστό διασταυρούμενης ανοσίας που είναι υψηλότερο στα παιδιά. Είναι πιθανό λοιπόν με αυτά τα επίπεδα να φτάνουμε σε ανοσία της αγέλης με σχετικά μικρότερη κάλυψη από το σύνολο του πληθυσμού» διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ωστόσο, «σε κάθε περίπτωση» όπως είπε ο ίδιος «θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε». «Σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα είναι δυνατόν να έχουμε μαζική επιδημική έκρηξη με πολλά κρούσματα, με πολλούς θανάτους» υπογράμμισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «οι όποιες ισορροπίες και αν επιτευχθούν τώρα και στο αμέσως επόμενο μέλλον, είναι εξαιρετικά ασταθείς. Υπομονή, λοιπόν, και σύντομα νομίζω θα έχουμε ακόμα καλύτερα νέα» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης