Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3.12.20

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Ανοίγει ο δρόμος για lift στον Κίσσαβο!

 

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

Ανοίγει ο δρόμος για lift στον Κίσσαβο!


Ρυθμίσεις για Εκτός Σχεδίου Δόμηση,
“Μπόνους” συντελεστή δόμησης για ενεργειακά κτίρια και προσβασιμότητα ΑμεΑ,
Ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών

«Τελευταία, αλλά όχι ήσσονος σημασίας για τη Λάρισα, είναι η ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για την επανατοποθέτηση και λειτουργία του συρόμενου lift (σχοινοσιδηρόδρομου) στον Κίσσαβο. Χαίρομαι που υιοθετήθηκε η πρότασή μας, που είχα καταθέσει και εν είδη νομοτεχνικής βελτίωσης στις 5 Μαΐου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Είναι κάτι που ζήταγε χρόνια τώρα ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας για τους μικρούς αθλητές και αθλήτριες μέλη του συλλόγου, αλλά και ο δήμος Τεμπών. Αυτό αποτελεί μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη ότι το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση της ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, και γι αυτό το υπερψηφίζω». Με αυτά τα λόγια, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατέληξε την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας».

Εκτός σχεδίου δόμηση
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον είναι διακηρυγμένος στόχος πολλών, ωστόσο, στην πράξη, αυτή η ισορροπία αποδεικνύεται ότι είναι δύσκολη. Στην Ελλάδα από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους η σχέση αυτή είναι ετεροβαρής –εξυπακούεται- εις βάρος του περιβάλλοντος. Προφανώς, πολλές δικαιολογίες, συχνά βάσιμες, μπορεί να επιστρατεύσει κανείς για το έγκλημα της αντιπαροχής μετά τον εμφύλιο, την εκτός σχεδίου δόμηση ή τις γενιές των αυθαιρέτων, που η μια διαδέχεται την άλλη. Συχνά η πολιτική καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στο ιδεατό και το δέον γενέσθαι, την πίεση διάφορων κοινωνικών ομάδων ή και αντικειμενικών δεδομένων. Το είπε, σχεδόν ευθέως, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, ο καθηγητής κ. Οικονόμου, για την εκτός σχεδίου δόμηση, που αποτελεί μια ακόμη ελληνική πρωτοτυπία, από αυτές για τις οποίες δεν μπορεί να είναι κανείς υπερήφανος».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «παρά τις σε υψηλούς τόνους επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτό αναγνωρίστηκε σε μια σειρά από ρυθμίσεις ακόμη και από τις κατά κανόνα αυστηρές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αναμφίβολα είναι θετικό, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, ότι περιορίζεται η άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση. Περιορίζεται, δεν καταργείται. Μειώνεται κατά 10% ο συντελεστής δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές και κυρίως αλλάζει το καθεστώς των παρεκκλίσεων για τα κάτω των 4 στρεμμάτων οικόπεδα. Στους ιδιοκτήτες αυτών δίνεται η δυνατότητα να χτίσουν μέσα στην επόμενη εξαετία.
Ακούω την κριτική ότι κάποιοι που δεν θα μπορέσουν να χτίσουν εντός της εξαετίας θα δουν την αξία της περιουσίας τους να απομειώνεται. Ωστόσο, και όσοι δεν θα κάνουν χρήση της μεταβατικής διάταξης θα μπορούν να χτίσουν με βάσει τα τοπικά ή ειδικά πολεοδομικά σχέδια που θα εκπονηθούν. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα επιταχύνει τον χωροταξικό σχεδιασμό σε όλη τη χώρα, περιορίζοντας τον χρόνο εκπόνησης των πολεοδομικών μελετών στα 2,5 χρόνια από 12 έως 15 χρόνια που είναι σήμερα. Αλλά είναι υποκριτικό, η αριστερά, που στα λόγια είναι κατά της εκτός σχεδίου δόμησης, να ασκεί κριτική γιατί επιχειρείται από μια φιλελεύθερη κυβέρνηση ο περιορισμός της».

“Μπόνους” συντελεστή δόμησης
Ο κυβερνητικός βουλευτής υποστήριξε ότι «το “πράσινο αποτύπωμα” του νομοσχεδίου είναι εμφανές και στην απόδοση μεγαλύτερου συντελεστή δόμησης στα κτίρια που χτίζονται με υψηλές ενεργειακές προδιαγραφές. Η μεγάλη απήχηση του προγράμματος “Εξοικονομώ”, το τεράστιο ενδιαφέρον για ένταξη σε αυτό, δείχνει την αξία της ενεργειακής εξοικονόμησης, την οποία επιβραβεύει έμπρακτα η πολιτεία.
Όπως, επίσης, σαφές φιλοπεριβαλλοντικό χρώμα έχει η ρύθμιση με τα κίνητρα για την “απόσυρση” κτιρίων, αλλά και την απαλλοτρίωση ορόφων με αποζημίωση, όπως έπραξε η κυβέρνηση με το “κούρεμα” του ξενοδοχείου που εμπόδιζε τη θέα της Ακρόπολης.
Θέλω, ακόμη, να εξάρω την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των κτιρίων από άτομα με αναπηρίες -με προσθήκες είτε ανελκυστήρων είτε ειδικών κατασκευών που δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει γρήγορα να εναρμονιστεί το ίδιο το κράτος με τα δημόσια κτίρια. Θυμούμαι πριν ένα-δυο χρόνια τις πρόχειρες κατασκευές που έγιναν στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να μπορέσει να συμμετέχει σε εκδήλωση στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου με το αμαξίδιό του ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στον δημόσιο χώρο είναι εν τέλει ζήτημα δημοκρατίας».

Ηλεκτρονικές άδειες
Τέλος, επισήμανε ότι «τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του δημοσίου, την αξία του οποίου συνειδητοποιήσαμε ακόμη περισσότερο στον καιρό της πανδημίας, υπηρετεί και η ηλεκτρονική έκδοση του συνόλου των οικοδομικών αδειών. Εκτός της ταλαιπωρίας που αποφεύγεται, καθώς δεν χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη στις υπηρεσίες, επιτυγχάνεται η ταχύτερη έκδοση των οικοδομικών αδειών. Επιπλέον είναι ένα σημαντικό βήμα διαφάνειας».


Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης