Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

16.3.21

Ν. Δένδιας: Θεμελιώδης αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η σταθερή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο


Ν. Δένδιας: Θεμελιώδης αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η σταθερή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο

 

Θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας είναι η σταθερή και πλήρης προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι στην Αθήνα.

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές που διεξάγονται σήμερα στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Ελλάδα προσέρχεται καλή τη πίστει.

«Ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της μόνης διμερούς διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάση της UNCLOS και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε.

«Οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα όσον αφορά την Ελλάδα, θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο δια της διπλωματικής οδού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ακόμη ότι οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών θα διεξαχθούν αύριο στην Αθήνα, ενώ προσέθεσε:  

«Είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με τον Τούρκο ομόλογό μου και φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά βέβαια μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιείται μέσα στο κατάλληλο κλίμα. Για να έχει νόημα πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο κατάλληλο κλίμα».

Ιστορικοί οι δεσμοί της Ελλάδας με τον παλαιστινιακό λαό

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα διατηρεί στενούς ιστορικούς δεσμούς με τον παλαιστινιακό λαό, καθώς είναι μια Δυτική χώρα που συμπαραστάθηκε έμπρακτα σε στιγμή που δεν τύγχανε της διεθνούς αναγνώρισης και υποστήριξης που σήμερα έχει.

«Η στάση της Ελλάδας ήταν πάντα μια στάση αρχών και όχι μια στάση καιροσκοπισμού ή αναμονής ανταλλαγμάτων», σημείωσε.

Η Ελλάδα επιθυμεί την ανάπτυξη των σχέσεων με την Παλαιστίνη, επισήμανε ο κ. Δένδιας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. 

Διμερώς προσβλέπουμε στην εντατικοποίηση των επαφών και στη συνάντηση μεταξύ των Γενικών Γραμματιών των δύο υπουργείων στις 12 Απριλίου. Επίσης, σχεδιάζεται η επιμόρφωση νέων Ελλήνων και Παλαιστίνιων διπλωματών στη διπλωματική ακαδημία.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη, εφόσον ζητηθεί, να προσφέρει στήριξη για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή των προσεχών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Σε πολυμερές επίπεδο, τόνισε ο κ. Δένδιας, υπάρχει πάντα περιθώριο για την ενίσχυση της συνεργασίας με τη συμμετοχή της Κύπρου, αλλά και στο πλαίσιο του φόρουμ για τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείο, EastMed Gas Forum.

«Θεωρούμε ότι η διεύρυνση του EastMed με νέα μέλη θα αποβεί ωφέλιμη για το σύνολο της περιοχής», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία: «Η  Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης δύο κρατών, εντός των ορίων του 1967 με τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο». «Γι αυτό υποστηρίζουμε την ειρηνευτική διαδικασία και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας», επισήμανε και προσέθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ για την ειρηνευτική διαδικασία, τον πρέσβη Θρασύβουλο Σταματόπουλο.

Στη βάση των αναλλοίωτων αρχών του Διεθνούς Δικαίου, η θέση της Ελλάδας «για την ειρηνευτική διαδικασία είναι ξεκάθαρη και παρακαλούμε και από την πλευρά σας να διατυπώνετε την προσήλωσή σας στις αρχές αυτές πέραν από τα ζητήματα που σας αφορούν άμεσα και στα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή μας, όπως παραδείγματος χάριν η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», επισήμανε. 

Προσέθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία Ελλάδα στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, το οποίο αναγνωρίζεται ως πρώτος θεματοφύλακας των ιερών προσκυνημάτων.

«Οι συμφωνίες ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με τέσσερις αραβικές χώρες δημιουργούν ίσως μια νέα δυναμική. Ευελπιστούμε ότι θα συμβάλλουν στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας», κατέληξε.

Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ:  Ήταν μια συνάντηση εγκάρδια, ειλικρινής, μεταξύ φίλων

Από την πλευρά του, ο Παλαιστόνιος υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την Ελλάδα για την επέτειο εορτασμού των 200 ετών της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, και εξέφρασε την ελπίδα, οι συνομιλίες εν μέσω αυτής της επετείου με την τουρκική πλευρά «να στεφθούν με επιτυχία και με πρόοδο».

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι δήλωσε ευτυχής για τη σημερινή συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, την οποία χαρακτήρισε εγκάρδια, ειλικρινή, μεταξύ φίλων.

Ανέφερε ότι έγινε θετική συζήτηση και υπάρχει ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε πολλούς τομείς, όπως ο οικονομικός, ο εμπορικός, ο μορφωτικός κ.ά.

«Η Ελλάδα δέχεται τη διεθνή νομιμότητα και επί τη βάσει αυτής της αρχής συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα ως φίλη χώρα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι προσδοκά σε επίσκεψη του κ. Δένδια στην Παλαιστίνη, ώστε να συνεχιστεί ο ζωτικός διάλογος που υπάρχει.

Όπως επισήμανε, στη συνάντηση αναφέρθηκαν «στο θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στην Παλαιστίνη, την προετοιμασία για τις εκλογές στην Παλαιστίνη, αλλά και το Ισραήλ, καθώς και τη συνεργασία στον οικονομικό τομέα».

«Θεωρούμε τη σχέση με την Ελλάδα βαθιά, που στηρίζεται στη φιλία, στην ιστορία, στην παλιά συνεργασία», τόνισε και προσέθεσε ότι βλέπει με πολύ καλή διάθεση τη συνεργασία σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης